DESPRÉS DEL 21-O

Carnicero: Feijóo rescata Rajoy en plena borrasca sobiranista

1
Es llegeix en minuts

No ha calgut esperar gaire per saber les línies principals de les eleccions a Euskadi i Galícia. Victòria rotunda delPP gallec i eclosiónacionalista a Euskadi, amb una distància més de l'esperada entre elPNB iBildu.Urkullu haurà de decidir si es recolza en l'esquerra 'abertzale' o en elPSE. Les dues combinacions, dins o fora delGovern, li serveixen per exercir la seva tasca des d'Ajuria Enea.

Alberto Núñez Feijóorescata Mariano Rajoy en el panorama polític espanyol i li dóna oxigen per a les negociacions amb Europa i per decidir la data del rescat econòmic. I el president gallec es consolida com a alternativa a Rajoy quan la política se l'acabi carregant.

En l'inventari de danys, el 21-0 porta Alfredo Pérez Rubalcaba a l'UVI, amb el pronòstic més greu que té un polític: està abocat a la dimissió que probablement posposarà per després de la debacle a Catalunya del PSC.

Però no és l'única lliçó que ha d'extreure elPSOE de les eleccions de diumenge. El pendent de la sevamarginalitat s'accentua i obliga a revisar el model ideològic, el projecte polític i l'estructura organitzativa. Ja no valen lideratges de l'època deJosé Luis Rodríguez Zapatero. Els socialistes hauran de mirar al rebost per engendrarnous líders. El model de derives cap al nacionalisme perifèric ha demostrat el seu fracàs, com a mínim, a Galícia iCatalunya.

Encara no és l'endemà quan redacto aquest article. Però les tesis de les brutals retallades deMariano Rajoy, encara que amagat dels cartells i dels actes en la campanya electoral gallega, reben suport a Galícia i li serviran --per mi, erròniament-- per prosseguir en la soledat d'un Parlament en què gaudeix de majoria absoluta.

El problema més greu és la relació que s'establirà en el futur amb dos governs presidits per polítics que advoquen per la disgregació de Catalunya i Euskadi. La Constitució i la llei és clara; però la realitat està enterbolint un futur constitucional que garanteixi un Estat en què càpiguen tots els espanyols. És l'hora de la política i Mariano Rajoy ha de pensar una estratègia decontenció de la temptaciósobiranista.

Notícies relacionades

PD: Equips de rescat amb gossos que ensumen diners deuen buscant Mario Conde. Probablement amagat a la caixa cuirassada de Banesto. Fi de l'aventura política de l'exbanquer.

http://ccarnicero.com/