On Catalunya

‘Vamos a la playa, oh oh oh oh oh’

Els millors xiringuitos de platja de Barcelona i voltants

Si arriba l’apocalipsi zombi, que almenys ens agafi en banyador i amb una copa a la mà. D’aquests xiringuitos us hauran de treure arrossegant-vos

A1-118207377.jpg

A1-118207377.jpg / Manu Mitru (EPC)

6
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

És estiu i toca simplificar. La nostra recerca és fàcil i bàsica, com aquell títol que va posar Woody Allen a la seva pel·li sobre la nostra ciutat: volem platja i volem xiringuito, a Barcelona i voltants. Si el món se’n va a la merda, que ens agafi en banyador, davant el mar i amb la copa a la mà. Poseu-vos la pamela i acabeu-vos aquestes olives, que ja treuen la paella.  

Glamur de platja 

‘Like a guiri’

A la falda de l’Hotel W es desplega aquest escenari ideal per sentir-te com un turista a la teva pròpia ciutat. Salt Beach Club (passeig del Mare Nostrum, 19-21) és una astracanada delirant de colors, decoracions florals, llums penjants i taules sobre la sorra. En la seva llaminera terrassa es reclinen cossos bronzejats, cascavellegen brindis espurnejants i s’albiren ‘selfies’ repolits. Que posin els catxes; vosaltres celebreu-ho amb la seva fabulosa barreja de tapes mediterrànies, hamburgueses gurmets, ‘smoothies’ i còctels de platja. Sonen els Beach Boys. Pressioneu la palleta amb els llavis mentre surfegeu en records i el blau del mar se us clava a les pupil·les.


Somnis tropicals 

Paradís ‘chill out’

Aquí el primer viatge és mental. Després arriben els plaers terrenals. Inspirat en l’illa de Pasqua, Vai Moana és un xiringuito tropical, d’aires ‘cool’, que convida al somieig i el relax. Un viatge a la Polinèsia des de la familiar platja del Bogatell (avinguda del Litoral, s/n). La coberta de cabanya de la caseta, les seves hamaques vip i la cadència ‘chill’ d’aquesta música ambiental t’abaixen les pulsacions a l’instant. Ja hi haurà temps per emocionar-se després de prendre un aperitiu, quan treguin alguna de les seves hamburgueses especials, o les seves receptes mediterrànies combinades amb plats típics de la Polinèsia al seu ‘poke’ hawaià. El grup Pantea posa el seu imaginari de platja també a La Deliciosa, ambient ‘vintage’ per a la Barceloneta, i a Jefferson Beach Club, un local d’inspiració surfista estil Long Island, també a Bogatell.


Mars oberts  

Ser lliures

A la platja nudista de la Mar Bella no hi ha entossudiments mentals ni males mirades. BeGay s’obre orgullós al passeig Marítim amb una oferta sana i desacomplexada, que es correspon a la perfecció amb el vostre ideal hedonista d’un dia de xiringuito. És igual que demaneu un daiquiri o un bloody mary, que sigueu gais, heteros, o de qualsevol altra identitat sexual. L’important en aquest petit paradís multicolor és que tothom se senti perfectament a gust, es mogui amb la música, i consumeixin unes canyes amb les seves amanides, entrepans i detalls de tomàquet. La platja és de totes.  


Un ball cap al tard 

El pla del Prat

Una bona festa al El Maravillas no s’oblida. No us explicaré la meva, però us asseguro que és fàcil trobar la glòria en aquest particular oasi de la platja del Prat de Llobregat. De dia, aquest bufó xiringuito és el millor racó per refrescar-vos i anar de tapes de valent entre bany i bany. Ara una amanida, ara una mica de xerrada engorilada, després unes fruitetes del dia i al caure la tarda unes carreres per la sorra. Sense que us n’adoneu, la lluna us sorprèn. Quan pugen els decibels, arriba el ‘dj’ o comença el concert vespertí, tots els vostres problemes es reduiran a un: ¿com podreu sortir mai d’allà, pobres nàufrags de l’ocàs, el còctel i el ritme?   


