On Catalunya

AL CONFINAMENT, BONA CARA

5 pel·lícules d'estrena exclusiva en plataformes

Recordem algunes pel·lícules d'estrena recent o imminent que mai podries haver anat a veure al cine de totes maneres

zentauroepp52760612 confinamiento200313171823

zentauroepp52760612 confinamiento200313171823

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alguns ja comencem a trobar a faltar l’acte de trepitjar una sala fosca, però, a l’espera de temps millors, cal consolar-se d’alguna manera. I al cap i a la fi, moltes pel·lícules interessants d’ara mateix són exclusivament de plataformes, és a dir, mai podries haver-les anat a veure el cine. N’elegim cinc entre les acabades d’estrenar o a punt de fer-ho.

1. ‘Chicas perdidas’, un misteri (o dos) per entendre

Ara mateix es recomana veure pel·lícules optimistes, però si un creu en l’eficàcia com a antidepressiu del «podríem estar pitjor», una bona opció és aquesta història de pèrdua, dol i un cas per resoldre. ‘Chicas perdidas’ és la primera ficció de la documentalista Liz Garbus, dues vegades nominada a l’Oscar, però es basa en la veritable recerca de la veritat de Mari Gilbert (excel·lent Amy Ryan), la filla gran de la qual, dedicada a la prostitució, va desaparèixer després de trobar-se amb un client a Oak Beach, a uns seixanta quilòmetres de Nova York. Durant la recerca de Shannan, la policia va trobar els cossos de quatre dones més, totes elles treballadores sexuals. Garbus no escatima foscor (gairebé s’hi delecta) en la seva exploració d’un doble misteri: el de la identitat de l’assassí de Long Island i el de la passivitat misògina de les forces de la llei a l’hora de caçar-lo. Disponible a Netflix. 


2. ‘Diamantes en bruto’, dosi extra d’ansietat

Recomanar justament ara aquest clàssic dels germans Safdie és, en certa manera, una gosadia. Parlem de la pel·lícula menys saludable en un moment d’alta ansietat com el que vivim. L’odissea urbana i nocturna del joier Howard Ratner (Adam Sandler en perpetu, histèric moviment) només afegeix nerviosisme al cos, potser, sobretot per aquesta banda sonora voluntàriament intrusiva de Daniel Lopatin. Però la veritable gosadia seria deixar passar aquesta reformulació psicodèlica de ‘¡Jo, qué noche!’. Disponible a Netflix.


3. ‘Espada de confianza’, una bona estona

De la nova pel·lícula de Lynn Shelton, antiga associada al moviment indie ‘mumblecore’ i últimament gran directora televisiva, no convé esperar grans sensacions cinematogràfiques: tan sols una bona estona, cosa que ja significa bastant en aquest moment. ‘Espada de confianza’ és, bàsicament, una comèdia petita, o minúscula, sobre afanys, perdedors i conspiranoics; almenys fins a un tercer acte en el que trama i intriga cobren massa importància. Però ni tan sols en aquesta forçada recta final deixa de ser una bona estona, sobretot per la traça de Marc Maron (‘GLOW’) al seu paper de sempre: un paio rondinaire però un tros de pa. Disponible a HBO.  


4. ‘Horse girl’, al·lucinació o realitat

Notícies relacionades

Segona pel·lícula produïda pels germans Duplass en exclusiva per a Netflix (la primera va ser la reivindicable ‘Paddleton’), ‘Horse girl’ arrenca com a agredolça comèdia alternativa per acabar prenent desviacions inesperades cap al terror psicològic i, potser, la ciència-ficció. Diem «potser» perquè res és segur en aquest retrat de dona en espiral de paranoia, espècie de conseqüència tardana de clàssics com ‘Repulsió’ de Polanski i ‘Imágenes’ d’Altman. El seu protagonista, Alison Brie, confirma un guió inspirat, segons ha explicat, en l’experiència de la seva pròpia família amb l’esquizofrènia paranoica i la depressió. Disponible a Netflix. 


5. ‘Posverdad’, el virus de la desinformació

Del director d’un documental adorat pels fans de les notícies, ‘Page One: Inside the New York Times’, Andrew Rossi, arriba ara aquesta exploració de l’auge i el poder corrosiu de les ‘fake news’, que confonen la societat mentre deslegitimen injustament el conjunt del gremi periodístic. Rossi aprofundeix en diversos exemples del corrent, entre els quals les teories conspiranoiques entorn de l’entrenament Jade Helm 15; l’home que va obrir foc en una pizzeria de Washington després de llegir una notícia falsa, o l’intent de connectar la mort de Seth Rich, empleat del Comitè Nacional Demòcrata, amb la filtració dels correus electrònics de Hillary Clinton a WikiLeaks. Disponible a HBO des de divendres, dia 20.