Tribuna Barcelona / Fòrum d'opinió d'EL PERIÓDICO

Serna demana flexibilitzar els ERO temporals

La consellera de Treball descarta abaratir l'acomiadament i planteja esprémer els acords a les empreses

2
Es llegeix en minuts
Mar Serna (dreta) amb Rosa Cullell, abans de l’inici del debat a Tribuna Barcelona.

Mar Serna (dreta) amb Rosa Cullell, abans de l’inici del debat a Tribuna Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

La consellera de Treball, Mar Serna, va aprofitar la seva participació a Tribuna Barcelona per llançar noves idees amb les quals contribuir a sortir de la crisi. Davant la sorollosa reclamació de les cúpules patronals i d’entitats afins d’un nou contracte amb un acomiadament més barat, Serna va plantejar alternatives per millorar el funcionament del mercat laboral i la competitivitat de les empreses que inclouen la possibilitat de portar a terme un expedient de regulació d’ocupació (ERO) de suspensió temporal de contractes sense necessitat d’autorització prèvia.

Tal com passa en alguns països veïns de la Unió Europea, la fórmula plantejada per Serna al fòrum d’opinió d’EL PERIÓDICO preveu la revisió de l’ERO temporal amb posterioritat a l’inici de la seva aplicació, encara que sempre supeditat a l’acord entre l’empresa i els representants dels treballadors. Amb aquesta proposta, es guanyaria en rapidesa en el procés de l’ERO temporal, per al qual ara és obligatori un període de consultes de 15 dies, i se superarien rigideses denunciades pels empresaris i admeses, en aquest cas, per la consellera. Algunes patronals havien plantejat també aquesta fórmula de control a posteriori també per als ERO d’acomiadaments, una cosa que va rebutjar Serna.

ERRORS PASSATS / La tercera via alternativa a una reforma laboral dura –esbossada uns dies abans pel president José Montilla– situa el focus dins de les empreses mitjançant millores en la negociació col·lectiva i la formació, així com en la mobilitat dels treballadors i la millora dels serveis públics d’ocupació. «No podem repetir les equivocacions de les reformes anteriors, que no han aconseguit tots els seus objectius i fins i tot han provocat efectes indesitjats. La lliçó de la història és que la fragilitat de l’ocupació no s’ha solucionat amb reformes laborals», va assegurar taxativa per justificar el seu rebuig al nou contracte fix amb indemnització progressiva. «No podem enganyar ni confondre a ningú –va afegir–. Les causes reals de la crisi i la destrucció de llocs de treball tenen a veure amb l’estructura productiva i econòmica».

MÉS MOBILITAT / Com a alternativa, va proposar treure més profit d’eines ja existents que gairebé no s’utilitzen. Una és la mobilitat geogràfica i de funcions dels treballadors, tot i que va admetre que la idea xoca amb les arrels culturals, el mercat de la vivenda i els sous baixos. Una altra pota d’aquesta estratègia consisteix a implantar al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) «noves fórmules de cooperació publicoprivades», en referència a les negociacions en marxa amb les empreses de treball temporal (ETT) per intercanviar ofertes d’ocupació i candidats.

Davant un auditori en què predominaven els empresaris, Serna va donar el missatge que una bona part de la solució està a les seves mans mitjançant la negociació de pactes amb els sindicats per, per exemple, vincular els sous a la productivitat, i flexibilitzar la jornada.

Notícies relacionades

Per acabar, va intentar convèncer els empresaris de la rendibilitat d’invertir en formació de la plantilla. «¿Com pot ser que en una empresa sobrin treballadors i al mateix temps necessiti contractar? La formació permetria corregir aquest desequilibri. Les empreses haurien d’invertir un mínim de la seva facturació en formació».

També hi va haver un missatge per al Ministeri de Treball al propugnar una reformulació de les polítiques actives d’ocupació perquè siguin «preventives i no d’aparador». Segons la seva opinió, s’han de vincular les prestacions de desocupació a «un compromís real de recerca d’ocupació o de formació» amb l’objectiu de no caure en l’assistencialisme.