EL FUTUR DE CATALUNYA

La Unió Europea i els somiejos de Mas

"La gran tragèdia del pròxim Parlament radica en la desestabilització del seu equilibri amb la presumible debacle del PSC, que hauria de jugar un paper d'equilibri"

1
Es llegeix en minuts
Duran i Mas saluden els assistents al míting de CiU, ahir, a Girona.

Duran i Mas saluden els assistents al míting de CiU, ahir, a Girona. / CLICK ART FOTO / JOAN CASTRO

No s'entreveu la majoria absoluta de CiU amb esquerdes entre les posicions d'Artur Mas iJosep Antoni Duran Lleida. El primer promou la independència de Catalunya dins de la UE. El segon alerta d'una Catalunya fora d'Europa.

Però el més important són les ja reiterades advertències deHerman Van Rompuy iViviane Reding: fora d'Espanya no hi ha lloc per a Catalunya a laUnió Europea. Es desarma el puzle d'Artur Mas. No és factible la independència amb la Constitució, però a més fora d'Espanya hi ha el fred d'estar fora de l'euro i de la Unió Europea.

La campanya electoral catalana està furtant als ciutadans un debat seriós sobre les polítiques a aplicar a la Generalitat des d'una economia en fallida. Els bons patriòtics que va emetre Catalunya no tenen cap valor. No hi ha finançament internacional fora d'Espanya. El més lògic seria empènyer l'economia espanyola perquè refloti l'economia catalana.

S'ha de felicitar la societat espanyola --amb excepció de les declaracions extemporànies i habituals de José Ignacio Wert-- per mantenir el seny i no entrar en una espiral de confrontació amb Artur Mas. A la provocació s'ha de contestar amb racionalitat.

La gran tragèdia del pròximParlament radica en la desestabilització del seu equilibri amb la presumible debacle delPSC, que hauria de jugar un paper d'equilibri. L'augment delPP i la nova eclosió d'ERC auguren radicalitat.

CiU té enceses les llums curtes i ni tan sols ha encès les de boira per a lacrisi econòmica. Quan s'evaporin els efluvis d'aquesta campanya tornarà la dura realitat. I el desacord que està cultivant CiU amb la resta d'Espanya no afavorirà ni acords ni enteses amb la resta de la societat espanyola.

Notícies relacionades

El patriotisme desbordat --sigui català o espanyol-- és germen de grans tragèdies. Treure pit per embolicar-se amb la bandera pot ocultar la realitat, però genera una dinàmica cap a lacatàstrofe. Així estem. Però els catalans haurien de saber que el menú de laindependència és de plats fixos, i un d'ells és situar-se fora de la Unió Europea.

http://ccarnicero.com/