On Catalunya

El millor de l’Asian Film Festival

¿Què podeu fer avui, 27 d’octubre, a Barcelona?

Projecta 138 pel·lícules i gairebé mig centenar podran veure’s ‘online’

¿Què podeu fer avui, 27 d’octubre, a Barcelona?

ASIAN FILM FESTIVAL

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels certàmens cinematogràfics més prestigiosos de la ciutat és l’Asian Film Festival, que va néixer el 2011 i, en només deu anys, ja s’ha consolidat com una de les cites culturals imprescindibles de la temporada. En aquesta edició podran veure’s, des d’avui i fins al 7 de novembre, ni més ni menys que 138 pel·lícules en diferents sales, 47 de les quals estaran disponibles a la plataforma Filmin. Es tracta de títols de 26 països que oferiran una àmplia perspectiva de la cinematografia d’aquest continent a l’alça. Davant una proposta tan extensa hem sol·licitat l’ajuda de la seva directora, Menene Gras, perquè seleccioni les millors pel·lícules de la llista, les que no ens podem perdre.

Sessions presencials

‘WEEL OF FORTUNE AND FANTASY’ (Ryūsuke Hamaguchi, Japó)

La pel·lícula inaugural d’aquest any va obtenir l’Ós de Plata especial del jurat a l’última Berlinale. Explica tres històries impulsades per l’atzar i la imaginació en què les vides dels personatges femenins es veuen marcades per les seves eleccions i penediments. Un triangle amorós inesperat, una trampa de seducció fallida i una trobada sorgida d’un malentès formen un tríptic de contes units per la memòria, l’engany i el destí.

Secció oficial. Dimecres, 27 d’octubre. 19.30 h. CaixaForum.

‘VERDICT’ (Ramund Ribay Gutiérrez. Filipines)

La violència masclista és el tema d’aquest film sobre una dona que viu a Manila amb la seva filla de sis anys i el seu marit, un delinqüent de pa sucat amb oli. Quan ell arriba a casa borratxo de nit, l’agredeix fins que ella diu prou i escapa amb la seva filla per denunciar-lo. Però les coses no són fàcils i, abans d’aconseguir el que es proposa, ha de suportar una experiència dura. La pel·lícula, premi especial del jurat a Venècia, mostra els obstacles amb què es troba una dona amenaçada pel seu marit quan intenta defensar-se i posar fora de perill la seva descendència.

Secció oficial. Dijous, 28 d’octubre, 19.30 h. Institut Francès.

‘THE SLAUGHTERHOUSE’ (Abbas Amini, Iran)

És el tercer llargmetratge d’un jove talent que ja ha passat dues vegades pel festival de Berlín. El protagonista és un home iranià que acaba de ser deportat de França. No té feina ni cap ocupació, per la qual cosa es veu obligat a quedar-se a casa del seu pare, que treballa en un escorxador. Per intentar ajudar-lo, es veu embolicat en un crim horrible relacionat amb el mercat negre de divises.

Secció especial. Divendres, 29 d’octubre. 20 h. Cinemes Girona.

Notícies relacionades

 

‘FIRE ON THE PLAIN’ (Zhang Ji, Xina)

Aquest thriller dramàtic succeeix a la Xina el 1997 quan una sèrie d’assassinats atemoreixen la població de Fentun. Els crims s’aturen misteriosament sense que se n’hagi pogut trobar l’autor. Però, vuit anys després, un jove policia pròxim a una de les víctimes decideix reobrir la investigació amb totes les conseqüències que comporta, per imprevisibles que siguin. Els seus descobriments pertorben el fals desenllaç que havia posat fi a la intriga.

Secció oficial. Dilluns, 1 de novembre, 18 h. Cinemes Girona.

‘WHERE IS PINKI?’ (Prithvi Konanur, Índia)

És un drama centrat en una parella treballadora de classe mitjana que viu amb la seva filla de vuit mesos, la Pinki, en un entorn urbà de l’Índia. Deixen el nadó en mans d’una cuidadora, que el cedeix a una amiga perquè demani almoina pels carrers de la ciutat. Però totes dues desapareixeran i els pares iniciaran una frenètica recerca en un laberint on trobar la nena sembla impossible.

Secció Panorama. Divendres, 5 de novembre. 16 h. Cinemes Girona.

