AMB ULLERES DE SOL

L'estiu és temps de llegir

Vacances = gandula + llibre(s). Si ets dels que tenen fe cega en aquesta equació, t'oferim algunes recomanacions per obtenir el millor resultat

zentauroepp6688233 barcelona lectura de verano para suplemento foto agusti carb170726163836

zentauroepp6688233 barcelona lectura de verano para suplemento foto agusti carb170726163836 / AGUSTI CARBONELL

9
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

TEMPS DE DESCOBRIR...

Hans Fallada. 'El bebedor' Jakob Hinrichs Maeva - 25,90 €

Els aniversaris són bons moments per posar el focus en autors que han quedat sepultats pel pas del temps sota nous noms o per popularitzar els que no havien sortit dels cercles d’iniciats. Com Hans Fallada, que va morir ara fa 70 anys, i que és un dels noms clau de les lletres alemanyes. 'Sol a Berlín'  n’és la prova. Però abans d’arribar a ell, millor endinsar-se en la seva complexa personalitat mitjançant aquesta novel·la gràfica que conjuga la seva vida amb la trama del seu llibre 'El bebedor'. 


...I REDESCOBRIR

'La casa del Alfabeto' Jussi Adler-Olsen Maeva - 12 €

Jussi Adler-Olsen és un dels autors de novel·la negra més estimats del panorama europeu. Les trames del Departament Q sedueixen tant com la personalitat dels membres d’aquest cos policial que ja ha protagonitzat sis novel·les. El llibre que us proposem, no obstant, ens ofereix una altra cara de l’autor danès: ambientada en la segona guerra mundial, es tracta de la seva primera novel·la, més històrica que policial (però amb ànima de 'thriller'), en què mostra el seu interès per les malalties mentals.  


TEMPS D'APRENDRE

'¡Víkings!' Vincent Carpentier i Jeff Pourquié Nórdica Infantil - 16,50 €

Aquesta meravella il·lustrada de Nórdica (una altra de les moltes del seu catàleg) està emmarcada en la col·lecció infantil, però els adults hi disfrutaran tant com els nens. És, de fet, una obra ideal per llegir junts: al rigor històric del text, escrit per Vincent Carpentier, un arqueòleg francès especialista en Edat Antiga i Medieval, s’hi sumen les il·lustracions de Jeff Pourquié, que posen el contrapunt perfecte d’èpica i lirisme. I així tots aprenem mentre vivim una aventura.


TEMPS DE COMPARTIR

'La Mariona i els seus monstres' Oriol Malet La Galera - 17,95

I ja que estem llegint amb els nostres fills, seguim fent-ho amb ells... ¡i sense lletres! La història que han creat l’il·lustrador Oriol Malet i la seva filla Mariona no necessita paraules per desplegar un verdader món: el de l’amor al color, a la forma i a la llibertat creativa. I no només a ells: el llibre, assegura el seu autor, està fet «a les nits, amb sobredosi d’amor absurd pels fills», i és «confús», «caòtic» i «mut». Com els monstres que la Mariona pinta a la paret, als quals només els cal un traç per cobrar vida i encomanar passió per l’art. Perquè mentre la Mariona empunya el pinzell, algú l’espia per l’escletxa de la porta... algú que no trigarà a agafar-li el relleu. 

Un llibre perquè els adults descobrim que es pot llegir d’una altra manera, d’aquesta manera que els nens ja coneixen. I, sobretot, per sentir-nos molt lliures (i estimats) fent-ho


TEMPS DE PENSAR

'Una dolça cançó' Leila Slimani Cabaret Voltaire - 19,95 €

De dolç en té ben poc aquesta novel·la que va guanyar el premi Goncourt el 2016 i que crema a les mans i a la consciència. A Myriam, la seva protagonista, una advocada que ha renunciat a la seva carrera professional per quedar-se a casa cuidant els seus dos fills, un nadó i una nena petita, la casa li cau a sobre i decideix tornar al mercat laboral. Superant tots els seus recels (i els del seu marit), troba la mainadera perfecta en Louise. Tot va com una seda, fins que Louise deixa com un angelet Rebecca De Mornay a La mano que mece la cuna. ¿Recordeu la pel·lícula? Doncs despulleu-la dels tics de telefilm i doneu-li fondària psicològica i social i entendreu l’èxit de crítica i públic de Slimani.


