Volem més Schulzs

1
Es llegeix en minuts

Un es reconcilia i fins i tot entreveu indicis d'esperança quan escolta intervencions com la que aquest matí ha protagonitzat el president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz, i comprovar que encara hi ha polítics que se surten de la mediocritat que regna avui en dia. Schulz, als Esmorzars Primera Plana, organitzats per EL PERIÓDICO, ha transmès un discurs brillant que ha confirmat la seva emergència com a líder de l'Europa comunitària, una característica gairebé inèdita en el marc de la Unió, on històricament ha dominat un perfil pla.

Schulz és dels que han començat a rebel·lar-se contra la política d'austeritat i retallades imposada pels mercats i seguida de forma submisa per la classe política. En canvi, advoca per una inversió pública més gran com a camí per superar la crisi i per defensar l'impost sobre les transaccions financeres, l'anomenada taxa Tobin, una vegada i una altra rebutjada pels que l'haurien de pagar, els bancs, davant la incapacitat del poder polític d'imposar-la, però sí d'injectar-los diners que es queden en lloc de posar en circulació. La taxa Tobin no és ideologia, sinó justícia, tal com afirma el president del legislatiu europeu.

Una fotografia de la submissió del poder polític al sistema financer es produirà aquesta mateixa nit a Barcelona, en el sopar oficial que el president Artur Mas oferirà als governadors dels bancs centrals europeus. A la Generalitat no hi ha diners per a res i per això s'aplica la tisora a la sanitat, l'educació, els transports, s'imposa el copagament i ens encaminem a privatitzar tot el que és privatitzable del sector públic. Però sí que hi ha diners per convidar a sopar els banquers. Un ho entendria si a aquest col·lectiu li haguessin retallat el salari i les dietes com a la resta dels mortals, i si no els arribés per menjar, però crec que no és el cas. Admeto el toc demagògic, però al final se sucumbeix a tanta provocació.

Notícies relacionades

Schulz confia que el gir de l'austeritat i la retallada a la inversió i el foment de l'ocupació com a sortida de la crisi es produeixi diumenge si el també socialista Hollande s'imposa, tal com semblen apuntar els sondejos, a Sarkozy en les presidencials franceses.

Per favor, ¿on hi ha més Schulzs?