On Catalunya

¡BOMBAAAA!

10 piscines contra la calor urbana a Barcelona

Res millor que un bon capbussó per combatre la canícula a la ciutat. Aquí sobreviuria fins i tot Bob Esponja

piscinas

piscinas / ELISENDA PONS

9
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

1. Piscina Municipal de Montjuïc

Avinguda de Miramar, 31

Un trampolí olímpic, vistes panoràmiques de la ciutat i el gran blau esperant-te al final del salt. Quan descendeixes per les grades a les instal·lacions de laPiscina Municipal de Montjuïcamb la imatge de la Kylie (Minogue) movent-se a poc a poc a la seva tovallola et queda un somriure ben estúpid i et venen unes ganes boges de passar ja per la dutxa i i fer el capbussó.Això sí, tingues en compte que la piscina on et banyaràs no és la del famós vídeo de ‘Slow’, amb els seus nombrosos pisos per impulsar-te cap a l’aigua, sinó just la del costat.

Allà t’espera un fons de rajoles color cel amb diverses profunditats, més tot l’espai del món per marcar-te uns bons crols cada dia fins que tanquin a les 18.30 hores.En aquesta piscina lúdica i familiar, vigilada per socorristes impassibles com tòtems, és fàcil que t’animis a buscar marques atlètiques mentre atalaies de reüll l’horitzó urbà perinstagramejar.

Però, compte, que la teva vida no és un videoclip. Quan et sentis les pulsacions al màxim, llavors ja sí: millor que surtis de l’aigua, et plantifiquis a la tovallola i practiquis els teus millors canvis de posat en horitzontal, al ritme de la cançó. Skip a beat and move with my body, yeah. Slow.


2. Club Natació Atlètic-Barceloneta

Plaça del Mar, s/n

Tel.: 93 221 00 10 

jordi cortina

Si totes piscines del món estiguessin connectades pels seus fons, el moment de treure el cap per la superfície de les aigües delClub Natació Atlètic-Barcelonetaseria un veritable respir. Com tornar a casa després d’haver visitat un continu infinit de columnes d’aigua filtrada, amb diversos tons, temperatures i densitats, irradiada per neons nocturns i rajos de sol persistents, des de totes les latituds del clor.

La nostra epopeia submergida ens tornaria a dues piscines descobertes, una de climatitzada, una altra de coberta i petita, amb carrils, un tros de platja privat amb la seva sorra i els seus cubs i les seves pales, més unes vistes al mar insuperables, i una mirada clàssica i mediterrània que es distingeix de totes les costes del món.


3. Soho House

Plaça del Duc de Medinaceli, 4

Tel.: 93 220 46 00

¿Tens una ànima creativa? ¿Et va bé la cosa? Si és així, segur que coneixes Soho House. Per ser membre d’aquest club del bon gust no importa l’estatus, sinó la inspiració. Com a client de l’hotel o integrant del club, pots disfrutar de l’espectacular piscina de la seva terrassa. Allà es veuen cossos bronzejats retallats enl’skyline  de la ciutat. Una estampa contemporània i acolorida que donaria per a un quadro de David Hockney.Els ‘selfies’ i les ‘stories’ van que volen; no cal que t’ho digui.

Si prefereixes refugiar-te del sol i mantenir la teva individualitat, sempre pots fer una visita puntual a l’spa subterrani, obert a tothom (previ pagament, és clar).Llumets tènues, fas de llum refractant a la superfície de la seva piscina salada, hamaques, sons ‘chill’ i tota mena de tractaments. A dalt, el món pot cremar en flames, que a tu només et molestarà la goma del banyador.


4. Llac de Can Dragó

Rosselló i Porcel, 7

guillem sànchez

Aquest llac artificial ubicat a Nou Barris és tan enorme i espaterrant que hi podries passar el dia sense adonar-te ni tan sols que són allà Jesús Gil prenent una pinya colada recolzat en una cantonada i envoltat deMamas Chicho, o Pamela Anderson fent uns llargs amb l’espectacular banyador que portava a‘Los vigilantes de la playa’.

Jugar a l’¿On és en Wally? versió estiu en els més de 15.000 metres quadrats de l’entorn de la piscina del Centre Esportiu Municipal Can Dragó hauria de ser una diversió a considerar. Ideal per a tafaners, però també per a famílies, amb preus correctes per a adults, simbòlics per a nens i possibilitats d’abonament.

Si anem a l’aigua, tot bé: 2.960 metres quadrats per banyar-se i una profunditat molt lleu i prudent, que va de 0,10 fins a 1,30 metres. No dona ni per a una ‘ahogadilla’, gairebé. Hi ha gespa i bar amb entrepans, però a l’aigua s’està tan a gust que no vols sortir mai.Et quedarà la cara més arrugada que amb la maleïda Faceapp.


5. Piscines Bernat Picornell

Avinguda de l’Estadi, 30-38

Tel.: 93 423 40 41

joan cortadellas

Contempla i delecta’t: a les Picornell, el flow aquagymerd’algunes septuagenàries promou ovacions; quan deixen anar el mòbil, els xavals poden ser realment creatius fent piruetes al llançar-se a l’aigua, i la forma en què se li marca el banyador a aquella silueta en què t’has fixat quan has entrat a la zona de banys et fa bategar les temples com si acabessis de néixer. A prop del gran obelisc del Palau Sant Jordi, el món s’ordena en carrils de boies, zones de sol i d’ombra, banyadors flipants o ridículs.

Dimensions olímpiques a la piscina exterior i zona de bany nudista els dissabtes a la nit a la coberta. Ah, i per sobre de tot, un superbar amb terrassa gegant per practicar l’esport nacional: prendre una canya mentre veus des de dalt com el personal gaudeix a la fresca a l’aigua i les gandules; somrius amb els nens que aprenen a flotar amb els seus xurros, i arrugues el nas amb cada esquena peluda que t’assalta la retina.


