a peu de carrer

Un dimoni per a la C-31

2
Es llegeix en minuts
El diable a la mitgera del barri de la Salut de Badalona.

El diable a la mitgera del barri de la Salut de Badalona. / EDWIN WINKELS

Badalona té des de l'estiu passat el seu dimoni més gran i durador que d'aquí un mes, quan se celebren les festes de maig, podrà ser venerat però no cremat, com acostuma a ser la tradició des del 1940. El dimoni, la gran figura de la Badalona pecadora, el diable sobre el qual gira la seva festa principal, crida l'atenció als automobilistes que circulen per la

C-31, aquesta cicatriu que travessa literalment la ciutat a considerable altura i des d'on sembla possible treure el braç de la finestreta del cotxe i tocar la roba estesa als balcons de Sant Roc.

A l'altura del barri de la Salut, en una mitgera del carrer de Bernat Metge, els traços colorits que arriben a una altura de quatre pisos són la representació artística del dimoni que es va inventar l'artista badaloní Sixeart, àlies deSergio Hidalgo, que va començar al carrer, com a grafiter molest per a les autoritats, i que actualment pinta façanes com la de la Tate Modern a Londres o aquestes, a la seva pròpia ciutat, convidat per aquestes mateixes autoritats. Pot ser que no tothom vegi a la mitgera un dimoni, encara que el foc a la part baixa i un parell de banyes en forma de triangles blancs a la part alta el delaten.

L'obra es va acabar al juny, al cap d'una setmana amb l'artista enfilat a una grua. Ara, ja forma part del paisatge, la gent s'hi ha acostumat i són pocs els que es queixen de l'immens grafit. Bernat Metge, a la cantonada amb Quevedo, es troba a l'ombra d'aquesta C-31 i és una petita plaça dura amb 11 bancs, tres testos amb algunes plantes, una sola paperera, un jardí amb un preciós llimoner darrere d'un mur

-amb un altre dibuix, aquest molthippy-, un local de 160 metres per llogar i diversos fanals, en què es promocionen en papers enganxats a les bases dos pintors, un paleta i un noi per cuidar gent gran que també fa de jardiner.

Pot ser que aquests pintors hagin vist amb certa enveja l'encàrrec a Sixeart, que sol dibuixar figures amb els ulls tancats, ja que no són ells els que han de mirar als transeünts, sinó que és la gent la que des del carrer ha de veure el dibuix.

Buscar solucions

Notícies relacionades

3 Fa 10 anys, vaig parlar amb empresaris sobre el que era una plaga de grafits dolents. «No paren. Si n'enganxo un, li tallo la mà», em va dir un hostaler, fart delstags, aquelles petites i molestesfirmesvandàliques. A Barcelona, l'ordenança cívica va aconseguir el 2007 reduir els grafits en un 37%.

A Badalona, l'ajuntament acostumava a gastar anualment 300.000 euros en la neteja de parets i va buscar solucions a l'oferir els túnels de sota la C-31 com un espai creatiu per als grafiters. I d'allà, de sota dels cotxes i la foscor del túnel, a la plena llum del dia, a una mitgera de 15 metres d'altura.