On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La cultura s’instal·la a la Casa Elizalde

Ofereix cine, exposicions, teatre, dansa, concerts i activitats infantils

La cultura s’instal·la a la Casa Elizalde
6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels motors culturals més importants de la ciutat són els centres cívics que ofereixen regularment espectacles de tot tipus, majoritàriament gratuïts, i els acosten a la gent del barri. Cicles com el Barcelona Districte Cultural també contribueixen a dotar-los amb interessants continguts. En aquest context, un dels locals més actius és la Casa Elizalde. Cada nova programació és un regal per als veïns i avui inicien la seva oferta del trimestre que inclou cine documental, exposicions, arts escèniques, concerts i activitats infantils.

Cine i exposicions

El cicle cinematogràfic, sempre els dimarts a les 19 hores en versió original subtitulada en català, s’obre aquesta tarda amb la belga Allò que no et mata..., d’Alexe Poukine. Aborda el trauma que pateixen les dones que han sigut víctimes d’una agressió sexual per part d’algun conegut i demostra com es pot convertir en una xacra per a tota la vida. El 16 de febrer serà el torn d’Advocate, sobre l’insòlit cas de Lea Tsemel, una advocada israeliana que batalla pels drets humans i que únicament defensa a presoners palestins. És una força de la naturalesa que veurem lluitant amb vehemència per un nen acusat de participar en l’apunyalament d’un jove israelià i per una dona sospitosa d’un frustrat atemptat suïcida. Finalitzarà el 16 de març amb Letter, ambientada a Kenya, on centenars d’avis són acusats de bruixeria per poder robar-los les terres. Una jove i la seva àvia s’uniran per enfrontar-se als especuladors. Els dimarts 9, 23 i 30 es destinaran a Mirades, una selecció de curts, mitjans i llargmetratges dedicats a les relacions que s’estableixen entre dones de diferents generacions.

L’apartat d’exposicions s’inaugura demà, dimecres 20, amb Cossos de Lewy: descomposicions en moviment (fins al 19 de febrer). Es tracta d’una sèrie de fotografies tridimensionals realitzades amb cianotipia que expressen les desconnexions intermitents que provoca aquesta malaltia degenerativa que causa alteracions de conducta i demència. Durant tot el mes de març ocuparà aquest espai Fina Miralles: paraules fèrtils (1972-2017), que pretén donar a conèixer l’obra d’aquesta escriptora a través dels seus treballs més íntims i menys coneguts realitzats a partir de 1984 després de tornar d’un viatge a l’Amèrica del Sud que va canviar la seva perspectiva vital. Les dues mostres oferiran també activitats complementàries com visites guiades, conferències, tallers i lectures.

Teatre i dansa

El dijous 21 s’inicia la temporada d’arts escèniques, sempre a les 20 hores, amb la premiada Ramon, una comèdia dramàtica que es va veure la temporada passada a la sala Atrium. Parla de la crisi dels 40 anys quan t’adones que no has complert els somnis als quals aspiraves com tenir una parella estable, un treball fix i una vivenda. Aquesta obra creada per Mar Monegal per a l’actor Francesc Ferrer acaba derivant també en assumptes com la pèrdua i la memòria. L’11 de febrer estarà dedicat a la dansa contemporània i urbana amb Cena para tres, de la companyia Meraki. Està format per tres peces curtes, dos duos i un solo, en els que es fusionen les dues disciplines: Simfonia de Corda per a Epicur, Saved or Not i A flor(s) de pell(s).

Entre la dansa i les arts marcials hi ha Am I Bruce Lee, de Kernel Dance Theatre, protagonitzada per Junyi Sun (25 de febrer). Analiza els paral·lelismes entre el mateix Sun i l’actor karateka i descobreix dades insòlites com que Lee va ser campió de txa-txa-txa. Per acabar, l’11 de març se celebrarà el Dia Internacional de la Dona amb El silenci dels telers, amb Maria Casellas i Andrea Portella donant vida a dues dones que van treballar en una colònia tèxtil a finals del segle XIX i que representen una generació femenina que va fer possible el funcionament d’aquests centres laborals.

Concerts femenins i de clàssica

Els concerts acolliran el cicleMúsiques en Femení (divendres, a les 20 h.) que obrirà la pianista i cantant Lucía Fumero (22 de gener) que presentarà el seu disc Universo normal, amb temes originals amb picades d’ullet al folklore, el jazz i la clàssica. Combina les cançons amb lletra amb els instrumentals i transmet vitalitat i energia. Carlota Flâneur (5 de febrer) també va saltant d’un estil a l’altre: pop, rock i folk. Oferirà temes de Brains, el seu debut discogràfic, així com les seves noves composicions. Esas (19 de febrer) és un trio electrònic que es dedica a la música afro, hip-hop, rhythm and blues i jazz. Gran part del seu repertori es basa en les versions però intenta donar-hi el seu toc particular amb una nova sonoritat, d’Amy Winehouse a Mahalia. Un soul tan elegant com íntim. Al març tancarà aquesta sèrie Paula Peso (dia 12) que va publicar l’any passat el seu disc de debut, Teach You Right. El seu és el funk, el soul i la música urbana amb un estil molt personal. El va produir Lalo López (Fundació Tony Manero) i es nota...

Notícies relacionades

Els amants de la música clàssica hauran d’esperar fins al dia 28 quan s’inicia aquest apartat que tindrà lloc els dijous a les 20 hores. El Kegelstatt Trio Kv. 498 de W.A. Mozart i les vuit peces Opus 83 de Max Bruch seran les peces que interpretarà el Trio Discòrdia amb una formació poc habitual: viola, clarinet i piano. El pianista Fedor Veselov serà el protagonista el 18 de febrer amb un repertori que ens portarà del Romanticisme al segle XX amb els Estudis Simfònics op.13 de Schumann, la Sonata núm. 7 de Prokofiev i la Polonaise op. 53 de Chopin. La tasca de les compositores serà el tema del 4 de març, en el qual Gemma Torralbo al saxo i Joan Company al piano repasaran obres escrites per dones com Clara Schumann i Nadia Boulanger, entre d’altres. Per acabar, el 18 de març, escoltarem Tot comença amb un somni amb la soprano Tamara Alexeeva, la violoncel·lista Irma Bau i la pianista Irina Veselova. Juntes interpretaran música de cambra de Brahms, Rakhmàninov, Txaikovski, Mompou i Fauré.

Per a tota la família

Les activitats infantils s’iniciaran el febrer (diumenges, a les 12 h, 3 euros) i consta de dos espectacles que combinen teatre i marionetes. La gallina dels ous d’or de Zum Zum Teatre (dia 21) està recomanat a partir de 4 anys. Una parella de grangers viu al dia amb escasses alegries econòmiques fins que es creua al seu camí una gallina que posa ous d’or. Tot això provocarà divertits embolics i posarà a prova les temptacions de l’avarícia. L’altra proposta és El llop ferotge (14 de març), de la companyia Príncep Totilau (a partir de 3 anys), que intenta utilitzar l’escena per jugar amb noves formes d’interpretació de la realitat. El llop ferotge ha sigut capturat després d’haver devorat la Caputxeta, la seva àvia i sis cabres i s’ha d’enfrontar a un judici popular en el qual declararan les mares de les seves víctimes. Moltes opcions per a tots els públics per passar el trimestre sense sortir de Casa... Elizalde.

Activitats a la Casa Elizalde

¿On?  Casa Elizalde (València, 302).

¿Quan?  fins al 31 de març.

Preu:  tots els actes són gratuïts tret dels espectacles infantils (3 euros).

Més informació:  Casa Elizalde.