No als fracassos garantits

"En un Estat democràtic membre de la Unió Europea és impensable un canvi de fronteres o una transformació profunda de la seva estructura territorial que no sigui fruit d'un acord"

2
Es llegeix en minuts
El líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament. / JOAN CORTADELLAS

Els socialistes de Catalunya estem convençuts que el futur del nostre país està en mans dels nostres conciutadans i conciutadanes, que són ells i elles els que han de decidir col·lectivament sobre el seu futur. Crec que aquest és un criteri àmpliament compartit i que gaudeix d’un suport parlamentari molt important, ja que supera els 2/3 de la Cambra catalana. Dit això, seria absurd negar que hi ha qüestions que ens separen a uns i altres partits, tant sobre l’objectiu final a assolir com sobre com arribar-hi. Mentre hi ha partits que volen la independència de Catalunya, els socialistes volem que Catalunya se senti còmoda en una Espanya federal, tan còmoda com l’Estat lliure de Baviera se sent dins la República Federal d’Alemanya. Mentre hi ha partits que consideren que es pot convocar una consulta sobre la independència sense acordar-la prèviament amb les institucions de l’Estat, els socialistes defensem la celebració d’una consulta legal i acordada rebutjant qualsevol iniciativa unilateral que creiem condemnada al fracàs.

Per això vàrem donar suport al 'document Rigol' quan va ser presentat al Parlament i, en canvi, vàrem rebutjar la proposta presentada conjuntament per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. I no ens hem cansat de repetir que fixar de forma unilateral la data del 2014 per celebrar la consulta dificulta enormement qualsevol negociació i corre el risc de generar una immensa frustració en molts ciutadans i ciutadanes del nostre país.

És per tot això que hem anunciat que no donarem suport a cap iniciativa que no hagi estat prèviament negociada i acordada amb el govern d’Espanya. Nosaltres no volem per a Catalunya ni un xoc de trens ni un carreró sense sortida. En un Estat democràtic membre de la Unió Europea és impensable un canvi de fronteres o una transformació profunda de la seva estructura territorial que no sigui fruit d’un acord. Nosaltres no volem avalar iniciatives condemnades al fracàs perquè no considerem convenient que Catalunya reprodueixi els errors del 'pla Ibarretxe'.

Notícies relacionades

Creiem que mentre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP diuen que es volen carregar de raons, l’únic que fan a la pràctica és carregar-se les possibles solucions. Portar propostes al Congrés dels Diputats sense haver-les negociat i acordat prèviament, és anar a una derrota segura. ¿O és que algú s’està oblidant que el PP té majoria absoluta a les Corts Generals? No es pot demanar l’autorització per convocar consultes sense haver negociat, primer a Catalunya, i després amb els partits i les institucions de l’Estat, la data, el contingut de la pregunta i el marc legal per formular-la.

Si s’obliden aquestes premisses bàsiques serà impossible que els catalans puguin decidir legalment sobre el seu futur. Emplacem un cop més els presidents Mas i Rajoy a negociar i estem disposats a ajudar-los en la difícil tasca de trobar una solució. Segur que Pere Navarro, Alfredo Pérez Rubalcaba, Josep Antoni Duran Lleida, Miquel Roca i Felipe González poden fer-hi contribucions decisives. L’alternativa a un acord és un fracàs col·lectiu que no ens podem permetre.