BIBLIOTERÀPIA

Contra l'anorgàsmia... llibres

També contra la calvície, la gelosia i fins i tot el mal de queixal. 'Manual de remedios literarios' ofereix receptes de paper i tinta per a 400 mals. I un el cura segur: l'avorriment

3
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Es defineixen com a «biblioterapeutes», però això seu voreja el miracle: Susan Elderkin i Ella Berthoud estan convençudes que la literatura cura, i fa prop d'una dècada que expenen receptes guaridores en un centre d'intel·ligència emocional a Londres. Receptes de saviesa ancestral i cocció lenta, res de pastilletes d'alleujament tan immediat com passatger.

Per dir-ho clar, res d'autoajuda: literatura de la duradora, de la macerada, de la que ha costat de cuinar i es pot trigar a ­pair, però que alimenta de veritat, el cos i l'esperit. Perquè aquí està el miracle: des de la A d''abandono' fins a la Z de 'zampabollos', Elderkin i Berthoud proposen solucions eficaces a prop de 400 mals, sense distingir entre el dolor físic i l'emocional. Siruela Círculo de Lectores editen el llibre en què les han condensat, 'Ma­nual de remedios literarios', que deixa a les beceroles els consells de l'àvia. A continuació, alguns cataplasmes de paper i tinta.


CONTRA LA CALVÍCIE

A la novel·la de Patricia Cornwell 'La mosca de la muerte', hi apareix un personatge que pateix una malaltia que li cobreix tot el cos de pèl. Senceret. Hi ha pèls embossant el bany, pèls contaminant l'escena del crim, pèls enterbolint la pau de la protagonista, Kay Scarpetta. Per no parlar dels que li amarguen la vida al personatge en qüestió. Així que, lector que pateixes per la teva calvície, la lectura d'aquest llibre no farà que et broti la cabellera de Joey Tempest, però, com diuen les biblioterapeutes, «acariciaràs la teva suau calba amb una tremenda sensació d'alleujament».


CONTRA LA DIARREA

Lamento decebre-us: les autores no han trobat un llibre fortasec, però sí 10 magnífiques «obres fetes de fragments, apunts o capítols molt breus» ideals per llegir «a estones». Exemples: 'Las ciudades invisibles', d'Italo Calvino; 'El sueño eterno', de Raymond Chandler; 'Diari d'un mal any', de J. M. Coetzee, o 'Bressol de gat', de Kurt Vonnegut. La recomanació ve amb una nota final: «Crea un prestatge especial per a elles al costat del teu tron».


CONTRA EL RESTRENYIMENT

Encara que Berthoud i Elderkin són molt aficionades a les llistes (el manual inclou els llibres que s'han de llegir als 20, els 30, els 40, els 50..., els que et faran semblar un bon lector i moltes altres llistes), en aquesta ocasió sí que tenen un títol solució: 'Shantaram', de Gregory David Roberts. L'explicació: «Hi ha novel·les que fan que t'ho vulguis guardar tot i novel·les amb què t'agafen ganes de deixar anar tot el que tens a dins». Fins i tot la primera papilla.


CONTRA LA GRIP MASCULINA

Notícies relacionades

Atenció a la precisió de les autores, perquè mostra molt bé la segona intenció que multiplica l'atractiu d'aquest llibre: «La grip masculina, que és moltíssim pitjor que la grip comuna (...), és una malaltia horrible no només per a la víctima, sinó per a tothom». És tan, tan terrible que es pot tenir la temptació de consultar l'entrada morir del manual, que també existeix (i recomana les 'Metamorfosis' d'Ovidi), però les autores creuen que n'hi haurà prou amb llegir els dos toms d''Els miserables', de Victor Hugo perquè el malalt trobi «la paciència i l'estoïcisme necessaris per suportar la seva inactivitat forçosa». Aquesta novel·la, afegeixen, «és tan entretinguda com els millors culebrons i tan nutritiva com un caldo de pollastre».


CONTRA L'EJACULACIÓ PRECOÇ

Suggeriment als dissenyadors de campanyes de foment de la lectura: la nostra vida sexual pot millorar molt llegint les pàgines adequades. Berthoud Elderkin atenen consultes sobre anorgàsmia, falta de sexe, insatisfacció o matrimoni, i recomanen un bon nombre de llibres que milloren aquests problemes. Cap és 'Cinquanta ombres del que sigui': ja hem dit que aquí s'hi recepta bona literatura. Contra l'ejaculació precoç, per exemple, una dosi de 'Pamela', de Samuel Richardson: acompanyar el protagonista al llarg de més de 700 pàgines de carbasses a la recerca de l'anhelat final feliç pot ser un excel·lent entrenament de contenció. I, després, visca la lectura.

Manual de remedios literarios

Ella Berthoud i Susan Elderkin Siruela-Círculo de Lectores 430 pàgines 36 euros