6. Parc de Joan Miró

Aragó, 2

jordi cortina

Aquí no cobreix. El joc de nens en remull en què s’han convertit aquest estiu les clàssiques pistes de futbol i bàsquet del Parc de Joan Miró és una passada per als petits. A més, suposa un alleujament al sobtat tancament de la platja de l’Eixample situada a la Torre de les Aigües. S’entenen les cues i que recomanin reservar per accedir-hi.

La veritat és que aquest nou espai infantil de jocs d’aigua és un autèntic oasi del xipolleig: gespa artificial humida i toveta, circuits d’aigua, una minipiscina inflable, aspersors de coloraines que deixen anar uns ragets per riure, pneumàtics, construccions amb canals, zones de terra impermeable amb xarranques dibuixades, pilotes, mànegues, petits tobogans, matalassos fins i ondulants que són rialla de nadó en neoprè assegurada, i al fons de tot l’atracció estrella: els carrils lliscants on els xavals més grandets es llancen i demanen a crits que la mama o el papa els gravi un «¡vídeo, vídeo!».

L’espai està cobert perquè el sol no ataqui. També hi ha uns palets, perquè els progenitors vigilin pacientment, i un munt de monitors joves distribuïts per zones, que posen en marxa activitats grupals a la meitat de cada torn. Formes i colors psicodèlics, rialles histèriques, buguenvíl·lees, tollets‘all around’i la sensació constant d’aventura i diversió. Bob Esponja estaria encantat aquí.


7. Piscina d’Estiu - Centre Esportiu Municipal Guinardó 

Torrent de Melis, 12

Tel.: 93 446 42 60

Hi ha gent a qui li queda veritablement malament un banyador. Però ni tan sols això podria arruïnar aquesta petita celebració de barri que té lloc cada any quan obre lapiscina descoberta del Guinardó. Hi ha un munt de famílies poc amants de l’esport que s’abonen a aquest centre a l’estiu per poder disfrutar sense interrupcions de la seva làmina d’aigua de 33 × 17 metres, dels vestuaris, del servei de lloguer de gandules i, per descomptat, del bar.

També n’hi ha que hi van tot el curs i tenen clar que, a part de la piscina familiar de fora, és convenient refugiar-se a la piscina coberta quan s’hi va amb nens petits. A més dels cursos de natació i les activitats dirigides, el lloc és un regal perquè està en un punt elevat, en calma, on la ciutat respira. Ideal per acabar de llegir a la fresca la novel·leta de torn i per als retrobaments d’amics en maniguets.  


8. The Top Gallery Hotel

Rosselló, 249

Tel.: 93 415 99 11

De vegades no fa falta nedar ni demostrar sorprenents qualitats amfíbies per aconseguir que et mirin. N’hi ha prou de relaxar-te i donar-te el gust de presumir de piscineig en un privilegiat terrat d’hotel.Pots accedir a l’elegant piscina de limitades dimensions del The Top Gallery Hotel a través del seu menú capbussó, que a més de la corresponent tovallola inclou una amanida més alguna cosa de la seva graella o unes postres, a escollir. Això, és clar, acompanyat d’una beguda, vi, refresc o cervesa, que voldràs prendre amb el cul en remull (et conec), tot i que dubto que et deixin.

Si et mola el rotllo moix i desmaiat de Lana del Rey, però, al contrari que ella, penses que també hem nascut per viure, sempre et pots posar als auriculars el‘Summertime sadness’i acompanyar-lo amb un lleu balanceig de malucs al clor. Pot ser que en ple postureig et plogui dins de l’aigua i la cosa quedi rematadament èpica.


9. CN Montjuïc

Segura, 36

Tel.: 93 331 82 88 

El descens a la clivella estival al mig de la muntanya que és la piscina del Club Natació Montjuïc és un accés a l’estiu romàntic. Cada pas es veu inundat per l’olor de pi i el so dels grills. Sense voler-ho, es posa en marxa el record d’altres estius, i la maquinària de la nostàlgia i l’abstracció funciona en tota la seva esplendor. Un cop a la piscina, l’encant es multiplica entre la seva piscina olímpica i la infantil, tot distribuït en harmonia entre els arbres.

És estrany com és de fàcil adaptar-se a un lloc així. La calma i l’evocació et porten a les pel·lis de Guadagnino. També penses que et casaries amb algú baix l’aigua i a tenir una piscina només per a tu. Com aquell escriptor que apareix a la piscina deSunset boulevard: "Sempre va voler una piscina. Al final la va aconseguir; només que el preu va resultar massa alt».


10. Zona de banys del Fòrum

Plaça del Fòrum, 1

Tel.: 93 423 40 41

maite cruz

Notícies relacionades

Si com algun que jo em sé acabes la temporada de festivals curt de pasta i amb els timpans saturats de tanta erudició musical, només tornaràs alFòrumamb una idea: conformar-te amb la cançó de l’estiu i capbussar-te a la seva zona de banys al crit boig de «boooommmbbba» (llegeix-ho amb entonació i volum a l’estil King África).

No és més que una llengua de ciment guanyada al mar, d’acord. I hi pots trobar gent boja, els de les motos d’aigua, i punxar-te amb eriçons, bé. Però és gratis, molt gratis. I, a més, és aigua salada, del mar; de la teva mar. Si desatens la resta i entreveus únicament l’horitzó de cel i aigua mentre braceges, fins i tot podràs reconnectar-te amb l’existència, o què sé jo: entreveure Aquaman.