El desastre del sisme japonès

La maledicció de Namazu

La dependència energètica és inacceptable per a un país que aspira a l'hegemonia regional a l'Àsia

4
Es llegeix en minuts
La maledicció de Namazu_MEDIA_3

La maledicció de Namazu_MEDIA_3 / MARÍA TITOS

Diu la llegenda que a les profunditats del mar sota del Japó, el déu Kashima manté presoner sota una roca encantada Namazu, un silur gegant i terrible. En ocasions, Kashima distreu la seva atenció i Namazu causa terratrèmols al regirar-se intentant escapar-se. A més d'explicar els terratrèmols, la mitologia japonesa explica així el vaivé en les dinàmiques de poder i riquesa.

El Japó acaba de viure un dels terratrèmols més grans de la seva història, que ha causat una terrible destrucció. Com és obvi, tota l'acció de govern del primer ministre,Naoto Kan,del Partit Democràtic del Japó, consisteix a bolcar-se per controlar la situació i emprendre una reconstrucció de 310.000 milions de dòlars, segons les pròpies estimacions governamentals.

A nivell domèstic, el procés de reconstrucció tindrà un efecte econòmic negatiu a l'haver de finançar-se amb uns diners no pressupostats, cosa que incrementarà el seu deute nacional, si bé l'activitat del procés podria contribuir a reactivar l'economia, com ja va passar, per exemple, després del terratrèmol de Kobe del 1995.

En l'aspecte polític,Naoto Kan ha ofert al partit de l'oposició i a altres formar part del Govern. Un oferiment que ha estat desestimat pel principal partit de l'oposició, el Partit Liberal Democràtic. El més probable és que aquest i altres partits mantinguin una imatge d'unitat i cooperació, però al mateix temps esperen obtenir concessions polítiques a canvi del suport que el Govern necessitarà durant la legislatura. La gestió de la situació causada pel terratrèmol, considerada per l'opinió pública japonesa com a deficient, i la complexitat de les accions polítiques i econòmiques que s'hauran d'aplicar, podrien conduir el Japó a un escenari d'eleccions anticipades.

Inicialment no hi ha gairebé cap bona notícia per aNaoto Kan,que observa la davallada de la seva popularitat i la del seu Govern. Un fet important, ja que cal recordar que per primera vegada en 55 anys s'havia produït un canvi de partit polític governant al Japó. Ara, els vents radioactius de Fukushima sembla que bufen per tornar els liberals al poder. No cal dir que seran de capital importància totes les dades que aflorin sobre la manera com s'ha afrontat la situació causada pel terratrèmol, i especialment tot allò que faci referència a l'incident nuclear, si bé en aquest últim front el Govern rep una mica d'aire ja que la percepció generalitzada és que la responsable n'és l'empresa Tepco.

En el terreny del comerç internacional cal assenyalar l'impacte negatiu que la situació ha tingut i tindrà en les exportacions del Japó, principalment les d'aliments de les zones afectades per la radioactivitat. A més a més, hi ha hagut fets com la negativa de vaixells mercants a atracar al Japó i la prohibició que vaixells procedents de la zona afectada atraquin en altres ports. Per tant, en matèria comercial la situació és previsible que acabi empitjorant, tenint en compte les estimacions del Govern que es necessitaran uns quants mesos per resoldre definitivament la crisi nuclear oberta.

Això és, sens dubte, el que ha concentrat més atenció i debat a nivell intern i extern. Respecte del Japó és un debat que es tanca aviat, atès que el país no pot prescindir de l'energia nuclear. En cas de fer-ho hauria d'augmentar més la seva alta dependència energètica. Tan sols l'energia que s'ha deixat de produir ha motivat un increment d'importació de cru estimat en 200.000 barrils diaris. Evidentment, de proveïdors no n'hi faltaran. En aquesta ocasió és Rússia (el seu cordial enemic) qui està cobrint amb els seus recursos el dèficit energètic causat pel terratrèmol. Però a ningú se li escapa que com més gran és la dependència energètica, més petita és la capacitat de maniobra econòmica i geopolítica. Una opció inacceptable per a un país com el Japó, que aspira a l'hegemonia regional per sobre de la Xina i a mantenir la seva privilegiada posició global. Li agradi al món o no, l'energia nuclear és avui dia l'única que, complementada per les restants, pot assumir el repte de produir l'energia necessària els pròxims anys.

A més de les conseqüències polítiques i econòmiques a nivell nacional i internacional, també cal assenyalar-ne d'altres que poden modificar el paper de l'Exèrcit del Japó, denominat Forces d'Autodefensa després de la segona guerra mundial. La seva actuació és, juntament amb el civisme demostrat pel poble, de les poques coses salvables. A ningú se li escapa que, progressivament i a l'empara d'una percepció positiva popular, les Forces Armades del Japó continuaran guanyant posicions en el tauler asiàtic i seran cada vegada més necessàries per abordar assumptes com el creixent poder econòmic i militar de la Xina, així com per assegurar les seves línies de subministrament energètic al Pròxim Orient i el Sud-est Asiàtic.

Notícies relacionades

Pocs països han patit tant com el Japó, però encara menys s'han aixecat cada vegada amb tanta força i orgull. El Japó tirarà endavant, això és una cosa que ni el mateix Namazu podrà evitar.

Professor de Relacions Internacionals de la Universitat Complutense de Madrid.