Anàlisi

Del «tot és fals» al «no em consta»

2
Es llegeix en minuts

Sort que el consideren un home honorable -vaja, com fa uns anysLuis Bárcenas- perquè si pensessin d'ell que és un delinqüent -com ara qualifiquen l'inquilí de la presó de Soto del Real- no se sap què haurien dit davant el jutge d'Álvaro Lapuertaels exsecretaris generals del PPFrancisco Álvarez-CascosiJavier Arenas,i l'actual secretària general,María Dolores de Cospedal,que, amb el mantra «no em consta», van intentar escapolir-se i van atribuir als tresorers el control absolut de les donacions anònimes i, per tant, qualsevol responsabilitat sobre un suposat finançament il·legal del partit. És a dir, que si es demostrés que hi havia empresaris fent cua per entregar maletins amb bitllets de 500 euros a la seu del madrileny carrer de Génova, la culpa seria de l'honorableLapuerta-per cert, gran i malalt- i del delinqüentBárcenas,per utilitzar les definicions a l'ús ara al PP.

Podrà semblar que els dirigents populars no s'han mogut gens ni mica de la seva estratègia. Total, ho neguen tot. Però no, han fet un petit pas en la seva defensa i un gran pas per al futur de la investigació. Perquè han passat del «tot és fals», queMariano Rajoyva esgrimir el 2 de febrer, després queEl Paíspubliqués elspapers de Bárcenas,i va sostenir l'1 d'agost quan va anar al Parlament a dir que l'extresorer el va enganyar, al «no ho recordo», «no em consta». Han travessat la línia vermella de les grans auditories promeses, de les múltiples querelles anunciades, alnoemconstisme, a l'amnèsia sobre una cosa aparentment tan fàcil de recordar per a dirigents polítics de la seva capacitat com si el PP va rebre o no donacions il·legals i, si n'hagués rebut, si van ser o no a canvi de favors contractuals.

Notícies relacionades

Sembla més aviat una manera de no agafar-se els dits que una estratègia de defensa, condicionada pel fet que ningú al PP sap què guardaBárcenasa la recambra, si existeixen aquestes proves documentals, gravacions i material divers que, en cercles suposadament ben informats, s'assegura que posseeix l'extresorer i que en qualsevol moment pot començar a entregar al jutge, o aEl Mundo. Ja tenen experiència, perquè amb documents d'aquest estilBárcenasha anat desmantellant les versions deRajoy.Com per exemple els SMS de«Luis, sigues fort» que li va enviar el president del Govern i que van aparèixer impresos en la premsa o la nòmina de 18.000 euros, que desmentia la

liquidació simulada i diferida i l'afirmació deRajoyal Congrés dels Diputats queBárcenasno estava en el partit quan ell va arribar a Moncloa. Per cert, queCospedalva dir ahir davant el jutgePablo Ruzque entén que la decisió de pagar-li a l'extresorer una «liquidació» milionària, mantenir-li despatx, secretària i cotxe, la van adoptarRajoyiArenasel març de l'any 2010.Arenas,la vigília, va assegurar davant el mateix magistrat que no se'n recordava.