On Catalunya

CINE

6 històries de supervivència en la història del cine

En ocasió de l'estrena d''Ártico', l'odissea d'un home abandonat en la immensitat d'un desert gelat, repassem algunes de les històries de supervivència més destacades del cine recent

zentauroepp48280166 cine190528124747

zentauroepp48280166 cine190528124747 / null

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Tot i que el protagonista d’‘Ártico’ és un pilot, des del principi de la pel·lícula queda clar que no el veurem executant cap maniobra d’ascens: el seu avió s’ha estavellat en un racó remot del territori del títol. L’home, és cert, ha aconseguit crear una rutina quotidiana a partir d’una situació ben precària; cada dia aconsegueix pescar alguna cosa en les fredes aigües que corren sota el gel, fa una trucada de socors utilitzant un transmissor i vigila l’enorme senyal de SOS que ha gravat a la neu. Malgrat que un os polar ronda pel seu campament, la seva situació no és tan dolenta. Però un dia apareix un helicòpter, i el que hauria de ser la seva salvació es converteix en una amenaça més per a la seva subsistència.

Ártico

DramaIslàndia, 2018Repartiment: Mads Mikkelsen, Maria Thelma SmáradóttirDirecció: Joe Penna

Mentre ho contempla, la pel·lícula s’erigeix en títol destacat d’aquest subgènere cinematogràfic que podríem definir com de “supervivència en situacions extremes”; històries d’individus atrapats en entorns inhòspits que lluiten contra les lleis de la natura. En repassem algunes.

1. Cuando todo está perdido (2013)

Robert Redford encarna l’únic personatge, un mariner anònim a la deriva en un iot inundat en algun lloc de la desoladora immensitat de l’Índic. La pel·lícula és una meravella de la tècnica i l’economia narrativa: no es pronuncia una sola paraula en tot el metratge, mentre Redford lluita contra els implacables elements.


2. Buried (Enterrat) (2010)

Transcorre íntegrament a dins d’un taüt enterrat al desert iraquià, del qual intenta sortir un empleat del govern dels EUA encarnat per Ryan Reynolds. El director Rodrigo Cortés aconsegueix que l’espectador transiti d’un gènere a l’altre sense sortir d’aquesta caixa de pi, del ‘thriller’ al cine d’acció i al melodrama.


3. Gravity (2013)

Sandra Bullock carrega amb tot el pes del relat en la pell d’una astronauta que es perd i queda a la deriva en un lloc tan bonic i majestuós però també tan despietat com l’espai exterior, que el director Alfonso Cuarón retrata a la perfecció a través d’uns plans seqüència aclaparadors i el millor ús possible del 3D.


4. 127 hores (2011)

Notícies relacionades

Recrea la història d’Aron Ralston, un jove turista de motxilla i escalador que el 2004 va quedar atrapat en un congost aïllat de Utah quan el despreniment d’una roca li va immobilitzar el braç dret. A mesura que passaven els dies, la seva cantimplora s’anava buidant i el braç se li anava tornant negre. Finalment va decidir tallar-se’l amb una fulla d'afeitar.


5. Infierno azul (2016)

Blake Lively viatja a una platja mexicana per fer surf i així intentar sobreposar-se a la mort de la seva mare. Mentre neda, és atacada per un tauró decidit a utilitzar-la com a aperitiu. Amb una ferida a la cama, incapaç de tornar a la sorra, intenta mantenir-se amb vida atrapada sobre una roca que la bestiola insisteix a fer servir com a rotonda.

Temes:

Cine