Tribuna

Sumar contra el Covid-19

Només podrem afrontar aquesta crisi global, inesperada i desconeguda des de la cooperació, la lleialtat, la responsabilitat i la solidaritat

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp52912088 opinio 24 03 2020 leonard beard bo200324192237

zentauroepp52912088 opinio 24 03 2020 leonard beard bo200324192237

Estem vivint dies molt difícils. De sobte ens ha tocat acostumar-nos a viure una situació fins ara desconeguda. Són dies que ho canvien tot. Dies d’angoixa, d’impotència i de molta feina per poder aturar la propagació d’un virus letal. La COVID-19 ens ha posat contra les cordes, però també davant del mirall, i ha fet aflorar les mancances del nostre sistema, i també els seus punts forts.

S’ha dit molt aquests dies, però cal insistir-hi: gràcies metgesses i metges, gràcies infermeres i infermers, gràcies personal sanitari, d’emergències i dels serveis socials. Gràcies mossos, forces de seguretat de l’Estat, policies locals, unitat militar d’emergències. Gràcies professionals dels mitjans de comunicació, i gràcies treballadors i treballadores de serveis bàsics de la cadena alimentària, dels serveis de neteja, i dels transports.

I gràcies també als professionals de la recerca i de la investigació. La seva perseverança, cooperació, treball conjunt, amb grups de recerca de diferents països, amb plataformes compartides amb ajuts nacionals i internacionals, han possibilitat avançar en diagnòstics, en els tractaments i en la cerca de vacunes amb una únic objectiu: la lluita contra aquest virus.

Una lliçó de bona feina i de compromís que es fa sobretot palpable en qui treballa a la primera línia del combat contra la pandèmia: els professionals de la salut i els ajuntaments.

El primers, els professionals sanitaris, maltractats durant massa temps: 10 anys de retallades a Catalunya, amb inversions sota mínims, amb plantilles insuficients, amb jubilacions no cobertes, amb una atenció primària desatesa, plantes d’hospitals tancades i llarguíssimes llistes d’espera que han erosionat, sens dubte, l’excel·lència del nostre sistema.

Reforçar el sistema públic de salut i fer-lo veritablement universal, equitatiu, de qualitat ha de ser una prioritat de país, per garantir la cohesió social i territorial. Cal, doncs, afrontar el repte d’impulsar les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat, l’equitat, la qualitat, la innovació tecnològica, el retiment de comptes i la transparència en un entorn d’envelliment de la població, d’augment de la cronicitat, d’increment dels costos sanitaris i un panorama econòmic incert a curt i mig termini.

En aquesta lluita conjunta i de treball en la primera línia, els ajuntaments han jugat també un paper clau durant aquests dies: la proximitat, el coneixement dels alcaldes i alcaldesses de la realitat dels seus veïns i veïnes, la seva responsabilitat i bona feina han fet possible que tot tiri endavant, malgrat la manca d’ajuda i de directrius clares en la tasca de cobrir les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables: beques menjador, residències de gent gran, serveis d’atenció domiciliària han funcionat gràcies a la seva responsabilitat i al seu treball incansable. S’hauria d’establir, però, un mecanisme de coordinació estable i àgil de baix a dalt i de dalt a baix i facilitar així la feina del món local.

I hem tingut també alguna bona notícia: el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa i l'hospital Parc Taulí de Sabadell, en col·laboració amb diverses empreses, han desenvolupat el primer respirador mecànic de campanya fabricat mitjançant impressió 3D.

Aquesta excel·lent iniciativa demostra que, com sempre hem dit, només junts podrem fer front a aquesta crisi sanitària sense precedents.  No són moments ni de deslleialtats, ni de sectarisme, ni de partidisme. Són moments per a la màxima col·laboració entre l’administració sanitària, el Govern de la Generalitat, i el Govern d’Espanya, màxima autoritat mentre duri l’estat d’alarma. Són moments per a implementar mesures econòmiques contundents amb veritable vocació de servei a la ciutadania. Són moments perquè totes les administracions posin el màxim de recursos per ajudar els sectors econòmics més afectats, com pimes i autònoms, i per evitar que ningú no quedi enrere.

Notícies relacionades

Reclamem-nos tots plegats la màxima eficàcia, la màxima col·laboració, la màxima diligència, i també un esperit crític constructiu. Aprenem del nostre personal sanitari, aprenem de la immensa majoria de veïns i veïnes que ens mostren cada dia el camí per combatre i guanyar el virus.

Som davant d’una crisi global, inesperada, desconeguda, que només podrem afrontar des de la cooperació, la lleialtat, la responsabilitat i la solidaritat. Fem costat als governs que treballen de valent per afrontar una veritable pandèmia.