On Catalunya

ART

Van Gogh en 3D

El museu del pintor a Amsterdam apadrina una exposició que permet endinsar-se en la vida de l'artista amb projeccions, àudios i recreacions fidels

zentauroepp47366488 arte190319111541

zentauroepp47366488 arte190319111541 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

Bones notícies per als que es reprimeixen les ganes de tocar els quadros en un museu: a ‘Meet Vincent van Gogh’ no només està permès, sinó que ho promouen. Conviden a tocar 'Els gira-sols’ i sentir les pinzellades de l’artista. D’acord, hi ha trampa: no és l’original, sinó una reproducció en 3D (reliefografia), però tan real que la sensació no ha de ser gaire diferent de tocar la peça autèntica.

Meet Vincent van Gogh

Port Vell (Pla de Miquel Taradell)Fins al 2 de junyHorari: De 10 a 21.30 h.Entrada general: Dilluns, 10,50 €. Dimarts a dijous, 14,50 €. Divendres a diumenge, 16,50 €. Hi ha preus reduïts

La mostra, en un envelat al Port Vell, es presenta com una “experiència”, i això és el que busca amb projeccions i escenaris que recreen llocs que va freqüentar el pintor: que el visitant se senti dins de la vida de Van Gogh i, en tant que sigui possible, de la seva turmentada ment. Una audioguia reprodueix fragments de les cartes entre Vincent i el seu germà Theo, que permeten entreveure la personalitat de l’holandès. El recorregut convida a caminar entre les taules d’un cafè, en un paisatge rural o al sanatori on va estar ingressat... i la peça estrella: l’habitació d’Arles pintada al famós quadro de 1888 (sí, està permès asseure’s a la cadira o el llit).

Barcelona és la primera ciutat europea que acull aquesta exposició itinerant. És “l’única experiència oficial del Museu Van Gogh”, recalca Adriaan Dönszelmann, director del museu d’Amsterdam, per distingir-la d’altres iniciatives similars. “La nostra col·lecció és vulnerable i les opcions de transportar les teles són limitades. Aquesta és una oportunitat d’explicar amb un nou enfocament l’obra de Van Gogh”, explica. Una oportunitat d’envoltar-se de Van Gogh pels quatre costats.

Al sanatori

Una projecció de l’'Autoretrat ferit’ (1889), en la qual Van Gogh apareix amb l’orella embenada, precedeix la recreació dels passadissos del sanatori de Saint-Rémy-de-Provence en què el genial artista va estar ingressat pels seus problemes mentals.

Es pot tocar

Notícies relacionades

Aquí no hi ha cinta vermella davant dels quadros. Fins i tot es pot tocar el d’'Els gira-sols’ per sentir el traç del pintor. En realitat, es tracta d’una reproducció certificada de l’obra original de 1889. Atenció: no intenteu fer el mateix en un altre museu.

Parteix del paisatge

Imaginar-se sota el cel de 'La nit estrellada' (1889) o entre els arbres de 'Dues figures al bosc' (1890) és més fàcil si es camina entre parets on es projecten aquestes i altres famoses obres de Van Gogh.

Temes:

Art