On Catalunya

CIÈNCIA

Festival Splashdown: ¡Tothom al cel!

Dedicat a l'exploració de l'univers, recala per primera vegada a Barcelona amb l'ambició d'ajudar a democratitzar l'espai

zentauroepp48805428 onbarcelona festival  splashdown  fotograf as de la tierra d190628162355

zentauroepp48805428 onbarcelona festival splashdown fotograf as de la tierra d190628162355

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

L’arribada de la humanitat a la Lluna fa mig segle va ser una missió caríssima impulsada per una agència estatal i milers de científics i enginyers. Avui, estudiants universitaris i petites empreses poden llançar globus a l’estratosfera, o fins i tot petits satèl·lits. 

“L’espai s’està democratitzant”, afirma Miquel Sureda, coordinador científic del festival Splashdown Barcelona, que es duu a terme al CCCB des d’aquest divendres, 5 a diumenge, al 7 de juliol (200 places). El festival se celebra des del 2016 a Gijón, impulsat pel comunicador i aficionat a l’espai Miguel Martín, i amb una petita ajuda de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Aquest any estrena per primera vegada una segona seu: Barcelona 

Splashdown Barcelona 

Lloc: CCCBHorari: de divendres 5 a diumenge 7 de juliol.Preu: 15 € (mig dia), 25 € (un dia) i 40 € (tot el festival).

“Fins fa una dècada, l’espai era cosa d’elit, per a grans agències. Ara hi ha empreses espacials en garatges”, afirma Sureda, que és investigador aeronàutic en la Universitat Politècnica de Catalunya. Allà treballa amb els ‘cubesats’: nanosatèl·lits barats en forma de cub de 10 centímetres de diàmetre. “Hi ha una veritable bombolla dels nanosatèl·lits”, prossegueix. 

L’Splashdown vol ser un homenatge a l’antiga manera d’entendre l’espai i una incursió en la nova manera. Aquest és l’esperit dels seus dos tallers, en els quals els participants interactuaran amb els organitzadors a través d’una aplicació. 

El test dels astronautes 

En un d’ells podran reviure la gesta de Margaret Hamilton, la programadora del codi que va portar l’Apollo 11 a la Lluna. En l’altre, passaran alguns dels exàmens psicològics que han de superar els astronautes. Potser algun dia també es democratitzarà el viatge espacial.  

L’associació UPC Space Program té un lloc especial en el programa. “Som un grup compost per estudiants que fa coets, globus estratosfèrics, estacions de terra, etcètera”, explica Ferran Lumbierres, estudiant de final de grau de vehicles aerospacials de la UPC i coordinador de l’associació. 

Fotografia de la Terra des de l’estratosfera.

El grup va néixer per acostar a l’enginyeria real la que s’estudiava en la classe, però és molt més que una organització amateur. “Hem donat serveis a la NASA i a la Universitat de Stanford. Estem desenvolupant un coet que es podrà contractar per testejar components electrònics. També estem explorant un tipus d’impressió 3D que permet treballar amb fibres de vidre i plàstic molt resistents i lleugers”, explica Lumbierres.

El grup ha enviat sondes a l’estratosfera i ha desenvolupat drons autònoms híbrids entre avions i helicòpters. A més dels aspectes d’enginyeria, el festival aborda també les grans preguntes sobre l’univers. L’astrofísic Enrique Herrero parlarà d’exoplanetes habitables, i la cosmòloga Nanda Rea explicarà com els púlsars podrien convertir-se en el GPS de la navegació espacial del futur.  

Taller de dibuix astronòmic, l’any passat a Gijón.

Però hi haurà més coses a part de xerrades i tallers. El documental ‘Amateurs en l’espai’ presentarà l’aventura de dos danesos entossudits a enviar una persona a l’espai amb tecnologia feta a casa. L’artista visual i baixista d’Els Catarres, Roser Cruells, exposarà els seus quadres inspirats en la seva altra gran passió, l’espai. 

Notícies relacionades

A més, el físic Xavier Luri, integrant del grup de monologuistes científics Big Van Ciencia, explicarà les aventures i desaventures d’un astrometrista per mesurar la distància de les estrelles. Finalment, el duet Romo tancarà el festival, transformant la seva barreja de piano, violoncel, electrònica i veu en un homenatge a l’espai.