VACANCES DE LLIBRE

De viatge amb Heidi, Hamlet i els Grimm

Els periodistes Marc Ripol i May Borraz publiquen '¿Cuánto falta?', una guia amb 20 rutes de tota mena per fer en cotxe amb la família. Us recomanem les més literàries

3
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

El títol del llibre no pot ser més encertat: '¿Cuánto falta?', la frase més repetida en un vehicle on hi hagi almenys una criatura i un es disposi a fer el que enuncia el subtítol: 'Viajar en coche con niños por Europa'. ¿Com evitar-la? Marc Ripol i May Borraz, els autors d'aquesta obra, que és una guia per disfrutar d'unes vacances diferents en família (en llocs llunyans, com Suècia, però també descobrint Catalunya), donen un parell de bons consells: "Que no hi hagi gaires hores de cotxe, ja que no s'adiu amb el caràcter dels nens estar en un lloc asseguts més temps del compte, i dir-los l'hora d'arribada prevista i que ells mateixos es vagin fixant en el rellotge".

Aquí es nota l'experiència d'aquesta parella de periodistes, que en el terreny professional s'han especialitzat a narrar viatges, i, en el personal, els han fet amb els seus tres fills, avui ja adolescents, sempre que han pogut.

'¿Cuánto falta?'

Marc Ripol i May Borraz Alhena media 192 pàgines 14,95 euros

De les dues facetes, la d'articulistes ­viatgers i la de pares, han tirat per dissenyar les 20 rutes que componen aquest llibre, en què conjuguen entreteniment pur i formació (platges i parcs d'atraccions, sí, però també museus, monuments i activitats culturals). Val la pena estudiar-les amb deteniment i escollir la que encaixi millor en els vostres interessos familiars. Nosaltres, ja que estem a la secció Llegir, apostarem per les més literàries.


1. Seguint els Grimm: Alemanya de sud a nord

La ruta arrenca on es va començar a gestar la història de Blancaneu, d'Aurora, de Rapunzel: Hanau, la ciutat on van néixer els germans Grimm. I continua pels llocs on van créixer i van forjar el mite literari que són avui, com Steinau an der Strasse (on van passar la infància), Marburg (on van anar a la universitat), Bad Wildungen (on van conèixer la història d'una princesa que va morir enverinada sent molt jove), Trendelburg (on hi ha una torrassa amb una minúscula finestra on hi ha penjada una trena daurada) o Hamelín i Bremen (llocs d'on no necessiteu gaires pistes).

2. Dinamarca de conte: Vikings, Hamlet i la Sireneta

Parc Legoland, a Billund.

Dinamarca és la pàtria de l'altre gegant dels contes clàssics infantils, Hans Christian Andersen, que està present a Copenhaguen gràcies a la mundialment famosa escultura de la Sireneta i a la seva casa museu, situada davant els jardins del Tivoli. Però no solament això: a 45 quilòmetres de la capital hi ha Elsinor, la ciutat on va patir Hamlet. Entrar al castell de Kronborg i exclamar "¡ser o no ser!" segur que va junt. A Dinamarca Ripol i Borraz proposen, a més, altres visites molt literàries: Odense, on va néixer Andersen, i la península de Jutlàndia, terra de vikings. I com que no només els llibres ajuden a estructurar el cervell, ¿què us sembla una passejadeta entre blocs de construcció? El parc Legoland, de Billund, és el paradís dels amants de les maquetes formades per milers de peces.

3. La Suïssa de Heidi: la màgia dels Alps

Nens jugant a Engelberg. TURISME DE SUÏSSA

Notícies relacionades

Al pensar en Heidi, a tots ens ve el mateix al cap (acudits a part): els dibuixos animats que van banyar amb llàgrimes la nostra infància. Però abans que l'anime hi va haver el llibre, publicat el 1880 per Johanna Spyri, que es va inspirar en llocs com EinsiedlnChurBergun (des d'on anar a l'impressionant parc Ela), Latsch Stuls, d'on surt el camí de Heidi, un recorregut ideal per a una excursió d'un dia complet, amb pícnic inclòs, disfrutant de la cara més familiar dels Alps.

De cada una d'aquestes rutes, la guia inclou llocs d'interès, informació històrica i de servei, curiositats i dues qüestions molt pràctiques: longitud de l'itinerari i distància entre els punts de la ruta, bàsiques per poder respondre a la pregunta "¿quant falta?".