l'opinió dels lectors

Carta destacada del dia: 'Per un català més pròxim al llenguatge col·loquial'

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d’interès general, respectuoses amb les persones i institucions. No es consideraran les cartes de més de 15 línies, que podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Tampoc es mantindrà correspondència o contacte telefònic sobre elles. Hi han de constar: nom i cognoms, DNI, domicili i telèfon.

1
Es llegeix en minuts

Com a defensor del català, vull transmetre les meves modestes reflexions sobre la supervivència del nostre idioma. Al ser una nació sense Estat, Catalunya no disposa dels mitjans d’un Estat normal per fer les polítiques que enforteixin i difonguin millor la llengua. He llegit que el 49,8% de la població sap escriure en català. El percentatge és molt baix, però ¿i el nivell? ¿Tindríem un resultat acceptable si aquest 49,8% dels ciutadans escrivissin una redacció sense faltes d’ortografia ni errors gramaticals? Sincerament, crec que no; una cosa és saber escriure en català, i una altra, fer-ho bé. Una altra dada és que només el 8% dels missatges per mòbil estan escrits en català.

Notícies relacionades

Els que no hem pogut estudiar en català –durant la dictadura franquista– i els que aspiren a obtenir el nivell C de català descobreixen que el català escrit és d’una complexitat extraordinària, i això de vegades desanima durant l’aprenentatge. Aquesta dificultat ens frena a l’hora de posar-nos a escriure, de manera que solem recórrer al castellà, ja que en coneixem més bé la gramàtica. Els idiomes evolucionen oralment, es van adequant als temps. Per tant, ¿no seria interessant simplificar la gramàtica per aconseguir més popularitat pel que fa a l’ús? Es podria deixar la gramàtica acadèmica per als erudits i adoptar-ne una altra de més simple i pròxima al llenguatge col·loquial seguint el model anglès, que té una gramàtica molt senzilla.

Proposo eliminar els accents, no diferenciar entre la be i la ve i acceptar més expressions de la parla quotidiana. Si volem que el català perduri, hem de ser pragmàtics i imaginatius. Els dogmatismes són legítims, però no ajuden a popularitzar un idioma.