TEMPS DE RELAXAR-SE

'El exótico Oriente' Diversos il·lustradors Zenith - 11,95 €

Fa temps que els quaderns per pintar destinats al públic adult han deixat de ser novetat. Ja n’hi ha de mil temàtiques i de diversos formats (grans gairebé com làmines, petits per dur-los a la butxaca, per si s’ha de satisfer una sobtada necessitat de posar-li color a la vida), encara que solen guanyar per golejada els que apliquen la lògica cromàtica del mandala a flors, animals i paisatges. Recomanats per combatre l’estrès i cultivar l’aquí-i-ara, aquests quaderns li deuen molt a la recent passió per l’Orient, així que ¿què millor que recomanar-vos-en un que apel·la a aquesta inspiració ja des del títol? Sacerdotesses, divinitats, geishes, ventalls, flors, aus del paradís, animals gairebé mitològics... No hi falta un referent de les cultures orientals. Tampoc els gratacels.


TEMPS DE RECUPERAR

'La vida de Raymond Chandler' Frank MacShane Alrevés - 20 €

Quan un escriptor crea un personatge com Philip Marlowe és inevitable atribuirli alguns dels seus trets. Així, en l’imaginari de molts lectors Raymond Chandler deu ser un tipus amb un aire atractivament torturat, passions en ebullició amagades darrere una gèlida expressió i una capa de cinisme, un radar per a femelles perilloses i una certa propensió a la digressió filosòfica. 

Doncs sembla que no era ben bé així. L’autor d’'El llarg adéu' i 'La gran dormida' era un home insegur que, tot i que sempre va voler escriure, no es va atrevir a fer-ho fins als 44 anys, quan el van fer fora de la petrolera on treballava (o es frustrava, més ben dit) pels seus seriosos problemes amb l’alcohol, i a qui només la seva dona, Cissy, 18 anys més gran que ell, treia de l’aïllament. ¿La millor manera de conèixer-lo? Llegir La vida de Raymond Chandler, la biografia de Frank Mac­Shane que va publicar Bruguera fa 40 anys i que ara reedita Alrevés.


TEMPS DE REJOVENIR

'Orzowei' Alberto Manzi Maeva Young - 16,90 €

«Corre muchacho ya, no te detengas más. / La noche caerá, / el frío llegará». Si saps posar-li la música a aquestes paraules (si no, aquí la tens), aquest és el teu llibre. D’acord, ja no tens 12 anys i el reedita la col·lecció Young de Maeva, però la novel·la d’Alberto Manzi és un crossover abans que ningú es plantegés ni tan sols el terme. Segurament tu coneixes el personatge (i la cançó, meravellosament versionada per Javier Álvarez) per la sèrie de televisió que va arrasar a l’Espanya del 1978, però l’obra de Manzi (publicada el 1955) és un verdader clàssic de la novel·la d’aventures a Itàlia, que l’editorial catalana s’ha proposat recuperar 40 anys després del boom del jove blanc criat en una tribu bantú. Ho fa amb una nova traducció, de Nuria Martínez Deaño, i pròleg de Care Santos, a qui sempre s’ha d’escoltar quan es posa en mode prescriptor. «Aquesta és una bona novel·la juvenil. No abunden», sentencia. Doncs amén.  


TEMPS DE CREAR

'Destroza este diario' Keri Smith Paidós - 9.95 €

Una de les sorpreses editorials dels últims anys: més de 320.000 exemplars venuts a Espanya d’un diari que convida a estripar les seves pàgines, pintar-les, foradar-les, enganxar-hi tota mena de coses... L’objectiu és despertar la creativitat de l’individu atemorit davant la pàgina en blanc. La manera d’aconseguir-ho: perdre el respecte reverencial a la paraula escrita, deixar-se anar, buscar la manera d’expressar el que un porta a dins, la pròpia veu, encara que s’articuli de manera poc convencional. L’èxit de la proposta ha sigut tan gran que hi ha edició de butxaca del diari, i una versió maletí amb complements. A més, hi ha comunitats a Twitter (#CrearEsDestruir) i Instagram (#destrozarescrear) en les quals compartir les creacions.


