el perfil
EDITOR AMB AMBICIÓ INTERNACIONAL
Pere Vicens Rahola (Barcelona, 1939), fill de l'historiador i intel.lectual clau a la Catalunya de postguerra Jaume Vicens Vives, fa més de 40 anys que està al capdavant d'una poderosa editorial de llibres de text. Vicens Vives, que avui edita a Espanya, l'Argentina, Xile i el Perú i té distribuïdores a tot Llatinoamèrica, va néixer el 1961. Va ser fundada per Pere Vicens i per la seva mare, Roser Rahola, un any després de la prematura mort del pare, quan el futur editor encara estudiava Econòmiques.
Entre els càrrecs que ha ocupat destaca la presidència a la Unió Internacional d'Editors, que agrupa 74 països i on es va encarregar de defensar els drets d'autor. Un dels èxits internacionals de Vicens ha estat que la Unesco reconegués el 23 d'abril com el dia mundial del llibre.
L'editor va recordar una anècdota molt significativa respecte al seu pare. De com el 1959, la censura franquista va carregar contra l'assaig avui introbable en la seva forma original 150 anys de pensament català, del "qual només s'han pogut salvar 20 exemplars". Quan Pere Vicens va acudir al censor per interessar-se per la decisió, ell es va resistir a confessar al fill els seus motius. "Al final i després de molt insistir, em va dir que 150 anys eren massa...". Finalment, el llibre va poder circular sota el títol Panorama del pensament català contemporani, que els devia semblar més asèptic.