MIRADOR

I després, les municipals

2
Es llegeix en minuts

Moltes de les accions i dels discursos que faran els partits catalans, i especialment els grans partits, al llarg d'aquest mes no s'entenen només com a campanya electoral per al 28-N. Caldrà entendre'ls també com a part de la campanya per a les eleccions municipals de la primavera vinent. En primer lloc, perquè la política està instal·lada en una esgotadora campanya electoral i no hi ha treva. Però també perquè el resultat de les catalanes pot tenir una influència directa en unes municipals tan pròximes. I aquestes municipals són molt importants.

Amb la sensació que la campanya difícilment canviarà a grans trets els resultats previstos de les eleccions catalanes, sinó que només hi aconseguirà matisos, la batalla serà pels matisos que situïn cada partit en millor situació de cara a la primavera. Si CiU aconsegueix en les catalanes provocar una sensació d'onada, se sentirà amb força per guanyar alcaldies que no ha tingut mai. Si el PSC aconsegueix obtenir uns resultats presentables en les catalanes, afrontarà amb més optimisme la defensa dels seus feus municipals, origen principal de la seva força política.

Notícies relacionades

La preocupació per les municipals es nota més al PSC, a la defensiva. Per als socialistes catalans, els governs municipals han estat les casernes d'hivern. Un espai que s'han fet propi. De vegades fins i tot massa propi. Per al PSC, perdre el govern de la Generalitat és un contratemps desagradable. Però perdre, posem per cas, l'alcaldia de Barcelona seria percebut com una tragèdia. Els alcaldes socialistes, forts dins del partit, s'aplicaran a fons en la campanya de les catalanes perquè no s'hi juguen només la presidència de la Generalitat, difícil de mantenir a hores d'ara, sinó també les seves alcaldies. Amb el missatge de renúncia al tripartit, el PSC intenta salvar els mobles -més que no pas el Govern- en les eleccions catalanes i gràcies a això poder afrontar les municipals amb més possibilitats. És un gest de cara als alcaldes. AJosé Luis Rodríguez Zapatero, i als alcaldes.

També per a CiU l'horitzó de les municipals és important. CiU hi veu una oportunitat per assolir alcaldies que li semblaven vetades. Però això passa per uns resultats molt clars en les catalanes. CiU creu que hi ha un desig de canvi, que si s'expressa en les eleccions al Parlament, encara s'expressarà més en ajuntaments que han estat governats de sempre -més de 30 anys- pel PSC, com és el cas de Barcelona. Si en les catalanes es genera una onada de canvi, CiU creu que continuarà en les municipals. El PSC vol frenar l'onada en les catalanes -ja es conformaria amb una victòria convergent, però sense onada- per evitar que li inundi els seus ajuntaments.