TEMPS DE DESAFIAR

'La acusación' Bandi Libros del Asteroide - 18,95 €  

Entenem que per vacances un no té gaires ganes de menjar-se el coco, però, amb tantes hores lliures, tampoc passa res per dedicar algunes estonetes a fer anar la neurona, ¿oi? Concretament, podem dedicar set estones a conèixer altres realitats, a posar-nos en la pell de l’altre: un per cada un dels relats d’aquest llibre que retrata el que era viure als anys 90 a Corea del Nord, sota el règim de Kim Il-sung i Kim-Jong-il. Com que les coses no han millorat gaire amb Kim-Jong-un, de l’autor d’aquests relats només en coneixem el pseudònim, Bandi (que en coreà significa cuca de llum), i la por, que salta del paper per calar en el lector: quina angoixa devia sentir Bandi fins que va aconseguir treure els relats del país, i quina angoixa deu seguir sentint per si algun dia el descobreixen. Només per això ja hauria de ser obligatori llegir-lo. 


TEMPS DE QÜESTIONAR(SE)

'La vegetariana' Han Kang :Rata_ - 19,50 €

I ja que Corea del Nord ens ha posat el cervell i el cor a funcionar a tota màquina, a veure fins on és capaç de portar-nos l’altra Corea, la del Sud, amb aquesta novel·la (guanyadora, per unanimitat del Man Booker Prize del 2016), en què la vida d’una dona, i la dels que l’envolten, es transforma fins a límits insospitats quan pren una decisió: no tornar a menjar carn. El triomf li ha arribat a Han Kang gairebé una dècada després que el llibre fos publicat sense pena ni glòria al seu país, potser pel moment daurat que viu el vegetarianisme en la nostra societat. Però que ningú es confongui: aquesta novel·la no té res a veure amb l’alimentació. Parla de submissions, d’atavismes, de violències, del que és (i el que no) ser humà. 


TEMPS DE QUEDAR-SE SENSE UNGLES

'La chica en la niebla' Donato Carrisi Duomo - 19,95 €

Notícies relacionades

Tornem a la pau de la gandula. Cosa que no vol dir que haguem d’estar tan tranquils: a Avechot, un poblet dels Alps, ha desaparegut una noia entre la boira. I les televisions han desembarcat com un exèrcit al lloc. L’inspector Vogel ha de gestionar tot el que desencadena aquesta desaparició i donar a la gent el que necessita: un dolent que tingui la culpa de tot. El supervendes Donato Carrisi es posa més negre que mai en una novel·la en què els mitjans de comunicació i la societat que alimenten (¿o de la qual s’alimenten?) en surten molt mal parats. ¿Però no havíem de deixar descansar ja la neurona?, us deveu estar preguntant. Calma: és un llibre d’aquells tan addictius que, encara que tinguem el mirall davant, hi passarem de llarg per saber què passa. I ja pensarem (perquè pensarem) després.  


TEMPS D'ASSABORIR

'Comer con mindfulness' Ana Moreno Ediciones Obelisco - 19,95 €

No només de llibres s’alimenta l’home. I menys a l’estiu, quan hi ha més temps per menjar. ¡Ahà! Temps, aquesta és la clau: aprofita les vacances per menjar a poc a poc, assaborint, tenint, en suma, consciència que estàs menjant i del que menges. S’ha acabat deglutir, com probablement fas la resta de l’any: és hora que aprenguis a aplicar el 'mindfulness' a la teva alimentació. Aquest llibre va d’això: de què et convé menjar i, sobretot, de com et convé fer-ho, aprofitant aquest moment també per connectar amb tu mateix i amb el que t’envolta. Escrit per Ana Moreno, 'coach' i experta en cuina vegetariana, el llibre, dirigit als flexivegetarians, té una part teòrica (conceptes, mantres, rituals) i moltes receptes molt ben explicades i bellament il·lustrades. Si són la meitat de bones del que llueixen, èxit segur.