Pertorbacions en la força del PSC

1
Es llegeix en minuts

El PSC està vivint el que en argot jedipodríem anomenar una tremenda pertorbació en la força, pròpia dels partits que afronten una travessia del desert com la que viuen els socialistes, desallotjats de pràcticament tots els càrrecs institucionals. La pertorbació té un doble front. Per una banda, el relleu en la direcció del grup parlamentari, en un intent de cop d'autoritat del primer secretari, Pere Navarro. Per l'altra, la crisi de Barcelona, amb la sociovergència defensada per l'actual cap de files a l'ajuntament, Jordi Martí. El seu projecte ha topat amb la fèrria oposició de la majoria dels quadros de la federació barcelonina del PSC, amb el seu primer secretari, el senador Carles Martí, al capdavant. Ja ningú dóna ni un duro per la sociovergència amb Xavier Trias impulsada per Jordi Martí, i, si no abans, el pròxim 14 de setembre està prevista una reunió de l'executiva de la federació, els primers secretaris de les agrupacions i el grup municipal en què el pacte amb CiU quedarà totalment desautoritzat.

Ara la següent pregunta és quan seran les primàries per elegir els candidats apresidenti alcalde i qui s'hi presentarà. Si Jordi Martí resulta fermament desautoritzat, és difícil imaginar que vagi a les primàries, i fins i tot que continuï al capdvant del grup municipal. En aquest cas, Albert Soler, diputat al Congrés i exsecretari d'Estat per a l'Esport, fa ja mesos que es postula internament com a alternativa, i caldrà esperar què farà Carles Martí, qui algunes fonts asseguren que espera el moment propici per anunciar la seva candidatura. En aquest cas, ¿Soler s'enfrontarà al primer secretari o buscaran una entesa?

Notícies relacionades

El cas del candidat a la presidència de la Generalitat també és complicat, i la gran pregunta és si s'hi presentarà Navarro. Per a alguns és clar que ha de concórrer a les primàries, però un sector opina tot al contrari. En l'actual escenari d'aigües remogudes, no és forassenyat pensar que Navarro podria perdre. Per això, alguns quadros del partit creuen que seria millor que es mantingués al marge i es consolidés com a primer secretari, sobretot pensant en l'alta probabilitat que el PSC surti derrotat en les pròximes eleccions autonòmiques.

En qualsevol escenari, el que sembla clar és que davant l'actual panorama tot aconsella accelerar els dos processos de primàries.