CONCERT

(Sandy) Alex G, sempre a la seva manera

El cantautor indie rock arriba a Barcelona amb el repertori d''House of sugar', el disc més inspirat d'una llarga carrera

Juan Manuel Freire

(Sandy) Alex G, sempre a la seva manera

Quan el vam conèixer, a principis de la dècada passada, Alex G sonava com un jove nebot lo-fi i psicodèlic d’Elliott Smith: la mateixa tristesa, la mateixa dolçor; potser una mica més d’estranyesa a l’hora d’estructurar i adornar les cançons. A poc a poc, i mentre es rebatejava com (Sandy) Alex G per motius misteriosos, el nostre heroi s’ha anat desenganxant de la seva influència més evident i prenent el vol des d’instrumentacions i gèneres diversos: a ‘Rocket’ (2017), el seu segon disc per al segell Domino, sonava folk, però també alt-country, hardcore punk i industrial.

(Sandy) Alex G

Razzmatazz 3 (Pamplona, 88)Dijous, dia 27, a les 20.00 hores Preu: 15 € (anticipada) i 18 € (taquilla)

La seva intuïció melòdica i les seves ganes d’experimentar, sigui com sigui, mai s’han portat tan bé com al seu últim àlbum, l’ambiciós ‘House of sugar’, que resulta difícil d’explicar utilitzant etiquetes. És indie rock amb veus filtrades a l’estil dels electrònics The Knife; també hip-hop amb guitarres distorsionades. Però no, no és només (tot) això.

¿Serveixen per a alguna cosa les etiquetes el 2020, quan gairebé cada jove artista no s’adscriu a una de sola, quan el que més es porta és ser postgènere? «Jo crec que les etiquetes encara serveixen», ens diu Giannascoli (aquest és el seu cognom complet) via telefònica. «Quan estàs provant d’explicar a algú com sona alguna cosa, encara resulten útils, hi acabes recorrent. Però és cert que ara és difícil categoritzar molts artistes en un sol gènere». Hauríem potser, de deixar d’explicar la música com si fos una recepta de cuina: 100 grams d’això, 20 grams d’allò, etcètera. Anar més enllà d’això. «¡Em sembla bé!», indica Giannascoli.

D’altra banda, tampoc és que el disgusti llegir les ressenyes que es fan dels seus discos. Bé, de vegades sí, tot i que en general hagi sigut ben tractat: «Acabo llegint les crítiques, almenys les de mitjans grans, com ‘Pitchfork’. I no sempre disfruto fent-ho. De fet, arribo a preguntar-me per què ho faig. Sobretot, em molesta que molts crítics creguin que saben millor que jo mateix sobre què tracta una cançó. Si jo evito les veritats úniques, si evito explicar les meves cançons en entrevistes, ¿per què ells es creuen que tenen el poder de fer-ho?». L’art no és necessàriament un jeroglífic amb una única resposta; un enigma a resoldre. «Això mateix crec».

La intuïció com a guia

De vegades, ni tan sols Giannascoli sap de què van les seves cançons. Gairebé podríem dir que hi ensopega en lloc de buscar-les, de dissenyar-les: «El meu procés és realment intuïtiu –explica–. Em poso allà amb la guitarra i el teclat, i bé, res, espero que alguna cosa tingui vida. Després hi dono una mica de forma. Però mai dic per endavant: ‘Avui faré aquesta classe de cançó, sobre aquest tema, etcètera’. Tampoc penso gaire com serà un àlbum. Simplement, vaig fent tema a tema».

Llavors, ¿mai ha pensat ‘aquest nou disc serà el més connectat amb el hip-hop que he fet’? «No, no realment, però és cert és que la manera com certes cançons estan produïdes i condimentades pot recordar el hip-hop. La meitat de cada cançó és ordinador pur i dur; aquestes parts no es poden tornar a tocar ni reproduir de manera natural en el directe. Fa un quant temps que treballo així, en realitat. A ‘House of sugar’, l’única novetat és que un amic em va deixar un micròfon que sona realment bé».

Els avantatges d’un senyor segell

Des de fa tres discos, (Sandy) Alex G forma part del ‘roster’ del (gran) segell independent Domino, llar discogràfica, entre molts altres, d’Animal CollectiveArctic MonkeysFranz Ferdinand i Hot Chip. Però això no ha suposat un canvi en la seva manera de funcionar: «Continuo gravant els discos com sempre. Canvien la mescla i la masterització, que són professionals. És increïble com pot canviar un tema quan es mescla en condicions».

Els seus tres últims discos

¿Llavors, no es va comprar equip nou amb la pasta de Domino? «Segueixo tenint el mateix ordinador de fa deu anys [un iMac]. Bé, no és el mateix, mateix, perquè el que tenia es va trencar, però me’n vaig comprar un altre d’igual. Continuo gravant les meves pistes a ‘GarageBand’ [el ‘software’ musical gratuït dels ordinadors d’Apple]. I continuo utilitzant la mateixa guitarra elèctrica; de vegades connectada a l’ordinador, de vegades a un amplificador.»

Ha vist estudis millors, però no sent enveja. Tot i que va acompanyar el prestigiós artista R&B Frank Ocean a la gravació de ‘Blond’ (guitarres i arranjaments de ‘Self control’ i ‘White Ferrari’), continua pensant en el seu estudi domèstic com el millor lloc del món. «No negaré que va ser guai ser allà, en un estudi tan sofisticat, envoltat de gent que sabia el que feia. Però no sé si ha afectat molt la meva creativitat; diria que no».

Et pot interesar

Anar al seu aire li permetrà, a més, continuar produint el seu ritme, que continua sent bastant ràpid. ¿Sentirem una cosa nova seva aquest any? «No he tingut gaire temps últimament. Entre les entrevistes i els concerts [com el de dijous a Razz 3], amb prou feines he pogut parar un moment i fer música. Però estic pensant a publicar, almenys, un parell de cançons soles abans d’entrar me seriosament en una col·lecció llarga». 

Temes:

Concerts