3
Es llegeix en minuts

El procés de les primàries obertes de Barcelona està centrat a vincular el màxim nombre de persones al nou projecte socialista a Barcelona. Tant les regles del joc com les iniciatives impulsades al voltant d'aquestes primàries tenen com a principal objectiu aconseguir la màxima participació dels ciutadans i ciutadanes en tot el procés, i no només en la votació dels dies 29 de març i 5 d'abril, que, per descomptat, també.

El PSC-Barcelona va acordar en l'últim congrés, l'any 2012, la convocatòria d'unes primàries obertes com a conseqüència d'una conclusió: havíem de començar de zero a construir un nou projecte per a la ciutat. Després de 30 anys de govern, la ciutadania ens havia situat a l'oposició. Havíem de construir un nou projecte i recuperar la confiança de la ciutadania optant per noves formes de fer política més transparent i participativa. Per això hem optat per transformar-nos en un partit obert i convocar un procés de primàries obertes.

El procés de primàries obertes aposta per implicar les persones en el nou projecte socialista. Els demanem participar a canvi de compartir dues de les decisions més importants que pren un partit en un cicle electoral: el programa i la persona que sigui el cap de llista, en aquest cas alcaldable de Barcelona socialista. Compartir i obrir aquestes dues decisions, que fins ara prenien poc més de 200 persones que formen part del consell de federació del PSC, a no només el conjunt de la militància, sinó també a l'electorat socialista. A través de les convencions definim el programa i a través de la convocatòria  d'unes eleccions primàries es decidirà l'alcaldable de Barcelona, els dos processos oberts a la ciutadania.

Tu n'ets protagonista

Aquestes primàries estan centrades en la ciutadania. Podem afirmar que aquestes primàries són obertes en tot el procés i no només el dia de les votacions. La ciutadania ja ha pogut participar en la definició del reglament, en l'autoritat electoral, en el període d'avals, finançant candidatures a través de microaportacions i en grups de voluntariat. Amb la idea “Tu ets protagonista” emfatitzem en les diferents accions de promoció de la participació i sobre aquesta s'han construït tots els elements de la imatge de campanya. Així, la campanya de les primàries s'ha construït de manera col·laborativa i a través de la participació de persones voluntàries. N'hi ha que afirmen que el futur de la societat és “open” i “co” (de col·laboratiu, cocreador 'coworking'…). En aquest sentit, aquestes són les primàries de la nova societat: són unes primàries “open” i “co”, obertes, col·laboratives, participatives, transparents…

Protagonistes del canvi 

Notícies relacionades

El canvi comença amb el teu vot, amb aquesta afirmació expliquem a la ciutadania en diversos punts informatius de la ciutat, diàriament, què són aquestes primàries. Intentem fer pedagogia sobre les primàries, conscients que no és una pràctica comuna en la nostra cultura política, i alhora animem les persones a participar, a votar com a revulsiu del canvi, votar com a primer pas del canvi. L'esquerra només aconsegueix ser alternativa amb la força de la gent. Així ho expliquem i animem l'electorat socialista: Podeu escollir alcaldable i programa, d'aquesta manera impulseu el projecte. Volem el vot de les persones que no es resignen a les retallades, ni a la Barcelona que deixa enrere  alguns barris o abandona el model de serveis públics de qualitat, com les escoles bressol o el transport públic. Aquestes són les primàries de les persones que volen una ciutat d'esquerres, la Barcelona de les oportunitats i el benestar de les persones, de totes les persones.

Les primàries no són un fi en si mateix, sinó un mitjà. Un mitjà de canviar les formes de fer política i un mitjà per canviar el govern de la ciutat, però fer-ho amb la màxima participació de les persones socialistes. Les primàries obertes del PSC de Barcelona 2015 tenen aquest objectiu: que la persona que sigui alcaldable socialista de Barcelona estigui acompanyada de milers de ciutadans i ciutadanes.