‘HAND ROLLED-CIGARRETE’ (Chan Kin-long, Hong Kong-Xina)


És un drama sobre un membre retirat de l’exèrcit britànic de Hong Kong que malviu fent alguns treballs. Paral·lelament, un narcotraficant d’estar per casa es posa en problemes seriosos quan el seu cosí li roba un carregament de droga i es veu obligat a fugir de l’organització criminal. L’exmilitar l’acull al seu pis, on conviuran i es veuran obligats a superar les diferències culturals i racials. És el primer llargmetratge d’un prometedor curtmetratgista.

Secció Discoveries. Divendres, 5 de novembre. 18 h. Cinemes Girona.

‘VENGEANCE IS MINI, ALL OTHERS PAY CASH’ (Edwin, Indonèsia)

Pel·lícula guanyadora del Lleopard d’Or al Festival de Cine de Locarno, basada en una novel·la premiada d’Eka Kurniawan. El film explora el masclisme de finals dels anys 80 a través de les melodramàtiques desaventures d’un lluitador de carrer amb un passat tèrbol, que no té por de ningú ni de res, només de la seva pròpia i vergonyosa impotència.

Secció oficial. Divendres, 5 de novembre. 20 h. Cinemes Girona.

‘THE AUSTRALIAN DREAM’ (Daniel Gordon, Austràlia)

Documental escrit i narrat pel periodista australià aborigen Stan Grant. Qüestiona des de l’inici què vol dir ser australià i el conflicte endèmic entre raça i identitat. Pel reporter, el problema té el seu origen en la discriminació colonial. El protagonista és l’exfutbolista Goodes, abans que es convertís en esportista professional i després de l’èxit, quan se’l va conèixer com a activista en defensa dels drets dels indígenes.

Secció oficial. Diumenge, 7 de novembre. 18 h. Cinemes Girona.

‘BETTER DAYS’ (Derek Kwok-cheung Tsang, Hong Kong / Xina)

La pel·lícula de clausura és aquest drama guanyador de vuit premis als Hong Kong Film Awards i nominada a millor pel·lícula internacional als Oscars. El protagonista és un estudiant brillant que, després de ser testimoni del suïcidi d’un company de classe, es converteix en l’objectiu d’un assetjador violent i dels seus amics de l’institut mentre intenta preparar-se per a l’examen d’accés la universitat. Un noi que ha sigut abandonat per la seva família s’oferirà a protegir-lo.

Secció oficial. Diumenge, 7 de novembre. 20 h. Cinemes Girona.

Pel·lícules ‘online’

‘MY CHILHOOD, MY COUNTRY: 20 YEARS IN AFGHANISTAN’ (Phil Grabsky i Shoaib Sharifi, Afganistan)

Documental intimista rodat, com Boyhood, durant dues dècades que segueix el viatge de Mir Hussain, que va créixer en una terra devastada per la guerra. S’inicia quan és un nen de vuit anys que juga entre la runa a l’Afganistan rural. Quan el 2002, les tropes nord-americanes desembarquen al seu país, s’inicia una guerra aparentment interminable en un dels països més pobres del món. El film s’endinsa en una vida personal i en la d’una nació on s’han perdut més de 150.000 vides.

Secció oficial. Del 28 d’octubre al 10 de novembre. Filmin.

 

‘DON’T GO TOO FAR’ (Park Hyunyong, Corea del Sud)

És una comèdia sobre les tensions entre quatre germans que, quan el seu pare és a punt de morir, descobreixen l’herència que els ha deixat. La fortuna del patriarca consisteix en dos milions de dòlars que ha repartit de manera desigual, cosa que provoca un enfrontament. Tot es complica quan el més gran rep una trucada en què se li comunica que el seu fill ha sigut segrestat i el rescat ascendeix precisament a dos milions de dòlars.

Secció Discoveries. Del 28 d’octubre al 10 de novembre. Filmin.

‘I AM VASANTRAO’ (Nipun Dharmadhikari, Índia)

Biografia de l’inconformista músic Vasantrao Deshpande, un artista amb una vida tan complexa com rica i plena de moments emocionants, i que va contribuir al desenvolupament dels drames musicals. La pel·lícula intenta mostrar la seva història, desconeguda a nivell internacional.

Secció oficial. Del 28 d’octubre al 10 de novembre. Filmin.

Asian Film Festival

¿On?  a diverses seus i Filmin.

¿Quan?  a diferents hores fins al 7 de novembre.

Preu : de 3 a 6 euros (presencial), també hi ha abonaments i subscripció (15 euros, Filmin).

Més informació:  Asian Film Festival.