1
Es llegeix en minuts
Ambdiferents repercussions

Arriba el trimestre amb tres cites electorals. Una per mes. Dues d’elles, les basques del 21 d’abril i les catalanes del 12 de maig, tindran, a priori, conseqüències molt diferents per a la política en els dos territoris però, sobretot, per a la política espanyola. Les enquestes donen un empat gairebé perfecte entre PNB i EH Bildu a Euskadi, sense descartar que l’esquerra abertzale pugui aconseguir la victòria. Seria un fet inèdit. Ningú dubta, no obstant, que el Govern de Vitòria l’encapçalarà el candidat del PNB, Imanol Pradales, amb l’ajuda del PSE, que seria tercera força i repetiria en la coalició governamental. Bildu té assumit que això serà així perquè encara li queda una tirada per recórrer en el seu camí de normalització democràtica. No es plantegen, per tant, exigir als socialistes el seu suport per governar i molt menys sospesen una coalició amb el PNB, que consideren nacionalista, sí, però de dretes. Així que els resultats de les eleccions basques no modificaran, en principi, les fràgils aliances que donen estabilitat al Govern de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Cosa diferent són les eleccions catalanes. A les urnes del 12 de maig es juguen moltes coses. El Govern de la Generalitat, per descomptat, però també el possible èxit electoral del PSC, la primacia dins de l’independentisme entre ERC i Junts, i el suport als Comuns. D’aquest entramat dependrà que el Govern el presideixi el socialista Salvador Illa amb el suport no se sap encara de qui o que es formi un executiu independentista, malgrat la pèssima relació entre ERC i Junts. Qualsevol de les hipòtesis i, més que res, les llargues negociacions que es preveuen per trobar la fórmula catalana, sí que tindran una repercussió directa en la solidesa, i pot ser que fins i tot en la continuïtat, del Govern de Sánchez. Especialment si això li impedeix aprovar els pressupostos del 2025.

En les dues eleccions el PP, tot i que millori els seus resultats, sembla condemnat a la marginalitat. No així, no obstant, en les eleccions europees del juny. Tot i que la concatenació electoral també pot variar aquestes expectatives.