On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Nits d’estiu per repassar la història

El Born CCM ofereix visites guiades i itineraris nocturns

Nits d’estiu per repassar la història

EL BORN CCM / EDU PEDROCCHI

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El Centre de Cultura i Memòria del Born és un equipament del segle XXI que pretén recordar la història de la ciutat a través dels segles anteriors. Per a això organitza interessants exposicions, visites guiades i tota mena d’activitats per mantenir viva l’empremta del passat. Dins d’aquestes propostes s’inclou un cicle molt interessant i original que té lloc aquest estiu, que viatja des del segle XVIII al XX a través d’una desena de visites guiades i itineraris nocturns, d’entre una i dos hores de durada aproximadament, titulades genèricament Born de Nit 2021. Deixem-nos portar per l’apassionant evolució de la ciutat al llarg del temps.

De dimecres a divendres

Avui, com tots els dimecres d’agost, ofereixen Crònica negra al Born (de 20 a 22 h., 6 euros), un itinerari per conèixer el costat més fosc de la ciutat el 1700. Històries de conflictes, odis i venjança sobre la violència quotidiana a la Barcelona de fa 300 anys. El conjunt arqueològic del centre permetrà repassar-les, mentre que un breu itinerari pel barri ens permetrà seguir les empremtes de la memòria i conèixer com era la justícia en aquella època. La ciutat del Born en set històries (dijous, de 20.30 a 22 h., 6 euros) és un passeig per carrers pròxims, l’àrea comercial del barri i vivendes com la Casa de la Neu o la casa Boixadors, per descobrir les vides d’algunes de les famílies que residien als edificis que van sobreviure a la construcció de la Ciutadella. Unes persones que, malgrat les circumstàncies, van viure i van lluitar per donar veu als seus anhels i conviccions i ens permeten seguir el pols d’una ciutat en conflictes constants, però dinàmica, alegre i vital.

Els dijous també ofereixen una visita guiada a la interessant exposició Per una educació en llibertat: Barcelona i l’escola 1908-1979 (21 a 22 h., 4 euros), una mostra que reflexiona sobre l’educació com una eina política de primer ordre, com un reflex dels avenços i retrocessos en la construcció dels drets i les llibertats democràtiques. Un recorregut històric a través d’aquests projectes educatius (tant els més avançats durant la república com els més retrògrads en el feixisme), mirall de les lluites polítiques, socials i culturals de l’època. Passem als divendres per apuntar-nos a Rec, Ribera, Born; una ruta pel 1700 (de 20 a 22 h., 6 euros), en aquesta ocasió trepitjarem el barri de la Ribera per trobar els vestigis de la Barcelona del segle XVIII. La seva finalitat consisteix a introduir els visitants en els canvis derivats del creixement de la ciutat des de la baixa edat mitjana fins a l’època moderna. En aquesta ruta visitarem les restes conservades en el conjunt arqueològic de l’edifici i passejarem pels espais més significatius d’aquella època. Un itinerari que ens permetrà situar la part econòmicament més activa i densa de la ciutat, tenint en compte el seu context.

Activitats especials

Algunes d’aquestes activitats tindran lloc només en dates concretes. Per exemple, Memòries invisibles (dissabte 14, de 19 a 21 h., 4 euros) també va lligada a aquesta exposició i pretén investigar com la consideració de la infància ha condicionat les iniciatives educatives i la vida dels nens i nenes de la ciutat, un sector de la població sovint invisibilitzat. L’itinerari viatja pel temps, des del període industrial fins a l’actualitat, i s’inicia al barri del Raval, on coneixerem algunes de les escoles centenàries més singulars de Ciutat Vella i visitarem espais, com la Casa de la Misericòrdia o la plaça de Sant Felip Neri, que ens permeten construir una memòria de la infància. A Façanes que parlen de ciutat (dissabte 21, de 19 a 21 h., 4 euros) recorrerem aquest mateix barri observant els bonics detalls amagats a les façanes de les seves cases i dels seus carrers. Mirarem atentament els seus balcons, portes, finestres, façanes, guarda-rodes, esgrafiats o encintats, i molts altres elements singulars que formen part del paisatge urbà i que ens parlen de la vida, els gustos, les anècdotes i els costums dels seus veïns.

Notícies relacionades

La finestra indiscreta. Els veïns i les veïnes del 1700 (dissabtes 28 d’agost i 25 de setembre, 19 a 21 h., 4 euros) ofereix la possibilitat de tafanejar des d’una gelosia com era la vida dels carrers i les places del 1700 i entrar indiscretament a les vivendes dels barcelonins i barcelonines de l’època. És una acció per acostar-nos i recuperar la vida quotidiana dels veïns visitant el conjunt arqueològic i el barri de la Ribera, però també té té una mica de safareig per conèixer històries d’amor, d’honor i de resistència de la gent de fa tres segles, que no eren tan diferents a nosaltres. D’altra banda,El Rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat (dissabte 4 de setembre, de 19 a 21 h., 4 euros) permetrà conèixer com els barcelonins del segle XVIII obtenien l’aigua per als seus usos quotidians. Al jaciment del Born es conserven restes de les antigues infraestructures hídriques de la ciutat com canalitzacions, clavegueres, pous o fosses sèptiques, entre d’altres. També es farà un recorregut urbà pel barri fixant-nos en els petits detalls que van modelar l’espai urbà i les estructures domèstiques: safarejos, desaigües, canals, dipòsits, fonts, pous, latrines, entre d’altres. També s’incidirà especialment en el Rec Comtal, una de les infraestructures més importants de l’època per seguir-ne el traçat i veure el paper històric que ha tingut el subministrament d’aigua en la vertebració de la ciutat.

La Diada i les dones silenciades

En una data assenyalada com la Diada de l’Onze de Setembre ens guiaran per La batalla de l’11 de setembre de 1714 (11 de setembre, 19 a 21 h., 4 euros). Ens mostraran en quina mesura la Barcelona actual és hereva de les conseqüències de la Guerra de Successió. Per això ens conduiran per un itinerari per l’antiga Vilanova de Mar que ens ajudarà a entendre l’impacte de la guerra i les seves conseqüències en el teixit urbà de la ciutat. L’urbanisme del segle XVIII serà molt útil per explicar l’impacte polític, econòmic i urbà del conflicte bèl·lic i la derrota posterior en el traçat de la ciutat actual. Finalment, Les veus silenciades. Les dones del 1700 (dissabte 18 de setembre, de 19 a 21 h., 4 euros) proposa un itinerari pel jaciment i pel barri per conèixer el testimoni de dones que van viure la Barcelona de 1700. Van ser silenciades per una societat patriarcal que les va condemnar a un paper secundari en la vida social i en la memòria. A partir dels seus testimonis, coneixerem el seu dia a dia, les seves dificultats i la seva vulnerabilitat, però també la solidaritat entre elles, que desafiava les regles establertes. Un estiu per viatjar en el temps a la nit sense necessitat d’utilitzar una màquina ni cap artefacte addicional.

‘Born de nit 2021’

¿On?  El Born CCM (plaça Comercial, 12).

¿Quan?  de dimecres a divendres d’agost i altres dates especials. Horari, segons l’activitat.

Preu:  de 4 a 6 euros.

Més informació:  El Born CCM.