ELS ESCÀNDOLS DE CORRUPCIÓ

Bárcenas noqueja Rajoy en el seu Watergate

"Després d'aquest escàndol, són imprescindibles noves eleccions perquè els ciutadans emetin el seu veredicte"

4
Es llegeix en minuts
Dolores de Cospedal, Mariano Rajoy, Javier Arenas i Esteban González Pons, durant el comitè nacional del PP, dilluns.

Dolores de Cospedal, Mariano Rajoy, Javier Arenas i Esteban González Pons, durant el comitè nacional del PP, dilluns. / SERGIO PEREZ (REUTERS)

Els papers deBárcenas tenen una dimensió només comparable al'cas Watergate'.Recordem queRichard Nixon va haver d'abandonar ni més ni menys que la presidència dels Estats Units. Va haver de dimitir i va ser expulsat del Col·legi d'Advocats pel 'Watergate'. ¿Què passarà a Espanya ambMariano Rajoy? ¿Pot mantenir-se la situació del president del PP i del Govern sense aclarir exhaustivament les sospites que pengen sobre ell? I, finalment, ¿la justícia pot tancar els ulls davant d'aquesta pudor de corrupció que impregna gairebé la totalitat del partit al Govern?

Convindria que poséssim la informació que posseïm fins ara en el seu context, amb la sensació que les revelacions d'aquest cas no han acabat ni molt menys. I donant per descomptat que aquests fets no estan provats judicialment i que es tracta de presumpcions i no de fets provats.

Primera: hi ha indicis suficients per creure que durant molts anys, el PP ha tingut dues comptabilitats. L'oficial, que es presentava, com és preceptiu, alTribunal de Comptes,i una altra oculta, en l'argot comptable, caixa B.

Segona: grans empreses lligades a la construcció van fer donacions alPartit Populardurant tots aquests anys. I també personatges vinculats i imputats en la 'trama Gürtel'. Les empreses que apareixen especificades als apunts de Bárcenas són:Sacyr Vallehermoso, OHL, FCC Construcción, Mercadona i a més, els imputats en la'trama Gürtel' Pablo Crespo, Francisco Correa, Alfonso García Pozuelo i Juan Cotino.

Diverses consideracions sobre aquest apartat segon:

El 'boom' de la construcció i la bombolla immobiliària estan en l'origen de l'actual crisi econòmica i la pèrdua de la vivenda de molts desnonats. També en el caos de les caixes d'estalvis, governades en la majoria dels casos per personatges vinculats directament als partits polítics. Aquesta explosió de la bombolla ha generat que s'hagin injectat milers de milions d'euros de diner públic, recolzat amb la garantia dels impostos dels ciutadans.

¿Què van rebre a canvi d'aquestes sucoses donacions aquestes empreses de les institucions governades pel PP?

S'haurien de revisar els contractes d'aquestes empreses i les requalificacions obtingudes per establir una connexió entre diners donats i favors rebuts.

El que sabem fins ara connecta directament amb els capitostos de la'trama Gürtel'amb el finançament del PP. Matèria per a la fiscalia anticorrupció, sense cap dubte.

D'on sortien els diners

Tercer: la gairebé totalitat de la cúpula del PP des de l'època en quèJosé María Aznar encara era president, van rebre sobresous del tresorer Bárcenas provinents d'aquelles donacions d'empreses constructores i implicades en 'Gürtel'. ¿No van preguntar mai d'on sortien aquells diners?

Si no apareixen aquells pagaments en la comptabilitat oficial del PP remesa al Tribunal de Comptes, era diner negre en el seu origen. I si els receptors d'aquells diners els van declarar a Hisenda, hi haurien d'haver fet constar l'empresa o institució que els els abonava. Una equació molt complicada que dubto que es produís.

Si passa el supòsit més greu, que Rajoy i els seus companys no haguessin declarat aquells ingressos, hi hauria a més, una infracció legal per falta de declaració fiscal de les quantitats percebudes.

Però fins i tot en el cas d'haver fet declaració fiscal d'aquells ingressos, la responsabilitat política per haver rebut uns diners que l'empresa o entitat que els va pagar no va declarar davant el Tribunal de Comptes, seria exigible independentment que no hi hagués responsabilitat fiscal.

Els dirigents del PP, des deMariano Rajoy fins a la resta de la cúpula, han ocultat o mentit sobre la percepció d'ingressos a l'opinió pública. Fins ara, l'únic que ha reconegut haver rebut diners, en forma de préstec, és el president del Senat, Pío García-Escudero, que ha obert una via d'aigua a les tancades sentines del Partit Popular.

Quart: hi ha assumptes que són inajornables. En primer lloc, declaració formal i pública dels dirigents denunciats als papers de Bárcenas de si van rebre o no aquells sobresous.

Saber si les donacions d'aquestes empreses van complir amb la legislació de finançament de partits. En aquest cas haurien de constar davant el Tribunal de Comptes.

S'ha d'aclarir que segons la legislació tributària espanyola, els diners rebuts genèricament com a "despeses de representació" han de ser afegits als ingressos de l'IRPF per computar conjuntament a la declaració d'Hisenda. Després, en alguns casos, mitjançant factures concretes d'aquelles despeses, podrien desgravar-se com a despeses professionals.

L'ofès que és culpable

Resum: La situació deRajoy és insostenible, i amb ella la dels membres de la direcció del PP que estan immersos en la mateixa sospita.

La reacció de l'ofès que és culpable és un clàssic en la literatura. Fer cara d'ofès i querellar-se contra el missatger no fa sinó augmentar l'estat de sospita.

Si hi va haver diners donats legalment o il·legalment al PP i algú ho va disposar com va voler, com seria segons es dedueix de l'actitud dels dirigents del PP, el que és exigible és que es querellin contra l'acusador Luis Bárcenas.

Això no té marxa enrere. No hi ha temps que transcorri suficientment per enterrar aquest escàndol.

Mariano Rajoy, com Richard Nixon, haurà dedimitir i convocarnoves eleccions. O en el pitjor dels casos per a ell, haurà de declarar com a imputat en seu judicial per respondre d'aquests fets davant la justícia.

Notícies relacionades

L'actual situació delpresident del Govern, la seva falta de popularitat i el seu incompliment manifest del programa electoral s'haurien d'haver concretat en una moció de censura (encara que no donessin els números) o en la convocatòria d'eleccions anticipades. Amb aquest escàndol, noves eleccions són imprescindibles perquè els ciutadans emetin el seu veredicte.

http://ccarnicero.com/