La vella sirena 

Cançons del mar

Pocs llocs et faran esgotar el dia com La Donzella de la Costa. Aquest sensacional multiespai a peu de la platja de Badalona (passeig Marítim de Badalona) travessa generacions de saviesa costanera, i això es percep ben aviat. Des que el 1929 va obrir el restaurant familiar l’oncle de l’avi d’un dels propietaris, Marc Fonollar, La Donzella no ha deixat de mutar i créixer, fins a allotjar un restaurant, xiringuito, saló interior, club de platja, casetes i terrassa ‘chill out’. Arribes al matí, i no trobes l’hora d’anar-te’n. Com aquesta sirena que aflora entre les onades per seduir-nos amb els seus càntics i encants, aquí podeu perdre la raó encisat per les seves set varietats d’arròs, el peix, les tapes i una carta de vins de bogeria. A més, programen monòlegs còmics i música en directe. Quan ets a La Donzella, el món queda molt lluny.


Bones vibracions 

Joves prodigiosos

La tradició està molt bé, però de vegades trobar un local amb rotllo modern i jove és tota una benedicció. Just això succeeix en aquest innovador local ubicat al costat del Pont del Petroli, al passeig Marítim de Badalona. Al Xiringuito Takuara es respira molt bon ambient entre el personal, i això es contagia a les taules. Les seves bones vibracions aconsegueixen, per exemple, que s’atengui especialment vegetarians i vegans, habituals oblidats en aquests saraus. Les tapes demostren cura, amb unes olives amanides ideals per acompanyar les eufòries del vermut, i aquestes braves amb salsa espectacular. També triomfen els seus arrossos, les ‘burgers’ i plats com el pop amb trinxat. Quan la pandèmia ho permet, fan concerts en petit format i fins i tot classes de ioga de bon matí. Després només queda deixar celebrar el dia sota aquesta coberta de xarxes i nusos moguts per la brisa.  


Navegació d’estiu 

Casetes i banys

Creuar la porteta de taulons de L’Estupendu és com fer-se el primer petó de l’estiu. L’enamorament sobtat és instantani amb aquest senzill xiringuito emplaçat al passeig de la platja de Badalona (Eduard Maristany, 75). El lloc vessa encant mariner gràcies als seus tons blancs i blaus. També commou la seva història, perquè recupera l’espai dels banys vells de Badalona, aquelles velles casetes de bany dels anys 60. La seva estètica retro apel·la a trets bàsics, mentre els luxes desborden pel plat. Si reserveu taula, podreu gaudir d’algunes de les millors paelles del litoral barceloní. La seva constel·lació d’arrossos és magnífica: costa decidir-se entre el seu arròs negre de cranc i navalles, el de gamba vermella i el del Fadrí, un senyoret amb els mariscos pelats. Però és que també tenen fregits, o podeu demanar algun peix, posem el pop amb parmentier o el llobarro salvatge. Sí, la gustera és salvatge. 


Aventura entre roques 

Notícies relacionades

Al final de l’escapada

Si volem evadir-nos de la ciutat i portar la nostra aventura xiringuitera una mica més enllà, sempre podem conquerir alguna de les nombroses terrasses del Maresme, o portar l’escapada fins i tot més enllà. Per arribar al Xiringuito Cala Bona, situat a Tossa de Mar (carretera de Blanes a Sant Feliu), cal aparcar a la carretera i caminar entre pins i roques fins a arribar a les seves taules. És això, o nedant. Aquesta caleta està protegida per la llei de costes, però també s’ha preservat el local que van fundar els avis d’Eva Llopart el 1957, quan no hi havia turisme i es dedicaven a donar menjar als pescadors. Si teniu la sort de colonitzar la cala Bona per un dia, no podeu perdre-us els seus musclos de roca amb salsa especial, el pop amb romesco i aquesta paella que és tota una obra mestra. Ompliu la panxa, vessa l’ànima i us gronxen les onades.

Temes:

Platges