On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Teatre Borràs es converteix en ‘La Casa de la Risa’

Programa espectacles còmics amb diferents tipus d’humor

El Teatre Borràs es converteix en ‘La Casa de la Risa’
6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Des de fa uns mesos alguns grans teatres barcelonins estan redefinint la programació per adaptar-se a la inestabilitat regnant. Fa unes setmanes recordàvem que el Grup Balañá havia reconvertit el Coliseum per dedicar-se, bàsicament, a ser una sala de concerts. Ara li toca el torn a un altre local d’aquesta empresa, el Teatre Borràs, que últimament ja havia estrenat diverses comèdies i ara serà la seu principal del que anomenen ‘La Casa de la Risa’ i, durant els pròxims mesos, acollirà múltiples humoristes amb diferents tipus d’humor, del més blanc al més canalla i brètol, que, en altres temps, segurament haurien ocupat el tristament desaparegut Club Capitol.

Història, Albert Pla i l’EGB

Durant tot aquest mes, l’humorista català Peyu oferirà diverses funcions d’El gallardo español, un espectacle en castellà (amb comentaris en català), que explica una història d’amor prohibit en l’època dels moros i els cristians. El còmic d’Osona recrea diversos personatges, espais i situacions, com baralles d’espases amb l’ajuda de la llum i el so en aquesta farsa farcida d’ironia i sarcasme. Els dimarts continuen sent d’Albert Pla, amb el seu delirant xou entre cançons d’aquest bufó modern, transgressor, inesperat i brillant. No saps mai com ni amb què et sorprendrà, però segur que ningú es quedarà indiferent davant el seu discurs.

Els dissabtes toca nostàlgia amb Yo sobreviví a la EGB, amb Jordi Merca, especialment dedicat als qui van viure aquella època i volen recordar-la. L’actor repassa les seves pròpies vivències, anècdotes i històries (que també són les nostres) en un espectacle que ens fa tornar als 70, els 80 i els 90. Entre cançons, monòlegs, coreografies, exàmens, els Playmobil i la imprescindible complicitat del públic. Però al maig també hi haurà altres actuacions puntuals començant per Yo Interneto (dia 8), protagonitzat per Sr. Cheeto, Darío Ema Hache i Orslock. Són tres mil·lennistes que van decidir unir-se per explicar les seves històries a internet i van aconseguir milers de seguidors. Ara porten el seu programa als escenaris.

Dones, sèries web i més nostàlgia

Calladitas estáis más guapas (dies 9 i 23) és un espectacle femení dirigit i interpretat per Jessika Rojano i Sil de Castro amb l’acompanyament al piano de La Maria Rosa. Aquestes còmiques utilitzen els recursos de l’ ‘stand up comedy’, les cançons còmiques, la improvisació, les entrevistes o la poesia per explicar-nos la seva particular perspectiva del món. Sense complexos, dient les veritats pel nom al marge dels convencionalisme i amb caràcter reivindicatiu. Un altre famós duo, els Venga Monjas (Esteban Navarro i Xavier Daura), habitual de YouTube i creador de sèries web, s’ha unit a Miguel Noguera per presentar el seu Hits 2020 Live (dia 12). És un muntatge que combina l’humor més absurd amb la interpretació en directe dels seus temes més populars com Almendrero de Doraemon o Alien fumeta i altres grans èxits gamberros que s’han fet populars a YouTube.

Els dies 15 i 16 arribarà al Borràs Eva Soriano amb el seu nou muntatge, El pecado de Eva, un xou sense filtres en què explicarà per què va deixar el paradís per iniciar una vida de luxúria i bogeria a la Terra que va acabar fatal. La monologuista explica que ha tingut una trajectòria decebedora per culpa de la societat, que li va crear unes expectatives a través de les comèdies romàntiques que no s’han complert mai i desmunta mites que potser no ens havíem plantejat. Al final, assumirem el seu lema: «Faré el que em surti de la poma». Els qui desitgin fer un viatge en el temps poden recórrer a Raúl Antón (dies 22 i 23) amb el seu Regreso al pasado, en què repassa els anys 80 i 90. En el seu muntatge recordarà les gomes de Milà Nata, el boli de 12 colors, el camp on jugaven Oliver i Benji, personatges de l’època com Naranjito, Cobi o Curro, les pessetes, etcètera. Reservat a nostàlgics empedreïts.

De la tele a l’escenari

Dos rostres populars televisius tancaran el mes. Es tracta de Jaime Caravaca & Grison Beatbox (dies 29 i 30), els col·laboradors habituals del descarat programa de David Broncano, La resistencia. En la seva actuació oferiran diverses escenes conjuntes, doblatges en directe o cançons impossibles, sempre amb l’humor com a protagonista i en un ambient participatiu, del qual haurem de ser part activa. Comèdia i beatboxing pel broc gros. El mes de juny ens esperen grans noms com, per començar, el del chanante Joaquín Reyes amb Festejen la broma (del 3 al 6). L’acompanya una cervesa, tot i que garanteix que acabarà sobri i inclou gags memorables, com la seva teoria sobre la desaparició dels dinosaures o el retrat d’un tal Braulio, representant dels habituals cunyats bocamolls, per acabar amb un record al programa La hora chanante.

Notícies relacionades

Un altre dels habituals de la petita pantalla és Luis Piedrahita, humorista, mag i fins i tot director de cine (La habitación de Fermat), que ens porta el seu últim treball, Es mi palabra contra la mía (de l’11 al 13 de juny). ‘El rei de les coses petites’, com l’anomenen, ha creat un text farcit d’enginy i tendresa on analitza els motius pels quals no estem contents amb la vida que ens ha tocat i aborda temes insòlits com les celles negres de les dones grans, el pànic al vàter aliè o l’amor de veritat. Tancarà el mes de juny un altre especialista en xarxes socials, La Voz del Becario (dies 26 i 27), la pàgina web de La Fábrica de la Comedia, amb Tino García, José Manuel Martínez i Fran Fernández, que expliquen les notícies satíriques més absurdes. Ara traslladen a l’escenari els personatges dels seus vídeos virals, amb entrevistes surrealistes, monòlegs i la complicitat del públic.

Faemino i Cansado i les noves aventures

Arribem al juliol, on tindrem una parella clàssica, Faemino i Cansado amb 17 veces (de l’1 al 4), en què parteixen de la tradició cultural xinesa del déu Kuan Lin, que assegurava que l’ésser humà pot disfrutar de la clarividència en 14 ocasions, però ells sostenen que són poques i que ja en porten 17. Un espectacle amb ànim rupturista on deixen enrere la sensatesa que sempre els ha caracteritzat per desmelenar-se com mai. I, per acabar, durant tot aquest mes, del 9 al 31 de juliol, Andreu Casanova recuperarà el seu Tinder Sorpresa, en què ens convida a fer un recorregut per les diferents aplicacions per lligar que s’han posat de moda els últims anys. Si en som usuaris i les coneixem, millor, però si ignorem tot el que es mou en aquest misteriós món, ho descobrirem a través del relat de les experiències del còmic i ens resoldrà els dubtes que en tinguem. Si hi ha centenars de cases del terror escampades per tot el món, ja era hora que nosaltres tinguéssim també la nostra pròpia casa del riure, amb la falta que ens fa ara.

‘La Casa de la Risa’

¿On?  Teatre Borràs (plaça d’Urquinaona, 9).

¿Quan?  en diferents dates fins al 31 de juliol.

Preu:  en funció de l’espectacle.

Més informació:  Grup Balañá.