Mirador

2
Es llegeix en minuts

Mariano Rajoyté un problema. És cert que no en té un, que en té molts: fer sortir Espanya de la crisi, trobar una solució al polvorí català i respondre a les acusacions de l'extresorer del Partit PopularLuis Bárcenas, sense anar més lluny. Una tasca difícil, sobretot en les dues primeres contingències, que no depenen tan sols de l'acció del president del Govern, sinó de la concurrència de molts altres elements polítics, econòmics i socials. Però, curiosament, on sembla complicar-se-li tot és en el tercer, malgrat que la lògica faria pensar que afrontar les denúncies deBárcenas és tan simple com explicar la veritat, sigui aquesta la que sigui, i assumir-ne les responsabilitats corresponents. No sembla, no obstant, que la seva intenció vagi per aquí. Així que el problema deRajoy, que és que la majoria dels espanyols no se'l creuen, seguirà agreujant-se.

Notícies relacionades

S'ha d'esperar a veure què diu demà al Congrés dels Diputats, però l'escepticisme és gran i pocs confien que doni una resposta convincent a si hi ha hagut finançament il·legal del PP i sobresous enBals seus dirigents. Algunes declaracions de membres del Govern fan pensar, contràriament, queRajoyes refugiarà en el «tot és fals» del 2 de febrer, respondrà amb el desgastat «i tu més» a les reclamacions de l'oposició, presumirà de certa millora econòmica i prometrà mesures de neteja per al futur. Si la compareixença del president es desenvolupa en aquests termes, ell podrà continuar mirant cap a un altre costat, però seguirà deteriorant la seva credibilitat i entrarà -i de rebot hi ficarà el país- en un llarg viacrucis de crispació i tensions. Amb estació fixa a la porta de l'Audiència Nacional, per on han de passar a mitjans d'agost la secretària general del PP,María Dolores de Cospedal, i dos dels seus antecessors en el càrrec,Javier ArenasiFrancisco Álvarez- Cascos, citats pel jutgeRuzper declarar com a testimonis i, per tant, obligats a dir la veritat si no volen cometre perjuri.

Aquells assessors deRajoy, tan famosos per la seva perícia a desentranyar els oracles de les enquestes, haurien de repassar les publicades diumenge passat perEl País, en què el 56% dels enquestats deien creureBárcenasi només el 14%Rajoy, i la d'El Mundoque, just una setmana abans, mostrava que el 76% creu que el Partit Popular va tenir una comptabilitatB, el 83% que es pagaven sobresous i el 65,6% queRajoyva cobrar aquests salaris extres. No és que el líder del PP hagi gaudit mai d'una gran popularitat, ni tan sols en vigílies de guanyar per una contundent majoria absoluta les eleccions generals de 2011. Però ara la seva credibilitat està sota mínims i per recuperar-la només sembla tenir un camí. Algú pròxim l'hi hauria de dir.