On Catalunya

SÓC A PARÍS

Un bar amb galliner

La Friche Richard Lenoir és un bar efímer gegant muntat en un descampat. És entre la Bastilla i la plaça de la República

onbarcelona

onbarcelona

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

A París broten locals alternatius al mateix ritme que desapareixen els bistrots de tota la vida. És veritat que molts són fugaços i tenen els dies comptats perquè s’assenten en hangars, magatzems o descampats amb el destí traçat en un pla urbanístic local. Però mentre els arriba la seva hora, fan l’agost gràcies a unes fórmules tan senzilles com exitoses. 

   N’hi ha prou amb uns palets, mate­rial reciclat, contenidors marítims, un racó per a nens, un hort, una zona de concerts i, evidentment, unes barres on corri la cervesa. Si s’hi afegeixen food trucks i la silueta impressionant de l’església de Saint-Ambroise de fons, la fórmula es diu La Friche Richard Lenoir,  un bar gegant a l’aire lliure al nord-est de París, entre la Bastilla i la plaça de la República, obert només fins al 5 de novembre.

ESPERIT 'ECO-FRIENDLY'

Les propostes són nombroses en els més de 2.500 metres quadrats d’un antic garatge de Mercedes que es convertirà en jardí municipal d’aquí el 2018. Es pot provar sort amb la petanca o les bitlles finlandeses (Mölkky), hi ha taula de ping-pong, alguns jocs infantils, un hort pedagògic o un galliner en un racó amb gallines i conills. També hi tenen un lloc les associacions, artesans i comerciants que ho vulguin aprofitar per donar-se a conèixer, incloent-hi els petits productors preocupats pel medi ambient. Els caps de setmana hi ha concerts gratuïts de música clàssica, jazz o folk, i tallers de reparació de bicicletes.

El terra està cobert de restes d’encenalls de fusta d’una antiga serradora. Mobiliari i serveis estan impregnats de l’esperit ecofriendly: lavabos secs, compostadors, tendals fets amb antigues veles de catamarà de 40 metres, gots reutilitzables… Fins i tot les neveres mostren una herència de llaunes reciclades. 

BÚSTIES AMB LLIBRES

 La cultura hi té el seu racó així que s’hi entra. Enganxats a una paret ben grafitejada, hi ha unes bús­ties metàl·liques amb el missatge US Mail gravat, com si s’acabessin de rescatar d’una sèrie nord-americana. Però, en lloc de cartes, les bústies tenen llibres. És on la gent els presta, intercanvia o regala. 

Qui hi ha darrere d’aquesta iniciativa, les agències Surprize,­ Doppler i Earnest, s’han inspirat en l’experiència d’altres capitals, com Berlín, Londres i Lisboa, per sumar París a la moda de l’street food market. 

Notícies relacionades

 A la Friche l’oferta va des dels 6 euros d’una salsitxa als 8 d’un cuscús o una  fusta d’embotits. La pinta de cervesa costa 7 euros. Obre de 12 

a 21 hores. 

Temes:

Estic a