Tribuna

Fem un parèntesi de reflexió

1
Es llegeix en minuts

Un any difícil, complicat; fotut, parlant clar. La maleïda crisi. Quedar-se sense feina als quaranta-i-tants. Un divorci. La urpada d'una malaltia. El desencant. Aquella boirina de sutge arran de terra que taca d'indiferència els afanys i els dies. Potser enviudar a deshora. I el triler de l'euro, que dóna menys de si que un diumenge de gener amb pluja. En anys com el que està a punt d'acabar, l'ofici de viure s'assembla massa a la sort de Sísif, aquell pobre mortal condemnat pels déus a empènyer una roca enorme costa amunt. Segons el mite grec, la pedra rodava cap avall abans d'arribar al cim de la munta-

nya, així una vegada rere l'altra, fins als confins de l'eternitat.

En anys com aquest, potser convé més que mai fer un parèntesi i recuperar l'esperit del que va ser el Nadal dels nostres avis, una festa austera, la casa oberta de bat a bat als veïns i a qui volgués deixar-s'hi caure, nadales al so d'una ampolla d'anís i quatre neules mal comptades; tampoc calia gaire més.

Necessitem un parèntesi per recuperar l'alè i reprendre l'existència amb una copa a la mà, encara que sigui de vinassa. Recordar els absents i abraçar els que caminen al nostre costat. Un parèntesi per esmolar les dues úniques eines de què disposem per seguir lluitant: l'esperança i una mica, només una mica, de sentit de l'humor. Encara que estiguem a la cuneta, és imprescindible mirar de tant en tant a les estrelles. És només en l'adversitat quan té sentit esperar el miracle.

Notícies relacionades

La condició humana, amb tota la seva fragilitat, es resumeix en aquell incansable

empènyer la pedra costa amunt, i fer-ho amb esperança; no hi ha alternativa. La verdadera heroïcitat radica aquí, en la tossuderia de seguir endavant. Com va deixar escrit el gran Albert Camus: «La mateixa lluita per aconseguir el cim basta per omplir el cor d'un home. És necessari imaginar Sísif feliç».