On Catalunya

Barcelona de carrer

Mapant el món oblidat

Metges sense Fronteres convoca voluntaris a unir-se a un mapató a Barcelona. Qui hi participi ajudarà a dibuixar plànols d'àrees del món sense cartografiar

zentauroepp50644854 onbarcelona abel191107190245

zentauroepp50644854 onbarcelona abel191107190245

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Quan, al març, el cicló Idai va arrasar Moçambic, Metges sense Fronteres es va trobar amb un problema: no disposava de mapes per intervenir a les zones inundades. Llavors, va convocar un mapató, és a dir, una marató de mapatge on desenes de voluntaris van analitzar les imatges de satèl·lit anteriors al cicló per identificar carrers, cases, granges, etcètera. Aquests mapes van ser utilitzats immediatament pels equips desplegats sobre el terreny. Així ho explica Mila Font, delegada de Metges sense Fronteres a Catalunya, al País Valencipa, a les Balears i a Múrcia. Ara, l’organització convoca a Barcelona un nou mapató: aquesta vegada, es cartografiaran àrees de la República Centreafricana que encara no han sigut mapades.

Mapató de Barcelona

Zamora, 54 (seu de Metges sense Fronteres) Dimarts, dia 12, de 17.00 a 20.00 hores (obertura de portes) tinyurl.com/mapatonmsfbcn

«Les zones del món que estan sense cartografiar coincideixen en molts casos amb llocs on treballem», explica Font. Són zones pobres, on no hi ha plans d’edificació i ningú s’interessa en aquests terrenys. Però els mapes són essencials per planificar intervencions en zones remotes. Per exemple, per estimar quanta gent hi viu i necessita vacunes. Per això, Metges sense Fronteres es va aliar amb Creu Roja i la plataforma de cartografiat Open Street Maps per crear Missing Maps, una organització que compensa aquestes carències amb l’ajuda de voluntaris. 

«En els mapatons, els voluntaris cartografien a partir d’imatges de satèl·lit», explica Font. «Es tracta d’identificar cases, carreteres, vies ferroviàries, etcètera», prossegueix. Després, un grup d’usuaris experts i els equips sobre el terreny validen els resultats. «Això queda a disposició de tothom a Open Street Maps. Els voluntaris poden continuar mapant des de l’ordinador de casa», explica. 

Abans del mapató, experts de Metges sense Fronteres explicaran als voluntaris la situació de la República Centreafricana. «Sovint, quan fem xerrades la gent ens pregunta: ‘¿Com podem ajudar?’. Cartografiar és una manera de fer-ho. A més, és divertit», afirma Font. El mapató se celebrarà a la seu de Metges sense Fronteres (Zamora, 54) dimarts, 12 de novembre, de 17.00 a 20.00 hores. És necessari el registre previ en la web tinyurl.com/mapatonmsfbcn. 

Milions de cases

Notícies relacionades

Milions de casesMetges sense Fronteres fa mapatons des del 2014 (a Espanya, des del 2016). En tot aquest temps, 80.000 voluntaris ja han cartografiat gairebé 40 milions d’edificis i un milió de quilòmetres de carreteres.