Al contraatac

Honorabilitat, segons Bárcenas

2
Es llegeix en minuts

És difícil anticipar en què quedaran judicialment les aventures deLuis Bárcenas. Quants delictes es podran finalment acreditar i a qui. Ja ho veurem. Però el que ja ha aconseguit aquest cas és obrir una escletxa definitiva en la imatge del PP com el partit de la dreta moderna, treballadora, urbana o rural, però connectada amb els problemes de la gent corrent. Aquesta imatge (més la incompareixença del contrari), que el va portar directe al poder el 1996 i el 2011, ha saltat pels aires.

La gestió de la crisi i els afanys de ministres comGallardónoWertper ser més papistes que el Papa havien tenyit d'ideologia rància assumptes com l'educació o l'avortament. Però el quadro sociològic el completa el contingut de la declaració deBárcenasdavant el jutgeRuz del 27 de juny que hem conegut aquesta setmana. L'home a qui el PP va confiar els seus diners durant 30 anys diu que un mínim criteri de prudència el feia no utilitzar a Espanya les targetes de crèdit vinculades als seus comptes a Suïssa.

El jutgeRuz, que sí que deu ser una persona normal, li pregunta: «¿Prudència per què?» IBárcenasrespon amb naturalitat i un punt d'impaciència davant d'aquest jutge que no sap què es fa amb la fortuna a Suïssa: «Prudència perquè si els fons són a l'exterior i no es coneixen a Espanya, són ganes de córrer riscos, anar al caixer a treure diners i tenir un problema de comprovació. Si els diners estan ocults al fisc espanyol en comptes a l'estranger, jo crec que la prudència és el que fa tothom, senyoria. Vostè ho sap perfectament». IRuzconclou: «Jo no ho sé, el que vostè em digui».

Un evasor fiscal

Haver tingut com a gerent i tresorer del partit durant 30 anys algú que es declara evasor fiscal amb aquesta descaradura és motiu d'una gravíssima crisi política. Ser el responsable del seu ascens i haver-lo inclòs en les llistes al Senat obliga, com a mínim, a explicar-se en aquesta Cambra. I tot això sense entrar en el moll de l'os, sense parlar del finançament irregular ni dels sobresous en blanc o en negre. Només per la responsabilitat d'haver confiat diner públic -el 95% del pressupost del partit ho és- a un individu així.

Notícies relacionades

Jo no vull pensar que al PP ningú vegi la necessitat d'aquesta explicació i de les seves conseqüències polítiques perquè en el fons estan d'acord amb la manera de pensar deBárcenasi no els sembla tan greu que es furtin milions d'euros al fisc espanyol, a les arques de la pàtria tan necessitada.

En aquest mateix interrogatori que va tenir lloc el dia 27 de juny passat i que va acabar ambBárcenasa la presó de Soto del Real, quan el jutge li pregunta per la identitat de les persones que ingressaven diners en els seus comptes suïssos, en els seus comptes opacs, l'home que fins al mes de gener passat va cobrar com a tresorer del Partit Popular assegura: «Quan vostè senyoria conegui la seva identitat veurà que són persones honorabilíssimes».