HISTÒRIA

Barcelona, ciutat llibre (i lliure)

La historiadora Isabel Segura explica a 'Barcelona, ciutat de llibres' com l'urbs i el sector editorial han crescut en paral·lel l'últim segle

Frederic Ballell. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Frederic Ballell. Arxiu Fotogràfic de Barcelona. / AFB

1
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Hi ha moltes maneres de créixer: en edat i en mides, en altura o en profunditat, en gosadia o en maduresa. Aquest llibre parla d’això: del creixement d’una ciutat, en totes aquestes direccions, de la mà d’un dels més grans catalitzadors de l’evolució que existeixen: la lectura. 

El pas de la concepció artesanal a la industrialitzada en l’elaboració de llibres, el foment de la capacitat i el plaer de llegir entre les classes populars en la República (i ja abans), la presència orgullosa dels llibres al carrer, la creació de biblio­teques mòbils, el fre a la cultura que va portar el dictador, la recuperació de la il·lusió després de la seva mort... Un segle llarg d’una part essencial de la vida de Barcelona descrit amb un rigor que no tapa l’emoció per una historiadora que és una garantia: Isabel Segura

MERCAT DE SANT ANTONI (1915)

Arribat el segle XX, els llibres van ocupar el carrer, tant a les parades del Mercat del Llibre d’Ocasió, inaugurat el 1902 al portal de Santa Madrona, com 

al mercat dominical de Sant Antoni. 

TALLER D'IMPREMTA A L'ASIL DURAN (1915-1920)

Davant la puixança del negoci editorial a Barcelona, diverses institucions d’acollida de nens van crear escoles taller per proporcionar-los una formació que els permetés guanyar-se la vida en aquest sector a l’abandonar els centres. 

Foto: Fons Brangulí (fotògrafs). Brangulí (fotògrafs). Arxiu Nacional de Catalunya. © ANC

BANC BIBLIOTECA AL PASSEIG DE SANT JOAN (1930)

En el projecte d’urbanització del passeig s’hi van incloure aquests bancs per fomentar la lectura, proveïts amb les donacions d’editorials i particulars compromesos.

Foto: Fons Gabriel Casas i Galobardes. Gabriel Casas i Galobardes. Arxiu Nacional de Catalunya. © Núria Casas-ANC

BENEDICCIÓ DEL BIBLIOBÚS (1957)

Recorria el centre de l’Hospitalet, Santa Eulàlia i Collblanc, amb un miler de llibres. Escollits. El règim franquista va intentar millorar la seva imatge de fre a la cultura amb pegats com aquest.

Foto: Brangulí (fotògrafs). Arxiu Fotogràfic de Barcelona. © ANC

ATEMPTAT A LA LLIBRERIA ENLACE (1974)

Ana María Moix contempla les destrosses causades pel foc. Els aires de llibertat que van portar els 70, i que el sector del llibre va impulsar, no van ser ben acollits pels afectes al règim, que van atacar magatzems i llibreries. 

Notícies relacionades

Foto: Colita © Colita