Ensopegades informàtiques

Seria injust que Obama sortís malparat de la reforma sanitària per les fallades del portal Healthcare

3
Es llegeix en minuts

La situació que viu Barack Obama em recorda la d'un genet que en un concurs hípic, després de superar no pas sense problemes els anteriors obstacles, fa front a l'últim, que no sembla especialment difícil. Ja esbossa un somriure, segur de tenir el triomf a la butxaca, quan una peülla de la muntura ensopega amb una de les barres de l'obstacle i la deixa oscil·lant, indecisa entre la caiguda i la permanència en la posició correcta. Amb l'ai al cor, el concursant espera la resolució del dilema sabent que s'hi juga una medalla d'or contra un trist diploma.

Obama es va proposar en aquest últim mandat pal·liar la vergonya que una proporció considerable dels seus conciutadans no tingués assegurada l'assistència sanitària. Va emprendre una croada que va culminar amb la promulgació d'una llei que, sense satisfer les seves pretensions inicials, significava un important pas cap a l'objectiu. Tot i així, el Tea Party, ala dretana del Partit Republicà, va posar travetes per al seu desenvolupament. I alguns demòcrates van acceptar la mesura de mal grat.

S'HAVIA aconseguit el més difícil. Ara s'havia de posar en marxa un portal informàtic (Healthcare.com,) que permetés a tot potencial interessat conèixer les múltiples ofertes de les companyies asseguradores privades, els subsidis federals a què tindrien dret en funció de la seva situació personal, i finalment la subscripció de la pòlissa que més s'ajustés a les seves conveniències. A les companyies el portal els havia de permetre conèixer el perfil de risc dels sol·licitants i determinar les primes que havien d'exigir. Era un repte important, ja que es calculava que en uns quants mesos serien uns set milions els americans que haurien de resoldre a través d'aquest mitjà la seva cobertura sanitària. Això portava a creure que el sistema rebria unes 800.000 visites diàries, de les quals 50.000 podien ser simultànies. No es van escatimar recursos perquè l'operació, que havia de començar l'1 d'octubre, fos un èxit. Tot semblava sota control perquè el periple de tants anys tingués un final feliç.

Però l'home proposa i Déu disposa. Tan bon punt es va posar en marxa es va comprovar que el programa informàtic contenia múltiples errors. Els potencials assegurats havien d'esperar llargs minuts per entrar al portal. I quan finalment ho aconseguien, no accedien a la informació desitjada. Altres rebien finalment una pòlissa que no tenia cap relació amb el que volien, mentre que bastants van veure amb indignació anul·lades les que ja tenien subscrites prèviament i que desitjaven renovar. El decebedor resultat va ser que al tancar l'octubre només 102.000 ciutadans havien aconseguit resoldre adequadament el seu problema. Per la seva banda, les companyies asseguradores estaven desesperades, ja que havien calculat les primes a pagar en funció d'un nombre elevat d'assegurats que els errors informàtics impedirien aconseguir.

Aigua remoguda, pesca segura. Els afiliats al Tea Party van reclamar la retirada de la llei després del que consideraven una demostració inequívoca que el Govern és incapaç de gestionar amb eficàcia activitats que són pròpies del sector privat. Tot i que saben que la seva petició difícilment serà acceptada, estan contents perquè esperen que el fiasco els faci guanyar vots en les pròximes eleccions. Molts polítics demòcrates estan nerviosos per la mateixa raó, però en sentit invers. Alguns ciutadans, sobretot els més joves, ja desisteixen d'acollir-se fins i tot als subsidis i prefereixen seguir assumint el risc de les seves incidències de salut. I les companyies d'assegurances se senten desil·lusionades davant el caos que s'ha format.

Notícies relacionades

CONSCIENT de tot el que hi ha en joc, Obama ha tocat a generala. Un equip presidit pel vicepresident, Joe Biden, s'ha posat mans a l'obra per corregir els errors del software aplicat. Sembla que ja han aconseguit resultats acceptables, encara que alguns dubten que arribat el 23 de desembre, la data límit, s'hagin resolt tots els problemes.

Obama no pot tornar a presentar-se, però sap que en aquesta aposta s'hi juga el prestigi. Segons una enquesta de l'agència Gallup, el seu índex de popularitat ha baixat al 37%, xifra a què no havia arribat mai. Seria injust que després dels molts esforços que s'han desplegat per resoldre una injustícia vergonyosa en una societat desenvolupada al segle XXI, després d'unes dures batalles parlamentàries en què va demostrar perícia i coratge, Obama sortís malparat del procés per fallades informàtiques difícils de justificar en un país que té especialistes punters en aquesta tecnologia. Esperem que la barra no caigui i el genet aconsegueixi la medalla d'or, que se la mereix. Economista.