Editorial

Malson a Noruega

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen posicions personals.

1
Es llegeix en minuts

Ningú està preparat per a un atac terrorista. Els noruecs, que fins divendres passat han viscut en un dels països més pacífics i tranquils de la terra, encara menys. Ara han descobert amb horror que no estan lliures d'aquesta plaga que no necessàriament ve de fora, com es va creure en un primer moment, quan es va pensar en una vinculació islamista. El mal perfectament pot fer niu al si d'una societat tan homogènia com és la d'aquell país es-

candinau si es confirmen les sospites que han portat a la detenció d'un jove noruec, fonamentalista cristià, segons la policia, més que presumpte autor dels dos sagnants atemptats, que ja sumen prop d'un centenar de morts.

Aquesta tragèdia nacional, la pitjor des de la segona guerra mundial al país que atorga el premi Nobel de la pau, és un atac frontal als valors que han fet de la societat noruega una comunitat oberta, tolerant i, fins aquest divendres, segura. Amb menys de cinc milions d'habitants, la riquesa generada pel petroli ha permès a Noruega viure els últims anys sense els sobresalts amb què la crisi mundial ha afectat els països europeus. No obstant, l'atemptat i el tiroteig han fet sortir a la llum un aspecte menys amable, en línia amb la resta de països europeus, i molt en particular amb els escandinaus: l'auge dels sentiments ultranacionalistes i xenòfobs. Un informe recent sobre les amenaces a la

seguretat nacional elaborat per la policia ja alertava de l'augment de l'activitat de formacions d'extrema dreta -també de grups islamistes-, però les dimensions de l'atemptat i del tiroteig eren segurament difícils de preveure.

A Suècia, l'assassinat del primer ministre Olof Palme el 1986 va acabar amb l'edat de la innocència en què vivia aquell país nòrdic. Ben segur, passarà una mica el mateix a la veïna Noruega després dels fets de divendres. Però seria una entrega als violents de tot signe que la por comencés a fer niu en la societat noruega. Per això, les paraules del responsable dels joves laboristes reunits a l'illa d'Utoya dient que el terrorisme se'l combat amb més democràcia són sàvies i han de marcar el camí a seguir per Noruega.