On Catalunya

CINE

Christian Bale: El rei de les dietes io-io

El pes de l'actor ha fluctuat més que la cotització de bitcoin. Als cines se'l pot veure amb 45 quilos més a 'El vicio del poder', paper que li ha donat el Globus d'Or. Aquí repassem la seva filmografia transformista

zentauroepp46415377 cine190108115135

zentauroepp46415377 cine190108115135

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Si els diem que el senyor calb i panxut que apareix a la foto de dalt és Christian Bale, probablement molt pocs de vostès se sorprenguin. Al cap i a la fi, al llarg d’una carrera que ja supera els 30 anys, el pes corporal de l’actor ha fluctuat més que la cotització del bitcoin. I a la pel·lícula que avui arriba als cines, el ‘biopic’ El vicio del poder, Bale apareix amb ni més ni menys que 45 quilos més a la pell del que va ser el vicepresident més poderós de tota la història dels Estats Units, Dick Cheney.

El vicio del poder

BiografiaEUA, 2018Director: Adam McKayIntérpretes: Christian Bale, Amy Adams, Sam Rockwell, Steve Carell

Evidentment, els metges desaconsellen canvis tan extrems de talla de pantalons, però als que reparteixen premis interpretatius els encanten. Bale acaba de guanyar el Globus d’Or gràcies a aquest nou personatge, i parteix com a gran favorit per emportar-se també l’Oscar. Mentre esperem a veure si ho aconsegueix, repassem totes les pel·lícules en què va transformar el seu aspecte alterant dràsticament la seva anatomia, i algunes en què ho va fer utilitzant altres mètodes.

1. L’Imperi del Sol (1987)

S’ha de començar per algun lloc, i per què no fer-ho pel paper que el va donar a conèixer als 13 anys, abans que comencés a anar al gimnàs o que es matés de gana o fins i tot que s’assemblés realment a Christian Bale. A les ordres de Spielberg, va brillar a la pell d’un nen mimat obligat a sobreviure en un camp de presoners xinès durant la segona guerra mundial.


2. La pandilla (1992)

Amb 17 anys, lluint per primera vegada una semblança inconfusible al seu jo adult, Bale va protagonitzar aquest musical de Disney sobre venedors de diaris que van a la vaga a començaments del segle XX. Anys després, l’actor va confessar que odiava el cine musical i va admetre que ni tan sols sabia que la pel·lícula contenia números de cant i ball quan va acceptar participar-hi. 


3. Velvet Goldmine (1998)

Aquí l’actor va interpretar un periodista que emprèn una investigació sobre la misteriosa desaparició d’una vella estrella del glam-rock, i en el procés va connectar amb el Ziggy Stardust que pel que sembla porta dins; d’aquí aquestes escenes en què apareix amb la cara pintada com una porta i combinant fulards amb jerseis de vellut. ¿I aquest és el paio que va acabar donant vida a l’home ratpenat? 


4. American Psycho (2000)

Qualsevol que fos l’actor encarregat de donar vida al broker assassí Patrick Bateman havia de posseir un cos perfecte que il·lustrés l’orgull materialista que el personatge creat pel novel·lista Brett Easton Ellis sentia per la seva aparença externa. Així que Bale va començar a fer peses i no va parar fins a posseir el tipus de musculatura que no passaria desapercebuda en una festa del Circuit. 


5. El maquinista (2004)

Per donar vida a un empleat de fàbrica insomne en aquest thriller psicològic, va perdre 28 quilos en només quatre mesos. Va arribar a pesar 54 quilos, gairebé 10 per sota del pes mínim que els metges recomanen per a algú de la seva altura. Pel que sembla, la seva dieta es componia d’una poma i una llauna de tonyina al dia, acompanyada de dosis variables d’aigua, cafè i whisky. Que ningú la provi a casa.


6. La saga de Batman (2005, 2008 i 2012)

Bale es va posar fet un toro en tres ocasions per donar vida a Batman. La primera vegada que ho va fer acabava de rodar El maquinista, i en sis mesos va arribar a guanyar 45 quilos de pur múscul, en bona mesura practicant una estranya modalitat d’arts marcials anomenada ‘Keysi’. Quan va arribar al rodatge de ‘Batman Begins’, el director Christopher Nolan li va dir que estava massa inflat.


7. Rescate al amanecer (2006)

Per recrear la història real d’un soldat ianqui que va quedar atrapat a Laos durant la guerra del Vietnam, va tornar a perdre pes: 25 quilos de res. Per sort per a ell –la seva futura presència a El cavaller fosc ja estava confirmada– la pel·lícula es va rodar en ordre invers: primer es van filmar les escenes finals, en què el personatge era un secall, i després aquelles en què lluïa un cos normal.


8. I’m not there (2007)

Gairebé 10 anys després de treballar amb ell a Velvet Goldmine, va tornar a posar-se a les ordres de Todd Haynes en una altra pel·lícula musical, aquest experimental biopic en què Bob Dylan apareixia interpretat per sis actors i una actriu. Aquí Bale va deixar la bàscula de banda i va recórrer a perruqueria i vestuari per encarnar tant el període folk del músic com la seva regeneració espiritual.


9. The Fighter (2010)

Notícies relacionades

Aquí Bale es va posar a la pell de Dicky Eklund, antic boxejador de pes wèlter reconvertit en addicte al crac. Per a això va decidir menjar molt poc i fer molt ‘jòguing’ –avís als ‘millennials’: així s’anomenava abans el ‘running’–, i així va perdre uns 15 quilos. També es va posar una dentadura postissa convenientment feta malbé; la seva era massa perfecta des que se la va arreglar per donar vida a Patrick Bateman.


10. La gran estafa americana (2013)

Per interpretar l’entabanador Irving Rosenberg va menjar molts dònuts, moltes hamburgueses i, en realitat, qualsevol cosa comestible que agafés. A causa dels 20 quilos  que va guanyar va patir una lesió d’esquena, i després va trigar més de mig any a recuperar la línia. Sigui com sigui, el més cridaner del seu aspecte a la pel·lícula no era la seva impressionant panxa, sinó el seu irreverent pentinat.

Temes:

Cine