On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Primavera cultural a la Casa Elizalde

Ofereix documentals, concerts, arts escèniques i teatre infantil

Primavera cultural a la Casa Elizalde
6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La Casa Elizalde és un dels centres culturals amb més activitat de la ciutat, amb una cuidada programació pensada per oferir tota mena d’atractius als veïns del barri i algun que s’apunta de més enllà. Per a aquest trimestre ens han preparat noves i interessants propostes de cine, concerts, arts escèniques i infantils. Els actes, tret d’aquests últims, són gratuïts tot i que és imprescindible la reserva prèvia i recomanem fer-la al més aviat possible perquè les entrades són limitades i s’esgoten ràpidament. Coneguem la seva oferta primaveral al complet.

Documentals compromesos

Aquesta mateixa tarda s’inicia el cicle de cine documental que tindrà lloc els dimarts a les set del vespre. Per començar veurem l’alemanya Oeconomia, que revela de manera intel·ligible les regles del joc capitalista contemporani que es preocupa per fer créixer tant el dèficit com la concentració de la riquesa. El film retrata amb astúcia i rigor els aspectes més ocults d’aquest sistema que no solen explicar-se. Ens indignarem, segur. També de denúncia és la sud-africana How to steal a country (18 de maig), en la qual ens explica com un grup de periodistes van destapar un cas de corrupció en què estava involucrat el president d’aquesta república, Jacob Zuma, i les conseqüències de les seves investigacions. Ja el juny (dia 22) projectaran High maintenance sobre l’obra de l’artista israelià Dani Karavan, creador de gairebé un centenar d’instal·lacions ambientals al món, i se centra en els seus problemes quan es veu embolicat en un greu conflicte polític i artístic a causa de la seva última exposició.

Al juny acolliran el cicle Mirades, sobre les crisis migratòries a Europa, per complementar l’exposició Different shades of blue, que mostraran aquells dies. Es realitza en col·laboració amb el festival L’Alternativa i inclou col·loqui al final de cada sessió. A mitja veu, (dia 1) ens parla de la correspondència entre dues cubanes de 40 anys, amigues d’infància que van estudiar a l’acadèmia de cine de l’Havana i que intenten reconstruir les seves vides lluny de l’illa. La seguirà Idrissa, crònica d’una mort qualsevol (dia 8), que pretén descobrir la veritat sobre la misteriosa mort d’un jove guineà mort en un centre de detenció d’immigrants barceloní i el cas del qual amaga múltiples incògnites. Finalment, Babylonia mon amour (dia 16) també transcorre a Barcelona i es fixa en els joves senegalesos que manquen de documentació i viuen en cases ocupades o als carrers intentant resistir-se a les temptacions de la ciutat.

Dos espectacles infantils

Aquesta mateixa setmana també s’inicien les activitats infantils, les únics que són de pagament (3 euros) i que consten de dos espectacles. Aquest diumenge dia 25 podrà veure’s a les dotze del migdia Le voyage, un muntatge del clown Jam que tracta el fenomen dels refugiats amb delicadesa, humor i respecte. Per a això mostra la història d’un personatge que fuig de la guerra i arriba a un altre país on s’haurà d’adaptar a noves situacions. L’altra proposta són els titelles de Festuc Teatre amb Adéu Peter Pan (9 de maig), protagonitzada per una nena amb molta imaginació que juga a ser Peter Pan fins que un dia els nens perduts se l’emporten al país de Mai Més on viurà les seves aventures en primera persona.

Concerts clàssics i femenins

A finals d’aquest mes s’inicia la programació musical amb els concerts de clàssica, que se celebren els dijous a les vuit del vespre. Per començar, el dia 29 arriba El viatge artístic amb l’ascendent pianista Marta Puig que interpretarà obres de Beethoven, Chopin, Mompou i Janácek. El seguirà El so de l’ànima, amb el duo format per la violoncel·lista Mireia Quintana i la pianista Raquel Portales (13 de maig) que repassaran la història d’aquests dos instruments a través de peces de Beethoven, Schumann, Cassadó, Boulanger i Piazzola. El 27 de maig emprendrem El viatge de Laura i Rémi, una parella que combina la veu amb el violí, la guitarra, la percussió, el saxo i el loop station (un gravador de frases curtes al qual se li poden anar sumant capes). Tangos de Piazzola, versions de clàssics recents, jazz i música brasilera en un recital sorprenent. I, per acabar, el 10 de juny, Música en temps de guerra amb el Bòreas Ensemble format per cinc músics que utilitzaran la Segona Guerra Mundial com a fil conductor per a intepretar obres de Milhaud, Ligeti, Haas i Arnold.

El cicle de música moderna es denomina Músiques en femení (els divendres, a les vuit del vespre) i s’inicia el 30 d’abril amb la mallorquina Maria Jaume, guanyadora del concurs Sona 9 2020, que presentarà el seu disc de debut, Fins a maig no revisc. Una cantautora indie amb un folk acústic pròxim i sincer que també interpreta èxits del pop i reserva alguna sorpresa. Eva Verde i Pubio Delgado (14 de maig) presentaran Unexpected, una selecció de les cançons que adoren de gèneres com el folk, el jazz, el fado o els temes mediterranis.

La cantant Lia Sampai arribarà el 28 de maig acompanyada pel guitarrista Adrià Pagès per descobrir-nos el seu segon treball, Amagatalls de llum, amb aroma mediterrània. La parella exposa amb senzillesa i complicitat el seu món personal i social arribant als seus racons més íntims. El cicle finalitza l’11 de juny amb la cantant Magalí Sare i el contrabaix de Manel Fortià que repassaran el seu Fang i núvols, on experimenten amb els ritmes folklòrics catalans, espanyols i sud-americans, jugant amb ells i donant-los la volta amb energia i dosi d’improvisació.

Teatre, dansa i circ

Les arts escèniques seran presents a partir del 5 de maig amb Tant de bo fos blanc (20 h.), on Ricard Boyle ens explica els complexos de les persones negres i l’obsessió d’alguns per emblanquir la seva pell, la falta de seguretat i autoestima sobre el mateix cos i la identitat en una obra sincera i commovedora. També ens impactarà Serà el nostre secret, interpretada per Marta Montiel, Elies Barberà i Èric Serrano (20 i 21 de maig, 19 hores). Parla dels abusos sexuals contra els menors a partir de les experiències de persones que ho han viscut i inclou un col·loqui posterior amb experts.

Yldor Llach ens portarà el 3 de juny (20 hores) el seu circense Enginy’o. És un especialista amb bicicleta artística que juga amb les rodes de manera tan virtuosa com divertida i poètica. La dansa arribarà el 16 de juny amb Ritmia (20 hores) de la companyia Emma Villavecchia. Els seus tres ballarins utilitzen la percussió per crear poliritmes multisensorials establint un diàleg entre el llenguatge musical i el coreogràfic. Finalment, el 18 de juny es presentarà Molotov, vida i mort de Cipriano Martos Jiménez, militant antifranquista (20 hores), a càrrec de Joan Valentí Cortés i Montse Pelfort. Explica la vida d’un jove que va haver d’emigrar des d’Andalusia i es va instal·lar a Sabadell on es va comprometre i va lluitar políticament sense reparar en les conseqüències. Un trimestre cultural apassionant per voler quedar-se a viure tota la primavera a la Casa.

Programació de Primavera a la Casa Elizalde

¿On?  Casa Elizalde (València, 302).

¿Quan?  des d’avui i fins al 8 de juny.

Preu:  tots els actes són gratuïts excepte els infantils (3 euros).

Més informació:  Casa Elizalde.

 

 

 

 

Notícies relacionades