Al contraatac

Sí a la vida... de Beatriz

2
Es llegeix en minuts

«Aquest cas no ha de ser utilitzat per legislar en contra de la vida humana, especialment en contra del no nascut». Aquest text figura literalment en una nota de la Conferència Episcopal del Salvador feta pública el 27 d'abril, així que va saltar a la llum pública el cas deBeatriz. La noia de 22 anys que esperava en un hospital salvadorenc autorització per a un avortament terapèutic perquè està malalta de lupus, la seva vida corre perill i el fetus té una malformació que el farà morir només de néixer. El clam delSí a la vida de Beatriz ha recorregut el món civilitzat per posar fi a aquesta bogeria de menyspreu envers la vida de les dones, que, pel que sembla, som una subcategoria de la vida humana per a la jerarquia de l'Església catòlica salvadorenca.

La dramàtica història deBeatrizha vingut a posar nom, cara, dolor i desraó a l'entestament del Govern deMariano Rajoy de modificar la llei de l'avortament vigent a Espanya. No hi ha text encara, però el globus sonda que va posar en circulació el mateix ministre de Justícia amenaçava d'omplir les nostres vides de casos com el deBeatriz. Insinuava la supressió de la malformació fetal com a causa d'avortament i el mateixRuiz-Gallardón va advertir que la salut de les dones ja no seria un pretext. Amb el beneplàcit i la mobilització activa de la Conferència Episcopal Espanyola. I encara es pregunten al Vaticà per què tenen aquesta crisi de fe i vocacions al món llatí, el seu històric graner de fidels. Encara que aquesta falta de respecte per la vida de les dones, aquesta absència absoluta de compassió davant el patiment humà, deu ser únicament cosa de les jerarquies. Perquè l'associació Catòliques pel Dret a Decidir es va mobilitzar des del primer moment en defensa deBeatriz.

El cas espanyol

Notícies relacionades

Tot aquest debat coincideix a Espanya, a més a més, amb la investigació del cas dels infants robats a les seves mares durant dècades, que va tenir com a imputada principal sorMaría, la monja de la Congregació de les Filles de la Caritat, morta recentment. Si tot el que s'investiga es demostra cert, ella i els seus còmplices actuaven amb el mateix menyspreu envers les dones que el que hem vist al Salvador. Ells, sorMaríai tots els seus còmplices, haurien posat el crit al cel si alguna d'aquelles noies hagués volgut avortar… però, això sí, després els arrabassaven els seus fills acabats de néixer per donar-los en adopció il·legal.

Més de 30 anys després, un pla per facilitar l'adopció -voluntària i legal, per descomptat- és tot el que hem sentit de la ministra que porta temes d'igualtat en aquest Govern.Ana Matoparlava per fi aquesta setmana de la reforma de la llei de l'avortament, que pot fer retrocedir les espanyoles diverses dècades. I tota la seva aportació al debat sobre les dones que vulguin interrompre el seu embaràs és ajudar-les a arribar a terme i facilitar després que puguin donar els nens en adopció. Com llavors. Legal i voluntària, però com llavors.