On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La Filmoteca ret homenatge a les arts

Últimes setmanes de la temporada del cicle ‘Per amor a les arts’

La Filmoteca ret homenatge a les arts
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels cicles més interessants que programa regularment la Filmoteca de Catalunya és Per amor a les arts, que consisteix en projeccions de pel·lícules que complementen altres expressions artístiques que tenen lloc a la ciutat bé sigui teatre, dansa, concerts o exposicions i, sempre que és possible, són presentades per experts en les matèries que tracten. El d’aquesta temporada es va iniciar a octubre del 2020 i encara ara la seva recta final fins al juny. Descobrim les seves propostes per a aquest trimestre, moltes d’elles inèdites o poc conegudes, que s’inicien avui.

Literatura i dansa

Les Biblioteques de Catalunya escullen per a aquesta tarda i dijous el migmetratge The Joycean Society, de la val·lisoletana Dora García, que avui presentarà la pel·lícula. És un documental sobre un grup d’aficionats a la literatura que fa 30 anys que es reuneixen per llegir cada dia el mateix llibre en veu alta: Finnegans Wake, de James Joyce i sembla que sempre troben noves interpretacions. La proposta del Mercat de les Flors és Vers Mathilde (13 i 17 d’abril) de la francesa Claire Denis (High life, Chocolat). El film narra la seva trobada i intercanvi artístic entre el cine i la dansa amb la coreògrafa Mathilde Monnier, directora del Centre Coreogràfic Nacional de Montpeller. La periodista especialitzada Bàrbara Raubert presentarà la primera sessió.

Adlan i el cinema és el títol escollit per la Fundació Miró per oferir un programa que inclou dos curts del pioner Georges Monca, que completa el clàssic surrealista L’age d’or, de Luis Buñuel (20 i 23 d’abril), una obra molt polèmica en la seva època amb imatges impactants i un contingut que atacava la religió, la burgesia o el poder i amb una història d’amor boig pel mig. Serà presentada el primer dia per Joan M. Minguet, comissari de l’exposició que ofereixen actualment, Miró-Adlan, un arxiu de la modernitat i, en les dues sessions, comptarà amb l’acompanyament musical en directe de J. M. Baldomà. A continuació, el MNAC proposa el documental La maleta mexicana (27 i 29 d’abril), que serà prologada pels comissaris de l’exposició sobre les fotografies d’Antoni Campañà que mostren aquests dies. El film explica la troballa a Mèxic de 4.500 negatius desapareguts de reportatges de Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour sobre la guerra civil espanyola que són testimoni de l’exili i l’horror en els camps d’internament francesos.

Música i pintura

L’actor Stephen Fry (Els amics de Peter, Wilde) protagonitza Wagner & em (4 de maig), que intenta reflexionar sobre el compositor a partir de l’art, la ideologia i el poder. L’actor es planteja com el nazisme va tacar la seva carrera i si aquest fet ha de provocar que enterrem o no la seva obra. És organitzada en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu. Stupor Mundi: una aproximació a l’obra de Ramón Herreros (11 de maig) és un documental que analitza el treball plàstic d’aquest pintor i antic director de la Filmoteca des de la perspectiva del mateix artista, a través de les seves amistats i els que conviuen amb les seves teles. Les dues sessions, com les següents, es projectaran un sol dia i no està prevista presentació.

Notícies relacionades

Also known as Jihadi (18 de maig), en col·laboració amb la Fundació Mies van der Rohe, està firmat per Eric Baudelaire i és un documental sobre un jove radical que viatja de França a Síria i torna al país gal on és empresonat per pertànyer suposadament al grup terrorista Daesh. La seva història és explicada mitjançant una sèrie de paisatges que són travessats pel protagonista per revelar les estructures d’opressió de les quals és víctima. La Institució de les Lletres Catalanes proposa una reflexió sobre la literatura, la comèdia dramàtica basada en un cas real, ¿Podrás perdonarme algún día? (25 de maig), de Marielle Heller. S’ocupa d’una escriptora que es dedica a escriure biografies de famosos (Melissa McCarthy) i passa una crisi ja que no troba qui li publiqui els seus nous treballs. Casualment cau a les seves mans una carta escrita per l’actriu Fanny Brice, sobre qui està escrivint i descobreix el negoci de venda d’aquest tipus de missives pel que decideix falsificar-los i col·locar-les amb l’ajuda d’un amic (Richard E. Grant).

Arquitectura i disseny

La Mies van der Rohe torna a ser present l’1 de juny amb Arquitectures model, programa compost per tres curtmetratges (60 elephants: episodes of a theory, Une vie radieuse i Sabaudia). Aborden l’obra utòpica de Yona Friedman i el seu elogi de l’autoplanificació, el paper de la dona en el projecte modernista de Le Corbussier i l’arquitectura i l’urbanisme impulsats pel feixisme italià. Per acabar, el Museu del Disseny ofereix el documental Milton Glaser: To inform and delight (6 de juny) que analitza l’obra d’aquest llegendari dissenyador gràfic amb motiu dels 60 anys de la fundació de l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD) i el primer aniversari de la mort d’aquest artista nord-americà. Una desena d’opcions per descobrir la gran relació del cine amb altres arts, com es complementen i contribueixen a la riquesa del nostre bagatge cultural.

‘Per amor a les arts’

¿On?  Filmoteca de Catalunya (plaça de Salvador Seguí, 1-9).

¿Quan?  fins al 6 de juny.

Preu:  de 3 a 4 euros.

Més informació:  Filmoteca de Catalunya.