On Catalunya

Pel·lícules per comprendre les discapacitats

¿Què podeu fer avui, 23 de novembre, a Barcelona?

El festival Inclús celebra la seva novena edició al CaixaForum

¿Què podeu fer avui, 23 de novembre, a Barcelona?

FESTIVAL INCLÚS

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El màxim èxit de la pel·lícula Campeones no va ser obtenir una taquilla de rècord, ni tan sols alçar-se amb diversos Goya, sinó visibilitzar mitjançant una agradable comèdia els problemes dels discapacitats. Però no hauria de ser un cas aïllat, sinó que altres títols haurien de seguir el seu camí i acostar-nos aquest tipus de realitats. En aquesta tasca està el festival Inclús, que promou obres audiovisuals la temàtica del qual sigui la diversitat funcional, amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent. La seva novena edició s’inicia avui al CaixaForum, que serà la seu d’aquest any i es prolongarà durant una setmana. Descobrim les seves propostes.

Llargmetratges de ficció

La inauguració tindrà lloc aquesta tarda (19 h) amb la nord-americana CODA, de Sian Heder. El títol prové de l’acrònim en anglès de Child Of Deaf Adults (filla d’adults sords) i se centra en una jove que és l’única que pot sentir en la seva família. Quan el negoci de pesca de la seva família es veu amenaçat, la noia es troba dividida entre el seu amor per la música i la por d’abandonar els seus pares en una difícil situació. Si a algú li sona aquest argument, no s’equivoca, és unremake de la francesa La familia Bélier. El següent llargmetratge serà What? (dijous, 19.30 h), una comèdia nord-americana en blanc i negre, sense paraules i en Llengua de Signes sobre un actor sord amb dificultats que, fart d’acceptar tasques cada vegada més humiliants només per aconseguir un paper, es disposa a prendre una decisió inesperada.

La secció oficial inclou dos llargmetratges més de ficció. La israeliana Siempre contigo (dissabte, 17.45 h) s’ocupa d’un home que ha dedicat la seva vida a criar el seu fill autista. Ara ja és el prou adult per poder anar a una llar especialitzada, però el pare no hi està d’acord i decideix escapar-se amb ell. Finalment, Best summer ever (divendres, 17.30) és un musical juvenil amb cançons noves sobre una parella que s’enamora en un campament de ball i, més tard, coincideix al mateix institut. La principal característica del film, amb múltiples picades d’ullet a clàssics com Grease, és que està interpretat, majoritàriament per discapacitats físics o mentals i compta amb el suport d’estrelles de Hollywood com Ted Danson, Mary Steenburgen, Peter Sarsgaard, Maggie Gyllenhaal i Jamie Lee Curtis, en papers secundaris.

Documentals llargs

Tres són els llargmetratges documentals que es podran veure. Kupenda (divendres, 20.50 h) està ambientat a Kenya, on els discapacitats solen ser rebutjats i vistos com a maleïts. Per trencar aquesta imatge, tres adolescents desafien l’estigma de la seva comunitat i decideixen escalar la muntanya més alta de l’Àfrica, el Kilimanjaro. Per la seva banda, Not going quickly (diumenge, 20.15 h), que comptarà amb la presència del director, explica la lluita de l’activista Ady Barkan, que és diagnosticat amb ELA i li donen quatre anys de vida, Per això emprendrà una gira pels EUA lluitant pel dret d’aquests malalts a l’atenció mèdica.

La clasura tindrà lloc dimarts a les 19 hores amb Yogurt Utopia, documental que aborda un tema que ens toca molt de prop. Es tracta de la creació de la marca de iogurt catalana de La Fageda, fundada per un psicòleg que va ajuntar diversos pacients amb malalties mentals i va donar origen a una empresa en la qual ara treballen centenars de persones amb aquests problemes. La pel·lícula segueix un any convuls en la vida d’aquesta cooperativa quan el seu creador busca un substitut per assegurar-se que el projecte tindrà continuïtat.

Curts de ficció

La selecció de curtmetratges de ficció inclou 16 treballs agrupats en diferents sessions. Hi destaquem Feeling through, nominat a l’Oscar, que va ser la primera pel·lícula protagonitzada per un actor sord i cec. Narra les peripècies d’un adolescent sense sostre que deambula per Nova York i entaula amistat amb un home sord i cec que necessita ajuda per arribar a casa. Per la seva banda, l’alemanya Me too aborda el tema d’una agressió sexual però des del punt de vista d’una víctima discapacitada.

Igualment interessant resulten dos films espanyols. Orquestra Los Bengalas, de David Valero, que parla de l’Alzheimer a través de la gira de quatre amics jubilats que fa 30 anys que passegen la seva banda per les festes dels pobles fins que alguna cosa canvia. Finalment, Votamos, de Santiago Requejo, retrata una junta ordinària de veïns per votar canvis a l’ascensor. Però, quan un d’ells, els explica que ha llogat el seu pis a una persona amb problemes de salut mental esclata la polèmica.

Curts documentals i altres sessions

Notícies relacionades

En l’apartat de curts documentals recomanem Mi vida después del fuego, sobre una persona la vida de la qual va quedar destrossada després d’un accident que li va cremar el 90% de la pell, i Gaza, one football, one leg, situat a la Franja, fins on arriba la selecció francesa de futbol per a amputats per enfrontar-se als nois d’aquell país i mostra la brutalitat amb què són tractats els seus rivals a la seva regió. Capítol a part mereix El monstruo invisible, obra de Guillermo i Javier Fésser, els creadors de Campeones, que transcorre a les Filipines, on dos nens que treballen en un abocador intenten sobreviure combatent el seu monstre particular: la fam. Cal destacar que molts es podran veure també a Beteve, una vegada el festival hagi finalitzat, del 29 de novembre al 3 de desembre (vegeu programació).

El certamen inclou també diverses sessions especials. La primera és Cinema Blau Kids (diumenge, 11 h) pensada per a nens autistes. Consisteix en la projecció de vuit curtmetratges que es projectaran en unes condicions molt especials, a un altre volum i il·luminació per garantir la seva tranquil·litat. A les 12.30 tindrà lloc una altra sessió similar però dedicada a adolescents (Cinema Blau Teens), a partir de 13 anys. L’altra serà una selecció de tres de curts en llengua de signes:Suono, Drifted thoughts i Intolerance (diumenge, 12 hores). Finalment també organitzen un taller infantil, Què et recorda aquesta olor? (dissabte, 11 h), que pretén treballar la memòria olfactiva a través de diferents essències perquè els participants les relacionin amb les seves experiències personals. Una setmana per obrir la ment i considerar la inclusió com a una cosa no només positiva sinó imprescindible.

Festival Inclús 2021

¿On?  CaixaForum (avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

¿Quan?  a diferents dies i hores fins al 30 de novembre.

Preu:  de 0 (amb reserva prèvia) a 6 euros, segons la sessió.

Més informació:  Festival Inclús.