On Catalunya

Soc a Berlín

Festa al parquing

S'ha de pujar a un ascensor d'un centre comercial i arribar a l'aparcament del terrat. Una rampa d'asfalt condueix al nou epicentre alternatiu de Berlín: Klunkerkranich. S'ha convertit en un referent de descans

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins i tot en els seus dies més grisos i freds, Berlín té una aura bonica des de les altures. I a vegades no cal pujar a muntanyes com Teufelsberg per adonar-se'n. Situada al cor de Neukölln, el districte decadent i immigrant on es van establir David Bowie i Iggy Pop durant la dècada del 1970, la terrassa ­Klunkerkranich s'ha alçat com un dels racons de bon rotllo més idíl·lics de la capital alemanya.

Aquest espai de difícil definició s'amaga dels transeünts. Malgrat que les seves increï­bles vistes el podrien convertir en un punt d'atabalador trànsit turístic, aquest peculiar bar està ubicat a la terrassa del centre comercial Arcaden Neukölln, sense senyals ni res que el pugui indicar. El carrer és sorollós, brut i caòtic, i les botigues de dins són un no-lloc que pot resultar asfixiant. El mateix ascensor que et porta a departaments amb pudor de crispetes i colònia puja fins a un silenciós pàrquing a les altures. Només l'afluència de joves podria indicar que aquí hi ha alguna cosa més que un lloc on aparcar el cotxe.

Una rampa d'asfalt ens condueix fins al terrat de l'edifici. Anterior­ment utilitzada per a raves secretes, el ju­liol del 2013, Dorian MazurekDorle Martinek i Robin Schellenberg, precursors de la contracultura 'hipster' que s'ha instal·lat al barri, van començar junts un projecte que pretenia convertir un insípid sostre en un espai sostenible decorat pel verd de les plantes que poblen aquest jardí urbà, el cao­ba de la fusta i el blau d'un cel feixut que, faci sol o neu, converteixen el client en espectador d'una cúpula única.

Local de referència

Lluny del 'rooftop' '­pijo' que es pressuposa als locals instal·lats en llocs més turístics com Alexanderplatz, el Klunkerkranich s'ha coronat com un dels punts de referència de l'escena jove de la ciutat. Des de mig matí fins a entrada la matinada, aquest local ofereix menjar, música en directe i molta cervesa. Acompanyats pels ­beats de dj que punxen a la sala interior o per les melodies de grups de jazz local, el pàrquing més meravellós de Berlín s'ha convertit en un lloc ideal per passar les tardes i contemplar el capvespre. "És un escenari únic on tocar, amb una connexió molt oberta i familiar", assegura Nico Hertel, punxadiscos del grup

Notícies relacionades

Sonne, Mond & Mango.

La família que va fundar el local va passar per molts problemes que van entorpir la seva creació. La falta de permisos legals i conflictes personals van portar a una separació que ha trencat part del seu idealisme fundador. Tot i així, l'esperit verd i alternatiu -que també han seguit altres projectes com Holzmarkt25- segueix present des de les altures del ­Klunkerkranich.

Temes:

Estic a