On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Retrats d’italianes que estimen la nostra ciutat

El Palau Robert presenta l’exposició fotogràfica ‘Ragazze italiane’

Retrats d’italianes que estimen la nostra ciutat

PALAU ROBERT

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Barcelona és una ciutat hospitalària que acull la gent que arriba des d’altres països, un lloc on s’entén la diversitat d’ètnies i la multiculturalitat com una de les seves millors qualitats i un gran patrimoni. Una de les comunitats que més i millor s’ha adaptat és la italiana, que, majoritàriament, no se sent estranya aquí i és enamorada de les seves prestacions. Una bona mostra és la iniciativa del Consolat General d’Itàlia a Barcelona que, en col·laboració amb la plataforma Dreamers Academy, l’Ajuntament i la Generalitat, va encarregar una exposició molt singular a la fotògrafa Alessia Laudoni. Consistia a retratar una sèrie de dones d’aquesta nacionalitat als seus racons favorits barcelonins que es plasmarien en un llibre i una exposició, Ragazze italiane, que es pot veure fins al 3 d’octubre als jardins del Palau Robert.

La cònsol general italiana, Gala Danese, és una de les fotografiades (al terrat de la Pedrera) i explica que és un projecte amb què se sent totalment identificada i li agradaria que «tots els italians se sentissin representats per aquest petit grup emblemàtic de dones que Alessia Laudoni, una jove fotògrafa de gran talent i de mirada profunda, delicada i constant retrata als locals més estimats de la ciutat rendint homenatge a Barcelona, una esplèndida ciutat, femenina i oberta cap al nostre mar Mediterrani». També han passat pel seu objectiu altres dones que han donat suport al projecte com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com Victòria Alsina (consellera d’Acció Exterior i Transparència), Teresa Cunillera (delegada del govern espanyol a Catalunya) i Anna Mastrolitto (fundadora del Dreamers Academy).

La llum de les dones i de la ciutat

La fotògrafa explica: «Les dones són la meva font d’inspiració més gran, són el centre del meu univers. La bellesa, als meus ulls, no està associada únicament al físic. La bellesa d’una dona està en la seva pròpia essència: elegància, bondat, tendresa, força i fragilitat. Per explicar la història de les dones italianes, vaig triar la llum natural de Barcelona, fotografiant-se als seus llocs familiars i quotidians. Vaig recórrer la ciutat per submergir-me en les seves històries i acollir-les dins de mi, en un lloc on el temps ja no existeix».

La mostra recull mig centenar d’imatges en paisatges urbans molt variats, preses majoritàriament durant la pandèmia en una Barcelona semideserta. Hi destaquen els llocs més reconeixibles com el Port Olímpic, els carrers al costat del passeig marítim, el barri gòtic, el Born i la plaça Reial, on ha posat Federica Falzetta, secretària general de la Cambra de Comerç Italiana.

Racons quotidians i la cultura

Però també n’hi ha altres que mostren paratges menys identificables que han de respondre a aquests llocs quotidians més familiars per a les retratades que per al públic en general. Una de les més boniques és la que ha escollit la model i presentadora Renata Zanchi, d’esquena davant un pla general que inclou gairebé tota la ciutat.

Notícies relacionades

La cultura és present amb fotos davant grafitis o pintures urbanes, al costat de la carpa d’un circ, així com destaca la instantània de la directora de comunicació, Silvia Brandi, que podem veure als jardins o a l’amfiteatre del Teatre Grec.

Felices de viure aquí

Dones amb rostres gairebé sempre alegres, cares de felicitat que semblen representar que es troben molt a gust entre nosaltres, com adoren els espais de la ciutat que ja senten com a propis malgrat l’enyorança que han de tenir de la seva terra. Retrats optimistes amb aquest toc femení que els atorga una mica més de calidesa i de proximitat. Dones italianes que viuen i somien des d’una ciutat oberta a tothom.

‘Ragazze italiane’

¿On?  Palau Robert (passeig de Gràcia, 107).

¿Quan?  de dilluns a dissabte (de 9 a 20 h) i diumenges (de 9 a 14.30 hores). Fins al 3 d’octubre.

Preu:  entrada lliure.

Més informació:  Palau Robert.