Anàlisi

Tres impertinències

2
Es llegeix en minuts

Com que la pedagogia s'ha convertit majoritàriament en un gènere literari, tendim a ignorar els tres principals reptes del nostre sistema educatiu.

En primer lloc, s'ha de repensar, de dalt a baix, la suposada relació entre inversió educativa i progrés econòmic, vist que les ingents quantitats de diners que hem dedicat a l'educació al llarg dels últims vint anys no han impedit que la «generació més ben preparada de la història» estigui a l'atur. ¿Com és que tots aquests diners no ens han ajudat a reduir els efectes de la crisi? ¿I si la resposta a aquesta pregunta es trobés en la nostra incapacitat per prendre'ns l'excel·lència seriosament? Vivim en un país en què és de bon to ideològic fer bromes sobre l'excel·lència. No obstant, aquesta actitud no posa de manifest una ideologia, sinó una profunda ignorància. Als països de l'OCDE, un 4,1% dels alumnes obtenen resultats excel·lents. Nosaltres ens conformem amb un 1,3%. Ocupem la posició número 39. Dels països de la Unió Europea, únicament Grècia està darrere de nosaltres. Però la proporció d'alumnes excel·lents té molt a veure amb el talent futur d'un país i, per tant, amb la seva habilitat per competir i créixer en una economia global cada vegada més basada en el coneixement.

A Xangai l'excel·lència és del 14,6%; a Singapur del 12,3%. A Nova Zelanda, Finlàndia, Hong Kong, el Japó, Austràlia, Corea, Holanda, el Canadà, Bèlgica i els Estats Units es troba entre el 5% i el 10%. Hem aconseguit tenir un sistema educatiu que produeix més fracàs escolar que excel·lència. I no perquè sigui gaire exigent, sinó més aviat pel motiu contrari.

En segon lloc, convindria ressaltar que, en contra del que semblen suggerir els nostres debats educatius, ningú és immoral per enviar el seu fill a una escola privada. Sí que ho és si, de manera conscient i tenint altres alternatives, l'envia a una mala escola, sigui pública o privada. Però les escoles dolentes, que existeixen, solen estar camuflades. L'Administració hauria d'oferir als pares o informació suficient per garantir la seva elecció lliure o la garantia que actuarà amb contundència contra els centres que són manifestament millorables.

Notícies relacionades

En tercer lloc, ens hauríem de de preguntar per a què exactament els serveix l'escola als nens de famílies pobres, donat que els criteris més fiables per predir l'èxit escolar són els relacionats amb el nivell cultural de les famílies. Si un nen accedeix a l'escola amb un vocabulari de 3.000 paraules, no només està en més bones condicions de partida que un company que tingui un vocabulari de 1.000 paraules, sinó que el seu ritme de desenvolupament serà més ràpid, incrementant-se progressivament la seva diferència.

¿Què els oferim als endarrerits, a aquests nens que ja en els primers cursos de primària veiem que van directes al fracàs? Prendre's seriosament la seva situació significaria donar-los a l'escola allò que no poden rebre a casa. Aquests nens necessiten més hores d'escola i més contacte directe amb mestres excel·lents. I tota la resta són romanços.