Inicia sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si encara no ets usuari, Registrat

PLAGA DEL SEGLE XXI

¿Ets un jonqui tecnològic?

Adam Alter explica a 'Irresistibles' qui i com ens ha convertit en addictes al mòbil

Imma Muñoz

¿Ets un jonqui tecnològic?

Tu també vols saber si estàs enganxat a la tecnologia? Et proposo que responguis ara a aquestes cinc preguntes:

1) ¿Amb quina freqüència t'adones que has passat més estona del que pretenies a internet?

2) ¿Amb quina freqüència es queixen les persones del teu voltant del temps que dediques a internet?

3) ¿Amb quina freqüència revises el correu electrònic abans de posar-te amb alguna cosa que has de fer?

4) ¿Amb quina freqüència dorms menys a causa de sessions nocturnes a internet?

5) ¿Amb quina freqüència et trobes a tu mateix dient «només una estoneta» quan estàs a internet?

Contesta amb sinceritat i suma 0 punts si la teva resposta és "no procedeix"; 1 si és "rarament"; 2 si és "a vegades"; 3 si és "amb freqüència"; 4 si és "molt sovint"; 5 si és "sempre". Si superes els 13 punts, tens una addicció moderada que faries bé de començar a controlar. Si són més de 21, l'addicció és greu i pot comportar "problemes significatius en la teva vida".

Això no t'ho dic jo, t'ho diu Adam Alter, un professor de Màrqueting i Psicologia de la Universitat de Nova York que ha escrit un completíssim assaig, titulat 'Irresistible', que pretén respondre a una pregunta que ell mateix planteja a la portada: "¿Qui ens ha convertit en jonquis tecnològics?". (Pots trobar el test complet aquí).

280 MILIONS D'ADDICTES

Perquè això és el que són (¿som?) milions i milions de persones al món: 280 el 2015, segons dades que presenta el llibre, que s'estructura en tres blocs per ajudar-nos a entendre per què flaqueja el nostre autocontrol davant la tecnologia i com evitar-ho. El primer analitza què són les addiccions del comportament i d'on provenen, per concloure que són molt similars a les que podem desenvolupar pel tabac, l'alcohol o les drogues, perquè activen les mateixes regions cerebrals, causen danys semblants i s'alimenten de les mateixes necessitats humanes. Amb l'agreujant que poden ser més difícils de combatre, ja que sortir de l'entorn que ha propiciat l'addicció és molt important per superar-la, i ¿com esquiva un l'omnipresència tecnològica?

En el segon, Alter desgrana els ingredients de les addiccions (la consecució de metes; el 'feedback' obtingut, que es concreta, a les xarxes socials i molts videojocs 'on line', en interacció social; l'adrenalina que proporciona el suspens...) i com els manipulen els dissenyadors d'experiències per aconseguir que no puguem passar sense elles. I entenem aquí el perquè de la provocadora argumentació amb què arrenca el llibre: després d'escoltar gurus tecnològics com Steve JobsChris Anderson (editor de la bíblia Wired) o Evan Williams (fundador de Blogger i Twitter), conclou que els que es dediquen a crear productes tecnològics segueixen "la regla d'or dels traficants de drogues: no t'enganxis mai a la teva pròpia mercaderia".

Irresistible

Adam Alter
(Paidós)
320 pàgines. 24 €

Seria exagerat dir que és tan addictiu com la tecnologia que analitza, però el que aconsegueix Alter és de nota: un assaig fonamentadíssim (té 27 pàgines de notes) que es llegeix amb gust pels molts exemples i la claredat expositiva.

En el tercer bloc del llibre brilla l'esperança: de l''smatphone' també se'n surt. Ja hi ha clíniques especialitzades en això, però, per no haver d'arribar a aquests extrems, Alter proposa l'adquisició d'hàbits positius, per als quals dona consells que tenen molt de sentit comú, però que ell fonamenta (com fonamenta cada idea del llibre) amb teoria i exemples reals. I adverteix: alerta amb els nens. Així que, sí, feies bé posant límits a la tauleta del teu fill, però series molt més creïble (i eficaç) si no ho fessis amb el mòbil a la mà.