Estratègies obliqües

La covardia del PSOE a Navarra

2
Es llegeix en minuts

El mateix Partit Popular que pacta amb Bildu a Vitòria considera com a alta traïció, gairebé col·laboració amb banda armada, que els socialistes navarresos puguin tirar endavant una moció de censura contra Yolanda Barcina amb els vots d'aquesta formació. Segons sembla, només la dreta pot fer política amb «els amics d'ETA», com els anomena González Pons. La doble vara de mesurar del PP és evident. La debilitat i la covardia del PSOE també ho és.

A Ferraz s'han rendit a la propaganda de la dreta, temorosos que aquesta mentida que entreguen Navarra a ETA els arruïni la campanya de les europees. Uns no han volgut i altres no han pogut explicar que els navarresos no es mereixen un Govern que considera «un exemple d'administració pròxima» que la consellera d'Hisenda pressioni la directora general per afavorir els clients de la seva gestoria. I que no és el mateix votar contra UPN per convocar després eleccions que firmar una aliança amb Bildu, com amb mala intenció s'ha presentat aquest debat des de la premsa madrilenya.

«Bildu no és ETA». Ho diu el mateix portaveu del PP al Parlament Basc, Borja Sémper.Borja Sémper L'esquerra abertzale ve d'on ve, però avui Bildu és una coalició perfectament legal, que renega de la violència, que té dins partits que sempre han rebutjat ETA -com Eusko Alkartasuna, Alternatiba o Aralar- i que està asseguda als parlaments, diputacions i ajuntaments perquè centenars de milers de ciutadans d'Euskadi i Navarra els van votar. I són votants amb ple dret a la representació política, igual que els altres. No se'ls pot ignorar.

Notícies relacionades

D'acord que el PP segueixi entestat a utilitzar l'espantall d'ETA com a arma electoral. Però, ¿per què el PSOE és incapaç de defensar-se? ¿És tan difícil explicar que un partit que ha hagut d'enterrar companys assassinats i l'acció de govern del qual va ser clau en la derrota d'ETA no pot ser «còmplice del terrorisme»? ¿Hi ha algú sensat que pugui creure que una víctima d'ETA com Eduardo Madina -un dels pocs líders del PSOE que s'ha atrevit a recolzar públicament la moció de censura- és un «amic dels terroristes»?

A Pamplona, una llibreria ha llançat una oferta a aquells militants socialistes que vulguin entregar el seu carnet a canvi d'un esmorzar. La decepció allà és majúscula: aquest PSOE que es diu federal ha imposat una decisió centralista des de Madrid que, en la pràctica, consisteix a entregar Bildu als votants socialistes navarresos, en lloc d'usar aquests vots per posar fre a la corrupció. El missatge que ha enviat Ferraz als navarresos d'esquerres és terrible: amb el PSN, no hi ha ni hi haurà canvi de Govern possible. Votar socialista a Navarra és igual que votar la marca foral del PP.