Editorial

Més mesures per generar confiança

 L'opinió del diari s'expressa només als editorials.  Els articles exposen posicions personals. 

1
Es llegeix en minuts

El Govern va anunciar ahir un segon paquet de mesures dràstiques per ordenar les finances públiques. Al maig, quan els efectes de la crisi grega van arribar a Espanya, va presentar una retallada de la despesa de 15.000 milions entre el 2010 i el 2011 per portar el dèficit fins al 6% l'any que ve. El Consell de Ministres de demà aprovarà un conjunt de rebaixes fiscals, ajustos de despesa social i privatitzacions -i potser algunes mesures més- amb el qual llança un missatge de fermesa tant als mercats com als buròcrates de Brussel·les. S'ha de recordar que la Comissió Europea, sense tenir en compte la reducció del dèficit aquest any -per sobre de les previsions del mateix Govern-, va posar en qüestió dilluns l'objectiu marcat per al 2011, de manera que va augmentar el càstig del deute espanyol.

Les mesures anunciades ahir no provocaran una reducció del dèficit de forma immediata, però sí a mitjà termini. Els recursos obtinguts amb les privatitzacions es descompten del deute, cosa que repercuteix després en el dèficit perquè es paguen menys interessos anuals. Els ingressos de les concessions sí que es resten directament del dèficit, encara que també les rebaixes fiscals representen menys ingressos. Les noves disposicions estan en la línia d'aprimar l'Estat, liberalitzar l'economia i reduir costos.

I encara que el Govern va aconseguir sorprendre en positiu els mercats, seria una ingenuïtat interpretar que la seva resposta obeïa només a l'anunci espanyol: hi ha eufòria davant l'expectativa que el BCE llanci després de la seva reunió d'avui un missatge positiu per combatre el pessimisme i l'especulació, una cosa en la línia del que ja fa la Reserva Federal dels Estats Units. Tothom està en aquesta ona, en la d'aplicar les mesures més efectives i a sobre presentar-les de manera que generin confiança i seguretat, uns valors més importants que mai. Per això resulta tan estranya l'actitud del Partit Popular, que, anant molt més enllà del paper que li correspon com a oposició al Govern, no para de col·laborar amb la incertesa. Fins i tot el comissari de la Competència de la UE li va haver de cridar l'atenció ahir per l'ús manipulador que el PP havia fet d'unes frases del mateix Joaquín Alumnia sobre Espanya i el seu crèdit davant dels inversors.