EL DEBAT SOBRE L'ESTAT DE LA NACIÓ

Rajoy i el seu barret de copa del deure complert

"El resultat fomenta la indignació ciutadana perquè el president del Govern ha estat incapaç d'interpretar els ressons i els clams del carrer"

2
Es llegeix en minuts
Rajoy, durant el debat sobre l’estat de la nació.

Rajoy, durant el debat sobre l’estat de la nació. / JUAN MANUEL PRATS

Carlos Carnicero

"Compliment del deure" és una closca que ha envoltat les pitjors atrocitats de la història. La majoria dels quel'invoquen reclamen el dret d'interpretació exclusiva d'aquest concepte que generalment només és una excusa. Per Rajoy, el compliment del deure davant l'incompliment de les seves promeses i compromisos és la coartada perfecta per menysprear, fins i tot, els seus electors, i portar a terme una agenda conservadora que deixarà Espanya 50 anys enrere del lloc que havia conquistat.

Analitzem sensibilitats presents en el discurs de Rajoy.

Davant el creixent nombre de suïcidis per causa dels desnonaments, ni tan sols ha esmentat el drama de les desenes de milers de persones que han perdut casa seva i de les que la perdran en els pròxim mesos. Molts minuts dedicats al rescat que els ciutadans han fet als bancs i ni una paraula per als que han estat desposseïts de les seves cases per aquests mateixos bancs.

Ni una sola autocrítica. Sota el principi d'haver complert amb el seu deure, les equivocacions desapareixen al mateix barret de copa en què portava els conills en economia.

Bárcenas és un fantasma sense nom en l'ideari de Rajoy. Una altra ocurrència que amaga el principal escàndol polític de la democràcia. "Tot és fals, excepte alguna cosa". I ja està.

Un nou decàleg contra la corrupció. Mesures generals per a un problema que el considera puntual i excepcional. Més controls legislatius per tapar la falta de voluntat política que té la d'aclarir els que han explotat a la seva pròpia casa. Si Rajoy pretén girar full amb la corrupció que habita en el seu partit, està perdent el temps. Els ciutadans no ho permetran.

Retòrica sense crèdit. El dia que un polític espanyol reconegui un error haurem recuperat la via de la credibilitat. Mentrestant, cortines de fum en una representació teatral que no té interès perquè els ciutadans coneixen el guió de principi a final.

Índexs econòmics sense precisió. Promeses de futur que seran desmentides per endavant pel compliment del deure. La reforma laboral ha estat un fracàs excepte per depreciar els drets laborals. ¿El preocupen a Rajoy els escàndols en l'organització empresarial espanyola?

No es genera ocupació sinó que se'n segueix destruint. ¿Coneix el senyor Rajoy els índexs de pobresa a Espanya? ¿Sap quantes llars no tenen cap ingrés? ¿Coneix el nombre de ciutadans que van cada dia als menjadors de caritat?

Ni una paraula de les retallades en sanitat. Ni una paraula de les retallades en educació. Ni una paraula de les estadístiques que mesuren la diferència entre els que més i els que menys tenen. Ni una explicació dels delinqüents que s'han beneficiat de l'amnistia fiscal. Ni una paraula de la profunda crisi de la monarquia pel 'cas Urdangarin'.

Notícies relacionades

Sens dubte, un equip de tècnics brillants han elaborat un discurs de lloes a la gestió del president i hauran buscat en totes les carpetes del poder per intentar justificar-ho.

El resultat fomenta la indignació ciutadana perquè el president del Govern ha estat incapaç d'interpretar els ressons i els clams del carrer.